Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iun. 25, 2016 Redacţia BihorŞtiri.ro Actualitate 0 2157 vizualizari
Penultima zi a ediției a 4-a a Zilelor Sf. Ladislau din Oradea are în program o tonă de activități memorabile.
09:00–15:00 Degustarea aromelor maghiare – Competiție gastronomică – Gătit cu bucurie
Loc: Cetatea Oradea, Curtea Cetății
Degustarea aromelor maghiare – competiție gastronomică în Cetatea Oradea
Un concurs gastronomic special va avea loc în Cetatea Oradea sâmbătă, 25 iunie, de la ora 9, în cadrul Zilelor Sfâtului Ladislau. Evenimentul intitulat “Degustarea aromelor maghiare” este unul din punctele de neratat din programul festivalului cultural. Competiția gastronomică este populară nu doar în rândul specialiștilor în domeniu, ci și printre iubitorii de mâncare bună, deoarece delicatesele vor putea fi gustate în schimbul unei sume modice.
Pentru cei care doresc să participe la competiție: nu există reguli stricte, însă organizatorii și-ar dori ca mâncărurile care se vor găti să aducă aminte de perioada Sfântului Ladislau prin utilizarea de ingrediente și condimente care erau disponibile și în perioada medievală. Sunt așteptați concurenți atât din Ardeal, cât și din Ținutul Secuiesc și din Ungaria, astfel că cel mai probabil va exista și o prezentare a gastronomiei specifice fiecărei zone. Juriul va puncta și va alege câștigătorul în funcție de – în mod evident – gustul mâncării, dar și în funcție de fidelitatea, ca atmosferă și conținut, față de perioada medievală.
10:00–20:00 Tradiții din mână în mână – Târg meșteșugăresc
Loc: Cetatea Oradea, Curtea meșteșugarilor
Organizator: Asociația Sfântul Ladislau, Asociaţia Agricultorilor din Valea Ierului
ACTIVITĂȚI PENTRU COPII
10:00 – 15:00 Teren popular de joacă
10:00 Îndeletniciri meșteșugărești, prezentare meșteșuguri
Loc: Cetatea Oradea, Curtea Cetății
Organizator: Asociația Pro Partium
10:00–13:00 Activități interactive pentru copii: împâslire și pielărie
Loc: Cetatea Oradea, Corp M
Organizator: Asociația Kerege – Asociație Meșteșugărească și de Păstrare a Moștenirii, Asocia’ia Pro Partium
9:00 Prezentare de cort tip iurtă din perioada descălecării
Tir cu arcul lângă iurtă de la orele: 11:00–12:00, 15:00–16:00, 19:00– 21:00
Loc: Cetatea Oradea, Curtea Cetății
Organizator: Asociația Kerege – Asociație Meșteșugărească și de Păstrare a Moștenirii, Asocia’ia Pro Partium
10:00–13:00, 15:00–18:00 Activități interactive pentru copii: Tipografia din Vizsoly – confecţionarea hârtiei, turnarea literelor din plumb, tipărire pe tiparniță de epocă (sec. XVI-XVII) construită cu ajutorul Muzeului de Arte și Meserii.
Loc: Cetatea Oradea, Corp J
Organizator: Asociația Civilă Maghiară
10:00–12:00 Îndeletniciri meșteșugărești cu voluntarii Serviciului Internațional de Salvare a Copiilor
Loc: Cetatea Oradea, Corp M
Organizator: Asociația Civilă Maghiară
11:00 Copacul care ajunge până la cer
Spectacol de teatru de păpuși al Trupei Liliput – Teatrul Szigligeti, Oradea
Loc: Cetatea Oradea, curtea cetății
Organizator: Asociația Pro Partium
10.30–19.00 Cortul de relaxare Mama și copilul (0-3 ani)
Loc: Cetatea Oradea, Bastionul Ciunt
10.00–15.00 Joc de societate Legendarium Secuiesc și ascultare de audiobook-uri
Loc: Cetatea Oradea, Curtea Cetății
14:00 Legendarium Secuiesc – proiecții de povești animate
Loc: Cetatea Oradea, Corp L
10:00 Vernisaj și prezentare de calendar jubiliar
Vernisajul expoziției Sfântul Ladislau și Oradea în cărți poștale vechi, precum și lansarea volumului Rimetea și împrejurimile în cărți poștale vechi, precum și a calendarului 2017 redactat de scriitorul Balázs D. Attila
Loc: Cetatea Oradea, Curtea meșteșugarilor
10:00–20:00 Cortul de medicină populară
Loc: Cetatea Oradea, Curtea Cetății
11:00–18:00 Expoziția Contrast
Expoziție pentru tineri, adresată celor cu vârsta de peste 14 ani
Loc: Cetatea Oradea, Corp L
Organizator: Asociația Tinerilor Creștini din Transilvania, Uniunea Tinerilor Reformați de pe lângă Piatra Craiului
17:00–19:00 Trecut viu în Vila Darvas–La Roche din Oradea
Loc: Vila Darvas–La Roche
Unul dintre cele mai frumoase palate orădene în stil secesionist, Casa Darvas–La Roche situată pe strada Iosif Vulcan îi așteaptă pe participanții la Zilele Sfântului Ladislau. În schimbul unui bilet de intrare simbolic de 1 leu, doritorii pot să admire căminul unei familii de la începutul secolului XX. Deși vila, deschisă publicului larg în această primăvară, nu deține statutul oficial de muzeu, ceea ce îi așteaptă pe vizitatori putem descrie prin termenul de locuință-muzeu. Oricine poate vizita casa în intervalul orar menționat, însă de la ora 17, respectiv de la ora 18 vor începe tururi ghidate la care numărul de participanți este limitat la zece persoane. Astfel, pentru a participa este nevoie să vă înscrieți în prealabil în 25 iunie, până la ora 16, la punctul info din Cetatea Oradea.
11:00–16:00 Competiție de orientare în alergare
Fiecare concurent primește câte o hartă pe care sunt marcate puncte pe care trebuie să le găsească în cel mai scurt timp posibil. Competiția nu este adresată unei vârste anume: pot să concureze părinți alături de copii, tineri doritori de sport sau un cuplu mai în vârstă care dorește să se plimbe.
Loc: Șanțul Cetății, Parcul Dendrologic. Punct de start: Poarta de est
Organizator: Liceul Ady Endre, Clubul Sportiv
10:00, 12:00, 14:00, 16:00 Descoperirea Cetății Oradea
Tur ghidat în limba română și în limba maghiară
Organizator: Administrația Cetății
Anul trecut, Zilele Sfântului Ladislau au fost organizate pentru prima dată în Cetatea Oradea, un loc de desfășurare pe care îl merită. Atunci încă erau în desfășurare lucrările de restaurare, însă în acest an, Cetatea îi așteaptă pe vizitatori în toată splendoarea ei. Astfel, doritorii o vor putea descoperi sub ghidajul profesioniștilor.
Cei interesați pot lua parte la două tipuri de tururi:
Tur ghidat: pentru adulți – 10 lei, pentru copii 5 lei. Maximum 40 de persoane pot participa la un tur. Înscrieri și întâlnire la punctul info din Cetate.
Vizitarea Muzeului Cetății și al Municipiului Oradea fără ghid, vizitarea Sălii Grifonilor și a ruinelor fostei Catedrale. Preț: 3 lei. Maximum 25 de persoane pot participa la un tur. Înscrieri și întâlnire la biroul turistic situat în Corpul B (Palatul Princiar).
12:00 Alimentația înaintașilor și urmașilor noștri
Cunoscuți nutriționiști orădeni vor susține o prelegere în limba maghiară despre cum am putea să adaptăm alimentația înaintașilor noștri la posibilitățile prezentului, în viețile noastre și în interesul sănătății generațiilor viitoare. Prezintă: Naomi și Kor
Loc: Cetatea Oradea, Corp M
12:00 Vizită la cripta Catedralei romano-catolice
Întâlnire la ora 11:45, la intrarea de pe latura stângă a Catedralei.
Din cauza numărului limitat de participanți, doritorii sunt rugați să se înscrie la punctul info.
13:00 Demonstrație de șoimărit
Sub îndrumarea șoimarului profesionist Kisteleki Gergely
Loc: Cetatea Oradea, în fața scenei mari
Pe lângă promovarea valorilor locale, una din misiunile importante ale Zilelor Sfântului Ladislau este popularizarea la scară largă a hungaricumurilor (produse, servicii, îndeletniciri, etc unice și de înaltă calitate specifice Ungariei), astfel că evenimentele pe această temă sunt tot mai multe, de la an la an. Anul acesta organizăm pentru a patra oară un eveniment de neratat pe tema șoimăritului. În cadrul acestuia, participanții vor avea ocazia ca, sub coordonarea șoimarului profesionist Kisteleki Gergely, să facă cunoștință îndeaproape cu aceste păsări răpitoare. Arta șoimăritului are o istorie de 4.000 de ani, începând de la popoarele nomade. Șoimăritul a devenit cunoscut în Europa și datorită hunilor, pentru acest popor șoimăritul fiind sportul regilor. Primului domnitor luminat al Europei, împăratul Frederic al II-lea, îi plăcea șoimăritul atât de mult încât a scris o carte pe acastă temă. De asemnea, și elitele ardelene erau fascinate de această îndeletnicire și de această pasăre.
14:00 70 de luni în închisorile din Bolivia
Regizorul Marossy Géza în dialog cu Tóásó Előd
(discuție în limba maghiară)
Loc: Cetatea Oradea – Corp M
17:00 Cvartetul Tiberius – concert de muzică clasică
Loc: Cetatea Oradea, Biserica din Cetate
În program: Wolfgang Amadeus Mozart, Cvartetul de Coarde KV 464 în La major și Ludwig van Beethoven, Cvartetul de Coarde op. 127 în Mi bemol major
Cvartetul de coarde Tiberius (alcătuit din Molnár Tibor – vioară, Lokodi Károly – vioară, Molnár József – violă, Zágoni Előd – violoncel) a fost descoperit în 1994 de către Devich Sándor, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Cu ajutorul lui Devich, muzicienii au participat la o serie de cursuri de perfecționare, de fiecare dată ca bursieri. La Festivalul „Orlando” din Olanda au cunoscut-o pe Isabelle Bensa, organizatoarea competiției cvartetelor de coarde de la Bordeaux, cea care i-a recomandat pentru prestigiosul curs de master „Amadeus” de la Londra. Artiștii au participat la acest master de patru ori. Membrii cvartetului Tiberius au absolvit și Academia Cvartetelor de Coarde din Olanda, acumulând punctaj maxim. În 2004, cvartetul a câștigat premiul Erste Wiener Klassik în Austria, iar în aprilie 2008 a dobândit statutul de Cvartetul de coarde al Filarmonicii de Stat de la Târgu Mureș. De-a lungul carierei, grupul a susţinut recitaluri în multe țări și orașe ale lumii, iar de data aceasta va urca pe scenă la Oradea, în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau, compensând pentru anul trecut când, din motive obiective, nu au reușit să fie prezenți.
18:00 Kádár János: povestea pipei maghiare
Proiecție și prelegere în limba maghiară
Loc: Cetatea Oradea, Corp M
19:00 Degustare de vin cu Alkonyi László
Se prezintă regiunea vitiolă Tokaj
Loc: Cetatea Oradea, Corp L
Organizator: Bodega
19:00 Concert Intim Torna Illegál
Loc: Cetatea Oradea, Scena mare
Intim Torna Illegál: regii hipnotici, din nou la Oradea
Au năvălit pe scena rockului maghiar alternativ la fel cum ne-au obișnuit cu intrările lor pe scenă. Prezența lor scenică energică, “măturând totul în cale”, precum și numeroasele lor hituri i-a făcut ceea ce sunt: trupa indispensabilă a festivalurilor de vară și unii din favoriții publicului tânăr. Intim Intim Torna Illegál va concerta în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau în 25 iunie (sâmbătă), de la ora 19:00.
Despre trupa înființată în ianuarie 2010 ne vin ușor în minte chefurile până târziu în noapte din cadrul festivalurilor. Intim Torna Illegál a concertat de mai multe ori în Transilvania, iar cel mai recent concert la Oradea a avut loc în aprilie 2013. Membrii formației sunt Kiss Sándor (chitară bass, voce), Nádasdi János (instrumente de percuție), Gálos Ádám (tobă, voce) și Dorogi Péter (voce, chitară). Una din trupele preferate în cadrul festivalurilor, Intim Torna Illegál a concertat cu casa închisă și în cluburi, săli de concerte, iar fanii, al căror număr este în continuă creștere, s-au putut bucura de concertele lor în întreaga țară, respectiv prin intermediul difuzărilor de la radio. Datorită variantelor în limba engleză a unor hituri semnate de ei, muzicienii pot să se aștepte și la succes internațional.
Discul „Hipnotizőr király”/”Regele hipnotic”, care a apărut în aprilie 2010, include melodii precum „Albérletem” („Chiria mea”), „Vágjál lyukat a kádba” („Fă o gaură în cadă”), „Kedvenc mindenem a biciklim” („Preferata mea e bicicleta”), care au devenit hituri în scurt timp.
O importantă recunoaștere profesională pentru Intim Torna Illegál a venit în 2011, când cântecul-imn “Hipnotizőr király”/”Regele hipnotic” a fost nominalizat la categoria “Melodia anului”, în cadrul Premiului Muzical Maghiar Fonogram/Fonogram Magyar Zenei Díj.
Vă așteptăm pe toți în fața scenei Zilelor Sfântului Ladislau, fie că sunteți curioși cum e o formație hipnotică și tinerească, fie că vreți să chefuiți pe fundalul celor mai cunoscute hituri ale lor!
21:00 Concert Republic
Loc: Cetatea Oradea, Scena mare
Concert Republic: zboară balena în Cetatea Oradea
Probabil că nu există o altă formație care să fi dat mai multe hituri muzicii ușoare maghiare ca trupa Republic, care din 1990 se bucură de un succes neîntrerupt. Formația a mai cântat la Oradea, iar în 25 iunie (sâmbătă), de la ora 21, muzicienii vor urca pe scena Zilelor Sfântului Ladislau. Formația și-a păstrat popularitatea și succesul chiar și după moartea tragică din 2013 a talentatului Bódi László „Cipő”. După moartea compozitorului de muzică și versuri, majoritatea membrilor trupei au decis ca trupa să ducă mai departe moștenirea muzicală sub numele de Republic 67. Chitaristul și compozitorul Tóth Zoltán nu a mai dorit să facă parte din acest proiect muzical, astfel că s-a retras din formație, iar în locul lui a intrat Halász Gábor, un colaborator constat al trupei. În cadrul multipremiatei formații cântă Nagy László Attila – tobe, Patai Tamás – chitară, Boros Csaba – chitară bas, voce, Halász Gábor – chitară, voce. Pentru Republic era ceva firesc să susțină 100-150 de concerte anual, astfel că a devenit una din trupele maghiare cu cele mai multe concerte live. Cipő a compus 240 de melodii pentru formație, dar compozițiile lui au fost cântate și de artiste precum Koncz Zsuzsa și Halász Judit.
nov. 08, 2024 0
aug. 21, 2024 0
iul. 04, 2024 0
mai 30, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0