Actualizat noiembrie 27th, 2024 7:22 PM
dec. 10, 2010 Andrei Şandor Actualitate 0 1047 vizualizari
Pentru accesul pe teritoriul ariilor protejate va trebui să achitaţi o taxă de intrare 10 lei pe zi pe persoană. În schimb dacă doriţi să faceţi fotografii care vor fi utilizate în scop comercial, va trebui să plătiţi un tarif de 300 de lei pe zi, iar dacă doriţi să faceţi filmări cu aceeaşi destinaţie, pentru aceasta tariful este de 500 de lei pe zi. Singurii care nu sunt obligaţi să plătească tariful de intrare în aria protejată sunt localnicii. Ei pot să îşi ducă animalele la păşunat doar pe baza avizului emis de aceeaşi asociaţie. Localnicilor le este interzis însă cu desărvârşire să amplaseze stâne şi locuri de târlire, dar şi să cultive plante modificate genetic, în aceste zone. De asemenea, legislaţia în vigoare interzice utilizarea unor mijloace electrice, chimice sau folosirea unor obiecte înţepătoare ori a anumitor tipuri de plase la prinderea peştilor pe cursurile de râu.
Cei care nu respectă aceste reguli, sunt pasibili de amenzi care pornesc de la 3.000 de lei pentru persoanele fizcie şi de la 30.000 de lei pentru persoanele juridice. Dacă infracţiunile sunt deosebite de grave, măsurile punitive merg până la dosar penal şi pedeapsa cu închisoarea.
În cursul acestui an spre exemplu câţiva membri ai asociaţiei Aqua Crisius au surprins în flagrant un grup de trei bărbaţi din Sântandrei în timp ce tăiau sălcii de pe teritoriul ariei protejate. Cei trei, un făptuitor şi doi complici ai acestuia sunt acum cercetaţi penal. Acesta nu este singurul caz de acest gen. Nu demult un bărbat din Arad, fiul unui baştan arădean, prins la pescuit illegal în Ungaria a stat trei zile în închisoare.
“Avem dreptul de a verifica vânătorile şi speciile care au fost împuşcate. În momentul în care surprindem acte ilegale pe teritoriul ariilor protejate, cei şapte rangeri selectaţi în acest an din cadrul ASP Aqua Crisius au posibilitatea de a aplica sancţiuni contravenţionale, conferită de Guvernul României. În caz de infracţiuni, anunţăm, în schimb, jandarmii ori poliţia, pentru aplicarea pedepselor”, a precizat Mihai Togor
În perioada următoare, vor fi reglementate şi spaţiile de campare, şi vetrele de foc, în colaborare cu localnicii, întrucât aceastea nu mai sunt premise oriunde pe teritoriul ariei protejate, mai spune Togor.
Membrii asociaţiei organizează acum o campanie de infomare a populaţiei cu privire la reglementările legale de pe teritoriile ariilor protejate. Din luna februarie a anului următor, cei care nu se vor conforma vor fi pasibili de pedepse.
nov. 27, 2024 0
nov. 27, 2024 0
nov. 27, 2024 0
nov. 27, 2024 0
nov. 27, 2024 0
nov. 27, 2024 0
nov. 27, 2024 0
nov. 27, 2024 0