Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
aug. 31, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 1837 vizualizari
Pornind de la numărul însemnat de turiști rătăciți, de la nevoia de a ține pasul cu tehnologia și în acest domeniu și de la utilitatea incontestabilă a unor asemenea apolicații, Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo (SJSS) Bihor a prezentat cele mai noi panouri anti-rătăcire. În prezența președintelui Consiliului Județean (CJ), Pasztor Sandor, șeful SJSS, Pinter Istvan, a „dezvelit” indicatoarele bilingve prevăzute cu cunoscutul cod QR (foto – citizensforgmolabeling.org).
Sistemul permite unui turist să se regăsească oriunde pe traseele montane pe care pornește, omul având nevoie doar de un telefon mobil inteligent și de conexiune la internet pentru download-ul aplicației. Întregul traseu ales poate fi vizualizat pe ecran. Potrivit lui Pinter, există deja un număr de panouri amplasate mai ales în punctele de pornire a unor trasee des utilizate (ex.: Vârtop, Stâna de Vale, Defileu Crișului, Padiș), rațiunea locului de montare fiind că acolo, de regulă, există și semnal bun pentru telefoane în ceea ce privește internetul.
Persoana interesată are de parcurs următoarele etape: scanează codul QR de pe panou, descarcă fișierul de rigoare, selectează aplicația prin care vrea să folosească fișierul descărcat (ex.: ViewRanger GPS sau AlpineQuest), importă fișierul, poziționează traseul respectiv pe hartă și recepționează detaliile traseului. Un alt salvamontist bihorean, Lucian Hulban, a și făcut o demonstrație despre cum funcționează orientarea cu ajutorul codului QR (vez filmul de mai jos). „Întrebarea e dacă turiștii vor folosi această aplicație”, a declarat Pinter Istvan. I-a răspuns președintele Pasztor, convins că turiștii vor utiliza această facilitate mai ales pentru că mulți ar fi obișnuiți cu astfel de gadget-uri din deplasările lor în Austria sau Elveția.
Liderul CJ a precizat că se află în implementare – până la sfârșitul anului 2017 – un proiect legat de modernizarea / aducerea la noi standarde a panourilor de pe traseele montane bihorene. Un total de 300 de asemenea indicatoare vor răsări în județ. De ce indicatoare bilingve, româno-maghiare? Pentru că, aparent, în sezon, 40% dintre turiști sunt unguri. Iar procentul ajunge până la 70% în extrasezon, spun reprezentanții SJSS. Investiția se ridică la aproximativ 10.000 de lei, spune Pasztor Sandor.
Accesați www.salvamontbihor.ro pentru mai multe detalii.
mai 30, 2024 0
mai 26, 2024 0
mai 16, 2024 0
apr. 30, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0