Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
apr. 25, 2016 Daniel Ardelean Actualitate 0 2796 vizualizari
Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 25 de tipuri de mititei, în vederea realizării unui studiu referitor la coținutul acestor produse tradiţionale la potențialele lor efecte asupra sănătății. Ce au aflat… nu miroase a bine.
Mititeii sunt semipreparate culinare realizate din amestec de cărnuri, provenite de la o specie sau mai multe specii, apă, condimente, sare şi bicarbonat de sodiu.
Ce ingrediente au identificat experţii APC în mititeii luaţi la bani mărunţi? Carne de porc, vită, oaie, căprioară, cerb, urs, piept pui cu piele, pulpe de pui cu piele, slănină, seu de vită, apă, sare, sare iodată, sare de mare neiodată, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, enibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat, nucşoară, ceapă, pătrunjel, măghiran, dextroză, maltodextrină, zahăr, hidrolizate proteice vegetale, supă de vită, supă de oase de vită, ulei de floarea soarelui, fibră de soia, fibre vegetale, arome, aromă de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonaţi de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich şi monoglutamat de sodiu.
APC a realizat şi un top 10 al mititeilor analizaţi, după conţinutul de carne: în fruntea topului se află un produs cu 90% carne, iar la coadă – unul cu 61,5% carne. Atenţie mare la etichetă, aşadar, când îi cumpărăm! Cu atât mai mult cu cât unii producători nu menţionează, pe etichetă, tocmai acest ingredient de bază: la 28% dintre produsele analizate nu se specifică conţinutul de carne, fapt ce contravine prevederilor legale aplicabile etichetării produselor.
„La alegerea unei caserole de mici trebuie să se aibă în vedere pe de o parte conținutul de carne/cărnuri de pe etichetă, care ar trebui să depăşească 85% din conţinutul caserolei” – atenţionează conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC (foto).
Specialiştii au detectat aditivi alimentari care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung:
„Trebuie să evitaţi acei mici care au în compoziție arome, aromă de fum şi aditivii alimentari, precum: glutamatul monosodic, nitratul de potasiu, acidul citric, citratul de sodiu şi izoacorbatul de sodiu. Totodată, trebuie evitate produsele cu adaos de zahăr, ulei vegetal, hidrolizate proteice vegetale, fibre vegetale și fibra de soia, care împreună cu aditivii alimentari maschează calitatea scăzută a cărnurilor folosite în reţeta respectivă. Alte aspecte la fel de importante de urmărit sunt termenul de valabilitate ( 5 – 7 zile de la data producerii) şi condiţiile de păstrare (0 – 4 grade celsius) pe perioada valabilităţii” – atrage atenţia conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC .
sursa : APC & Libertatea
NOUL COVER JESSIE BANES !!!
PENTRU MAI MULTE CLIPURI ABONATI-VA LA CANALUL DE YOUTUBE!
oct. 30, 2024 0
oct. 29, 2024 0
sept. 17, 2024 0
aug. 16, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0