Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
ian. 25, 2011 Andrei Şandor Actualitate 0 924 vizualizari
Aproape 200 de oameni s-au înghesuit luni (25 ianuarie) să îl vadă și să îl asculte pe reprezentantul Case Regale, care a făcut o scurtă prezentare a cărții „Provizoratul Istoric” și a oferit apoi autografe (video aici). De asemenea, Principele Radu a răspuns solicitărilor de a fi fotografiat împreună cu cei care au venit la lansarea de la Oradea.
Sosit pe corsoul orădean după două evenimente similare (Timișoara și Arad), soțul Principesei Margareta și-a descris propria carte ca fiind una care, spre deosebire de volumul de rețete culinare a soției lui, nu debordează de și nu produce optimism. „Este un semn mare de întrebare pe care îl pun prin volum”, afirmă ASR, adăugând că scopul cărții nu este unul de descurajare. În opinia autorului „Provizoratului Istoric”, România trece printr-o perioadă de rătăcire și nu prin una de vulnerabilitate, dată de o „proastă înțelegere a ceea ce reprezentăm ca națiune și o proastă înțelegere a momentului contemporan”. Principala nedumerire dezvoltată în noua carte a Principelui Radu este legată de motivele pentru care, la 6 ani de la aderarea la NATO și 3 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, țara e plină de oameni triști, cu privirea abătută, fără speranță și complet lipsiți de mândrie.
ASR nu a dorit să dezvăluie prea multe din carte, dar, probabil și pentru că știa deja că nu mulți orădeni au reușit să pună mâna pe ea, a dezvoltat puțin subiectul abordat în „Provizoratul Istoric”. De fapt, după cum însuși Principele s-a exprimat, este iandmisibil ca românii să trăiască în continuare după politica capului plecat, atâta timp cât traversăm o perioadă extrem de bună din punct de vedere al reprezentativității pe plan mondial. Soțul Principesei Margareta spune că aproape 4 milioane de români, în mare parte tineri, lucrează pe toate meridianele lumii. „În afară de milionul din Spania și cel din Italia, despre care se vorbește mereu, mai avem sute de mii de oameni în Statele Unite, Canada, Israel, Franța, Japonia, Irlanda. Cum se potrivește această stare de fapt cu situația de nedumerire, de abandon, de tristețe, de lipsă de chef a societății în ansamblul ei?”, s-a întrebat Principele Radu, lăsând să se înțeleagă că subiectul este aprofundat în paginile cărții noi.
Pentru cei mai curioși, ASR a dat și răspunsul la întrebare: de vină pentru starea de spirit a românilor este funcționarea deficitară a instituțiilor statului. Fără să personalizeze criticile evidente, Principele Radu a lăsat să se înțeleagă că buba este la Palatul Cotroceni: „Constituția este nerespectată, așa inexactă și imperfectă cum e. Ea are nevoie să fie și pusă în practică în viața de zi cu zi, iar acest lucru nu se întâmplă!”, a declarat la Oradea reprezentantul Casei Regale. Managementul prost al României pare să fie îngrijorarea principală. Potrivit autorului cărții „Provizoratul Istoric”, „din momentul plecării Regelui Mihai, de la 4 ianuarie 1948, când Statul Român a fost făcut praf și înlocuit cu o grupare de oameni care răspundea comenzilor unei alte țări, până astăzi noi nu am mai reușit niciodată, istoric vorbind, să restabilim respectabilitatea instituțională. Când au plecat 50.000 de oameni de primă mărime la Canal și au fost decimați numai pentru că erau buni și legitimi, din momentul acela, instituționalismul românesc în ansamblul lui, ca sumă de entități și de valori, nu a fost restabilit. Așa avem acum o situație în care absolut este pe dos: omul contează mai mult decât instituția!”, afirmă Principele Radu. Urmăriți un fragment din discursul de la Oradea al Principelui Radu de România, accesând filmul atașat.
Acesta s-a referit și la cele câteva luni în care, în 2009, a cutreierat România în chip de candidat la șefia statului, perioadă în care a observat că oamenii simpli înțelegeau perfect ceea ce le transmitea, dar cu cât urca mai sus pe scara ierarhică a Puterii, spre București, ceea ce le spunea mai-marilor devenea din ce în ce mai neînțeles de interlocutori. Concluzia amară: „…le era incomod să privească în față o oglindă pe care eu le-o arătam”, a precizat ASR la lansarea noii sale cărți.
Deși discursul protagonistului a gravitat în jurul ideii nerostite de revenire la Monarhie (urmărește un alt fragment aici), Principele Radu nu a vorbit concret despre acest lucru. După sesiunea de autografe, în exclusivitate pentru bihorstiri.ro, reprezentantul Case Regale a declarat că o posibilă soluție pentru revenirea la normalitate ar putea fi reinstaurarea Monarhiei Constituționale. Mai mult, în cadrul scurtei o discuții purtate cu reporterul portalului nostru, autorul cărții „Provizoratul Istoric” a menționat că au dreptate cei care consideră că actuala Republică este, oarecum, uzurpatoare. Principele își motivează spusele prin faptul că regimul comunist a urmat Monarhiei, iar după Revoluția din decembrie 1989 Monarhia ar fi trebuit reinstalată. Doar că, atunci (n.b.: 1990) nu se putea cu cei care au ajuns la Putere. Referire evidentă la Ion Iliescu și FSN.
Legat de tirajul epuizat (1.500 de exemplare în toată țara), Principele Radu spune că Editura Polirom a fost surprinsă de succesul cărții, dar a dat asigurări că urmează să mai fie tipărită o cantitate din „Provizoratul Istoric”. Imagini de la lansarea cărții pot fi văzute în galeria foto atașată.
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0