Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
aug. 11, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 3435 vizualizari
Dacă lucrurile merg strună, în 4 – 5 ani, Oradea se va putea mândri nu doar cu un uriaș Muzeu al Țării Crișurilor la standarde europene, dar și cu un muzeu „privat” de anvergură. Anvergura va fi dată în special de dimensiunile clădirii care îl va găzdui: Palatul Baroc. Dar nu va fi de neglijat nici patrimoniul expus acolo aparținând Episcopiei Romano – Catolice de Oradea.
Joi, 11 august, episcopul Bocskei Laszlo, muzeograful Lakatos-Balla Attila, arhitectul Emodi Tamas și proiectantul Matuz Zsolt au prezentat presei locale date importante despre proiectul de reabilitare și refuncționalizare aferent Palatului Episcopal, parte a Complexului Baroc în care își mai au locul Bazilica Romano-Catolică, Șirul Canonicilor și Seminarul romano-catolic din aceeași zonă a orașului.
Din start, pentru a spulbera orice eventuală urmă de suspiciune, capul Episcopiei Romano-Catolice a precizat că intenția nu este nicidecum ca imobilul impozant și atât de cunoscut să devină unul închis, la dispoziția doar anumitor categorii de cetățeni. PS Bocskei (foto) spune că proiectul – la care se lucrează efectiv de vreo doi ani de zile – are în vedere deschiderea spre comunitate, reinserția în viața comunității, principalele obiective urmărite fiind păstrarea și evidențierea tradițiilor (romano-catolice), protejarea patrimoniului de sute de ani (inclusiv a importantelor obiecte, colecții care au supraviețuit nu doar războaielor, ci și perioadei comuniste nocive), buna gestionare a acestuia, precum și o interacțiune permanentă cu orădenii și cu cei care ne vizitează. „Un loc de întâlnire prin care să contribuim și noi cu specificul nostru la promovarea orașului și a regiunii”, spune Bocskei Laszlo.
Înaltul prelat a subliniat că, de aproape 1.000 de ani, Episcopia Romano-Catolică de Oradea a creat valori, dar și-a asumat și un rol în educația locală, respectiv în asistența socială locală. Prin Centrul Cultural Multifuncțional (CCM) dorit în Palatul Baroc, Episcopia vrea să aducă partea ei din „puzzle”-ul care compune fantasticul și eclecticul patrimoniu general al Municipiului Oradea și al acestei părți de țară (și, de ce nu, de Europă).
Fără să ascundă acest lucru, PS Bocskei a declarat și că o altă intenție urmărită prin acest ambițios proiect este ca vizitatorilor să li se prezinte istoria corectă a Oradiei și a Episcopiei Romano-Catolice.
Arhitectul Emodi Tamas le-a povestit jurnaliștilor despre istoria Palatului Baroc (foto), trecând în revistă numele celor care au contribuit la ridicarea clădirii, dar și etapele prin care imobilul a trecut în ultimul secol. Atunci când a trecut de la Biserică la Statul Român comunist care, de la sfârșitul anilor 60, a amenajat acolo Muzeul Țării Crișurilor. Pe lângă evocarea perioadei de distrugere de după naționalizare, Emodi a precizat că, în ciuda vicisitudinilor vremii, au avut loc și unele lucrări de consolidare a Palatului Episcopal, lucru de care, parțial, se profită și acum: grație unor intervenții efectuate în urmă cu 40 – 45 de ani, proiectul actual de reabilitare nu trebuie să prevadă, spre exemplu, turnarea de șape de beton.
Printre noutățile absolute în ceea ce privește clădirea din Complexul Baroc se numără realizarea unui lift. Asta și în contextul în care proiectul prevede și asigurarea de condiții de accesabilitate cât mai neîngrădită pentru persoanele cu diverse dizabilități (de vedere, de auz și locomotorii). O parte importantă a lucrărilor ce vor avea loc se referă la refacerea integrală a instalațiilor interioare (sanitare, de încălzire și electrice), precum și la amenajarea de spații expoziționale speciale.
Muzeograful Lakatos-Balla Attila, care este referent cultura al Episcopiei Romano-Catolice Oradea, a precizat că se lucrează de vreo 3 ani la catalogarea tuturor obiectelor, artefactelor deținute. „Proiectul permite prezentarea în condiții optime a acestor valori”, spune specialistul, menționând că foarte multe viitoare exponate „au supraviețuit miraculos” și că vizitatorii vor putea participa activ la noua viață a Palatului Baroc. Lakatos-Balla (foto) mai spune că e deja în curs procedura de acreditare a clădirii de patrimoniu, astfel încât la finalizarea lucrărilor „muzeul” să poată funcționa în deplină legalitate, conform și cu cerințele Legii Muzeelor.
Cele două treimi ale Palatului Episcopal, care vor servi drept muzeu deschis comunității, vor conține spații pentru expunerea patrimoniului cultural imobil (săli decorate, cu fresce, componente artistice din piatră și lemn) și mobil (obiecte de tezaur ale romano-catolic: cărți vechi și rare, alte colecții de obiecte vechi, multe dintre ele donate de persoane fizice dornice să contribuie la zestrea Episcopiei). De asemenea, vor fi create zone multifuncționale pentru sectoare culturale și creative (patrimoniu, arte vizuale, arhitectură, artele spectacolului, muzică), precum și spații pentru organizarea de activități de educație pro-patrimoniu, pedagocie muzicală și expoziții accesibile.
Referitor la proiectul în sine, proiectantul Matuz Zsolt (foto) a declarat că documentele vor fi depuse în această lună în vederea accesării de fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 (Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural). Valoarea proiectului este estimată la aproximativ 4,5 milioane de euro, cofinanțarea pentru asemenea proiecte fiind de 2%. Lucrările, spune Matuz, vor putea începe în anul 2017.
Potrivit episcopului Bocskei Laszlo, un scop extrem de important și de nobil al viitorului CCM este cel de sensibilizare a generațiilor mai tinere în ceea ce privește crearea de valori. Liderul Episopiei Romano-Catolice de Oradea accentuează că dorința este de a (re)deschide sub o nouă formă una dintre cele mai emblematice clădiri din acest județ. Cum și directorul Muzeului Țării Crișurilor a fost prezent la conferința de presă de joi, PS Bocskei a precizat că CCM nu va face concureță instituției de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean. „Ne vom completa reciproc”, spune liderul Episcopiei. În replică, directorul Aurel Chiriac și-a manifestat satisfacția privind proiectul prezentat, a confirmat că nu va fi (și nici nu va putea fi) concurență între cele două așezăminte culturale.
În ceea ce privește prețul care va fi de plătit pentru accederea în incinta noului CCM, chiar dacă e foarte prematur să se vorbească despre acest subiect, reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice au declarat că se va lucra la o gamă foarte diversă de tipuri de bilete de acces. „Nu ne gândim primordial la recuperarea unor costuri, ci la o cât mai mare accesabilitate”, a precizat episcopul Bocskei Laszlo. Pe de altă parte, responsabilii de proiect se documentează pentru a vedea în ce măsură, dacă vor fi accesați bani europeni pentru realizarea investiției, va putea fi instituit un regim tarifar pentru a vizita CCM de la Palatul Baroc.
iun. 15, 2017 0
mai 14, 2017 0
mart. 22, 2017 0
feb. 16, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0