Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
dec. 17, 2010 Andrei Şandor Actualitate 0 680 vizualizari
În vara acestui an, cuantumul îndemnizaţiei a fost diminuat cu 15 procente, ceea ce a avut drept rezultat reducerea bugetului a 200.000 de familii. Săptămâna trecută executivul a decis să acorde maximum 3400 de lei celor care stau acasă un an, respectiv maximum 1200 de lei, celor care rămân în concediu maternal doi ani. Cele două măsuri sunt considerate drept „o mână de ajutor”, din partea Guvernului pentru scăderea natalităţii pe teritoriul României. Practic de la 1 ianuarie mamele vor avea de optat între a sta acasă cu copilul un an pe bani mai mulţi sau a rămâne doi ani în concediu maternal pe bani mai puţini.
Pentru a beneficia de efectele vechii legii, în anumite locuri din ţară s-au semnalat şi cazuri în care unele mame s-au “grăbit” să nască, cerându-le medicilor lor să le opereze înainte de termen.
Dr. Traian Mureşan, directorul medical al Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie Oradea susţine că la unitatea sanitară orădeană nu au fost formulate cereri de acest gen din partea mămicilor.
În schimb, răspunsul părinţilor la măsurile luate de Guvern sunt vehemente: procese colective şi grevă fiscală. Membrii Asociaţiei “Mame pentru mame”, sunt hotărâţi să dea Statul în judecată şi să nu mai plătească nici o taxă, ei fiind deja în legătură cu două case de avocatură. După 1 ianuarie 2011, de când vor fi simţite efectele legii, mamele care vor trebui să opteze între cele două variante vor avea astfel pregătită o acţiune în instanţă pentru a putea riposte. Multe dintre mamele afectate de modificarea din 2011, majoritatea din mediul privat, au anunţat că vor iniţia o grevă fiscală pentru a penaliza Guvernul.
Potrivit preşedintei asociaţiei, Ana Măiţă, mamele au vorbit deja cu angajatorii lor şi, atunci când se vor întoarce la muncă, după ce vor sta un an cu copilul acasă pentru a beneficia de o indemnizaţie mai mare, nu vor mai plăti nici o taxă către statul român, pentru că nu vor mai lucra cu contract de muncă.
„Împreună cu angajatorii, îşi vor plăti asigurări private de sănătate şi de pensie, ca să nu mai aibă nevoie de serviciile statului. Nu beneficiază de nimic, aşa că nu vor să mai cotizeze la buget. În plus, îşi vor face şi un cont bancar sau la CEC, unde vor economisi pentru copii, în aşa fel încât să aibă bani să stea liniştite doi ani acasă cu ei”, a mai declarat Ana Măiţă.
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0