Actualizat aprilie 21st, 2025 8:56 PM
dec. 27, 2010 Andrei Şandor Actualitate 0 932 vizualizari
Potrivit proiectului legislativ, fiecare produs alimentar trebuie să aibă înscrisă pe etichetă sau pe ambalaj unul dintre cele trei tipuri de buline. Cea verde arată că produsele alimentare sunt sănătoase, putând fi consumate zilnic fără să prezinte risc pentru sănătate. Cele care au aplicată bulina portocalie sunt produsele alimentare ce trebuie consumate cu moderaţie, în timp ce bulina roşie avertizează cu privire la conţinutul de substanţe sau aditivi alimentari care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii.
Ambalajul sau eticheta fiecărui produs alimentar ar urma să fie inscripţionate cu o bulină având diametrul de 1,5 centimetri şi una din cele trei culori. Ministerul Sănătăţii va fi cel care va decide criteriile în baza cărora vor fi aplicate bulinele pe fiecare produs, în funcţie de diverşi factori, precum gradul de pericol, tipul şi cantitatea aditivilor alimentari din fiecare produs.
În expunerea de motive formulată de senatorul PDL Dumitru Florian Staicu, unic iniţiator al proiectului, se arată că aceste reglementări nu contravin normelor europene în domeniu. Prin adoptarea actului normativ, sunt satisfăcute interesele consumatorului obişnuit, cu un nivel mediu de educaţie, informaţie şi sănătate, ajutându-l să achiziţioneze produse alimentare în mod responsabil, conştient şi raţional”, se mai arată în expunerea de motive anexată propunerii legislative.
În cazul în care va fi adoptată, legea ar avea un termen de 60 de zile pentru intrarea în vigoare de la publicarea în Monitorul Oficial.
apr. 21, 2025 0
apr. 21, 2025 0
apr. 21, 2025 0
apr. 19, 2025 0
apr. 21, 2025 0
apr. 21, 2025 0
apr. 21, 2025 0
apr. 19, 2025 0