Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
sept. 17, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 3433 vizualizari
Inițiate de UDMR Oradea, dar îmbrățișate și de PPMT și, după cum se poate vedea pe Facebook, și de mulți cetățeni români ai municipiului, dezbaterile despre cum anume să fie evitate demolările de pe str. Avram Iancu au început. Vineri, la sediul unei „sucursale” de cartier a formațiunii maghiare, aproximativ 30 de persoane s-au adunat pentru o dezbatere publică generată de o reală panică în rândul anumitor categorii de locuitori ai Oradiei. Este vorba despre cei care se tem că administrația Bolojan chiar va aplica cele prevăzute în recent votatul Plan Urbanistic General (PUG) – care intră în vigoare de la 1 octombrie -, respectiv va trece la eliminarea din peisaj a unei părți semnificative a străzii Avram Iancu. Parte semnificativă pentru trecutul orașului, chiar dacă sunt acolo clădiri în stare discutabilă, lucru recunoscut și de participanții la dezbatere; însă ei ar vedea o altă rezolvare a problemei estetice. Iar despre rezolvarea problemei traficului din zonă nici nu poate fi vorba prin demolările ce ar putea avea loc.
Cel puțin așa consideră cei adunați la sediul UDMR de pe str. Simion Bărnuțiu, care vor ca toți orădenii – indiferent de etnie și religie – să își dea mâna pentru a-l convinge pe edilul-șef să renunțe la acest aspect din PUG. Nu au lipsit nici aluzii la ceaușisme (n.b.: cică cuplul Nicolae / Elena ar fi dispus construirea mai în adâncime a actualului sediu al ISU „Crișana”) sau anunțarea de posibile răzvrătiri stradale precum în 1964, când orădenii au oprit cu trupurile lor proiectul de demolare a Bisericii Sf. Ladislau din Piața Unirii.
Amfitrionul principal al acțiunii de vineri (16 septembrie) a fost președintele UDMR Oradea, consilierul local Huszar Istvan. Acesta le-a prezentat celor adunați în ce anume ar consta proiectul de realiniere stradală prevăzută în PUG, arătând că ar fi vizată și clădirea fostului internat al elevilor români de pe vremea lui Nicolae Jiga (deci și etnicii majoritari ar trebui să fie sensibili la acest subiect), respectiv că este nevoie de o foarte susținută campanie de strângere de semnături. Căci „dacă primarul va vedea numărul mare de cetățeni care nu sunt de acord cu planurile lui, în mod cert își va revizui atitudinea”. Aici, din experiența de până acum, se poate spune din start că fostul viceprimar de la UDMR visează. Până acum, Ilie Bolojan nu a cedat niciodată la presiunea străzii.
Dezbaterea civilizată, cu lucruri spuse pe față, a adus la „vorbitor” mai mulți specialiști în de-ale construcțiilor. Unul dintre ei, veteranul Dukret Geza, s-a arătat revoltat că se dorește „distrugerea unei părți a centrului istoric”. În opinia acestuia, nu are importanță starea fizică a clădirilor, relevant fiind faptul că ele aparțin de istoria orădeană, de zona centrului istoric. „Există orașe multe în Europa în care adminstrația locală nu s-a atins de clădirile vechi, indiferent de starea loc”, a spus Dukret, care nu e deloc de acord cu proiectul demolator al actualei conduceri a municipiului nostru.
Un alt inginer, Bako, vechi orădean, a cerut oarecum socoteală conducerii locale a UDMR. Cetățeanul a spus că, în opinia lui, asemenea demersuri ar fi trebuit să înceapă de acum câțiva ani, atunci când s-a pus prima dată problema recoafării din Piața Unirii. „E oribil cum arată. A fost încurcată și circulația. Sunt zile în care, pentru a avea acces pe Podul Sf. Ladislau, șirul de mașini este etalat de la Biserica cu Lună, pe str. Traian Moșoiu, pe lângă Parcul 1 Decembrie și pe str. Independenței”, a spus participantul la dezbatere. Inginerul s-a pronunțat clar cu „Nu!” în privința demolării de pe str. Avram Iancu și a cerut un studiu referitor la circulația din zona centrală. De asemenea, Bako consideră că Oradea ar trebui să aibă în funcția de arhitect-șef un specialist în monumente.
Consilierul județean Szabo Istvan (fost șef de termoficare în cadrul Electrocentrale SA) a pus în discuție latura financiară a potențialelor demolări din PUG. Bătrânul udemerist consideră că, în condițiile în care proiectul promovat de administrația Bolojan nu rezolvă deloc chestiunea circulației spre / dinspre Universitate, lucrările ar fi o risipă de bani. „Și mai urmează și str. Sucevei,să nu uităm asta!”, a spus Szabo reamintind că și lărgirea acelei artere figurează în PUG. „Clădirile vechi trebuie salvate. Să fie strânse semnături și pentru oprirea proiectului de demolare a străzii Sucevei”, a cerut consilierul județean.
Cunoscut specialist în materie de monumente istorice și clădiri din Oradea, Peter I. Zoltan a atras ateția asupra legalității eventualelor demolări. Acum consilier județean ales pe lista UDMR, fostul ziarist local spune că e cel puțin discutabilă (dacă nu chiar ilegală complet) demolarea de clădiri dintr-un ansamblu istoric. Iar str. Avram Iancu, potrivit celor stabilite de Municipalitate, face parte din acest ansamblu. „Dar mă tem că la noi (în țară) orice se poate rezolva!”, a declarat Peter, sugerând că, în caz de conjunctură politică favorabilă, Primăria liberală a Oradiei va rezolva cu Ministerul Culturii avizele necesare demolării. „Dacă e așa, degeaba strângem semnături, degeaba facem acțiuni de protest”, a spus consilierul județean.
A fost interesantă remarca lui Huszar Istvan privind situația din teren. Potrivit fostului viceprimar al urbei, mai mulți locatari / proprietari din clădirile trecute pe lista dispariției ar fi fost deja contactați de administrația locală în perspectiva implementării prevederilor din PUG. Și, chipurile, unii au fost convinși de solii Primăriei, „moneda” de schimb pentru acceptarea situației fiind o situație locativă mai bună. Situație acceptabilă mai ales pentru anumite categorii de cetățeni care locuiesc (în chirie) în unele curți comune de pe str. Avram Iancu.
A onorat invitația UDMR Oradea și liderul județean al popularilor, Csomortanyi Istvan. Precizând că, având în vedere subiectul abordat și atmosfera de la dezbatere, se simte ca la o ședință a PPMT municipal, tânărul inginer a subliniat inutilitatea planurilor lui Bolojan în privința străzii Avram Iancu. Csomortanyi, al cărui tată (inginer constructor) a lucrat la actualul sediu al pompierilor, clădit în anii ’80, a spus că ideea primarului vine în continuarea celor emise de Nicolae și Elena Ceaușescu. De asemenea, șeful PPMT susține că arhitectul-șef al județului Bihor poate încurca socotelile omologului de la municipiul reședință de județ.
Considerând că asistăm la o „rescriere a istoriei Oradiei” și că copiilor li se transmite mesajul greșit cum că ce e vechi trebuie demolat, organizatorii dezbaterii de vineri le-au spus participanților că nu ar trebui ca acest proiect al administrației locale să treacă fără ca vocile argumentate ale oponenților să se audă foarte tare. „Dacă se ajunge la demolările cu pricina și nimeni nu face / spune nimic, s-ar putea să ne trezim că urmează și altceva poate mult mai grav”, au fost de părere vorbitorii.
Responsabilă cu comunicarea online la UDMR Oradea, Peto Dalma le-a precizat celor veniți la discuția de vineri că există și promovare în limba română pentru acțiunea de strângere de semnături anti-demolare. Peto a remarcat că, încă de la începutul campaniei pe Facebook, mulți orădeni de etnie română s-au arătat nemulțumiți de intențiile administrației Bolojan în privința str. Avram Iancu. Au fost făcute flyere în ambele limbi, inițiatorii „protestului” subliniind că nu este vorba despre vreo răscoală UDMR sau a maghiarimii, ci despre o cauză generală a tuturor celor care s-au născut și trăiesc în Oradea. Urmează și o petiție online pe acest subiect, care va fi lansată la „apă”.
Iar pentru ca finalul primei dezbateri publice pe această temă să fie cât mai „amenințător” la adresa celor care conduc acum orașul, amfitrionii au reamintit că orădenii s-au mai răsculat împreună, indiferent de etnie și religie. A fost în 1964, când comuniștii au decis demolarea Bisericii Sf. Ladislau din fața Primăriei. Atunci, cetățenii s-au opus înconjurând imobilul, iar autoritățile au renunțat la plan cu toate că, inițial, au alertat și Armata în vederea neutralizării protestului din centrul Oradiei.
mart. 15, 2018 0
aug. 31, 2017 1
iul. 06, 2017 0
iun. 29, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0