Actualizat noiembrie 22nd, 2024 3:12 PM
sept. 07, 2016 Andrei Şandor Actualitate, business 0 2299 vizualizari
18 localități din Bihor și-au confirmat prezența cu standuri particularizate și cu producători locali la prima ediție a Sărbătorii Recoltei, eveniment organizat de Primărie (prin Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune – APTOR) în colaborare cu Asociația pentru Cercetarea și Promovarea Produselor Agroalimentare (ACPPA) „Crișana”. Timp de 3 zile, începând de vineri, 9 septembrie, Cetatea Oradea va găzdui cea mai diversă piață de legume și fructe din județ.
Orașele Aleșd și Vașcău, respectiv comunele Buntești, Drăgănești Mădăras, Paleu, Sânmartin, Suplacu de Barcău, Șinteu, Toboliu, Tulca, Lăzăreni, Sălard, Hidișelul de Sus, Avram Iancu, Năjorid, Tăuteu și Diosig sunt localitățile care vor veni la Oradea pentru a-i convinge pe clienții de aici că merită să cumpere ceva autentic și gustos. Potrivit celor relatate miercuri, 7 septembrie, de Dorin Popa, liderul ACPPA, participanții la această „piață” vor putea cumpăra, la preț de producător, de la legume, legume și fructe până la struguri sau must, care va fi produs pe loc în mustăria Cetății. De asemenea, un punct de atracție al Sărbătorii Recoltei ar putea fi zona Muzeului Pâinii, acolo unde urmează ca, după vreo 20 de ani, va fi fabricată pâine într-un cuptor, spune Mihai Jurca de la APTOR.
Prezent la conferința de presă de azi, directorul Centrului Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Mircea Jacan (foto), a declarat că instituția pe care o conduce vine cu un alt gen de produse tradiționale: cele artistice. Pe de o parte, vor fi în Cetate cel puțin 12 meșteri populari din județul nostru, iar vizitatorii vor putea participa la ateliere de creație. Mai ales copiii ar putea fi încântați de posibilitatea de a împleti, de a țese la război și de a mânui țitera. De asemenea, în toate cele trei zile ale evenimentului din Cetatea Oradea, pe scena care e deja amplasată acolo, vor evolua foarte mulți artiști populari. Participanții la Sărbătoare Recoltei vor avea ocazia să îi vadă la lucru și pe cei de la Ansamblul Profesionist „Crișana”, dar și pe Florentina și Petre Giurgi.
Interesante ar trebui să fie pentru mulți și workshop-urile organizate la fața locului. Subiectele alese sunt legate de finanțările europene pentru zona de agricultură, tehnică de specialitate și modalități de comercializare a produselor. De altfel, vineri, în prima zi, de la ora 16, Grota Roșie va găzdui o discuție între producătorii interesați și reprezentanți ai unor mari magazine (Kaufland, Selgros), agricultorii bihoreni putând lua notițe despre ce anume ar fi de făcut pentru ca produsele locale să poată să ajungă pe rafturile supermarketurilor.
Una peste alta, conform spuselor lui Dorin Popa (foto) pe lângă legume și fructe, cumpărătorii (care se speră că vor fi de toate vârstele, organizatorii mizând mult și pe copiii care riscă să nu mai cunoască tradiții locale) vor putea lua acasă brânzeturi, miere și produse aferente, precum și flori. Nu vor lipsi nici standuri cu de-ale gurii pentru cei care obosesc în timpul cumpărăturilor, iar în fața Cetății urmează să fie amenajată o replică a unei gospodării de la țară. Intenția organizatorilor este ca, an de an, Sărbătoarea Recoltei să aibă loc la Oradea în al doilea weekend din luna septembrie. Mușteriii vor avea acces la „piața agroalimentară” din Cetatea Oradea începând cu ora 10.
nov. 08, 2024 0
aug. 21, 2024 0
iul. 04, 2024 0
mai 30, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0