Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mart. 29, 2016 Andrei Şandor Actualitate, business, Politică 0 1943 vizualizari
Dacă proiectul de modificare a Codului de procedură fiscală, propusă de demnitarul bihorean Szabo Odon, va trece de votul final al Camerei Deputaților, angajații ANAF nu vor mai avea voie să da amenzi la prima abatere contravențională descoperită la un agent economic. „Ar fi o schimbare a filozofiei fiscale”, spune parlamentarul de la UDMR, mândru că proiectul său are nu doar sprijin moral din partea oamenilor de afaceri, ci și susținere politică. Practici, aleși din toate partidele au semnat inițiativa legislativă menită a ajuta mediul de afaceri, dar și a spori veniturile statului.
Marți, 29 martie, la sediul din Pasajul Vulturul Negru al UDMR Bihor, Szabo a reamintit că se urmărește implementarea unui mod de lucru mai uman în ceea ce privește verificarea activității firmelor. Conform proiectului legislativ de modificare a Codului de procedură fiscală, dacă e descoperită o primă abatere care ar putea fi sancționată cu amendă și dacă patronul / administratorul firmei își recunoaște vină, Fiscul va elabora un plan de redresare. Deci nu va tăia amendă. Apoi, după ce reprezentantul firmei cu pricina acceptă termenii planului, după o perioadă rezonabilă (menționată în plan), agenții de la ANAF vor reveni pentruu a vedea în ce măsură contribuabilul prins în offside s-a conformat. Desigur, în caz că lucrurile nu s-au schimbat, autoritățile competente vor putea recurge la măsurile punitive.
În opinia lui Szabo Odon, un astfel de nou principiu ar fi echivalentul împlinirii rolului de îndrumător al organelor fiscale, iar rezultatul ar fi „conformarea voluntară prin educarea contribuabililor și informarea acestora cu privire la legislația fiscală”. Iar deputatul bihorean aduce și un exemplu concret: în Marea Britanie, pentru anul fiscal 2014 / 2015, conformarea voluntară (în urma existenței unui sistem precum cel prezentat mai sus) a adus un plus de 8,8 miliarde de lire sterline la bugetul de stat; adică 3,6% din totalul veniturilor. Deputatul Szabo precizează că modificările pe care le propune nu se referă la zona penală a abaterilor fiscale, ci strict la cea contravențională.
Azi, la sediul UDMR Bihor a venit și Ioan Lucian, președintele Uniunii Naționale a Patronatelor din România (UNPR). Bihoreanul a mărturisit că a venit acasă special pentru a fi alături de deputatul Szabo atunci când acesta prezintă forma finală a proiectului de modificare a Codului de procedură fiscală, documentul urmând să intre în circuitul legislativ. Conform celor spuse de Lucian, o asemenea noutate în modul în care ANAF ar aborda contribuabilii ar însemna și o „separare a apelor” în privința celor care vor să facă afaceri curate și a celor care nu lucrează 100% legal. „Vom trece într-o nouă etapă de evoluție a mediului de afaceri”, crede liderul UNPR regretând, totuși, că o asemenea măsură vine după atâția ani în care excesele de zel ale organelor de control au fost deseori evidente și criticate, dar niciodată nu s-a luat vreo măsură pentru temperarea inspectorilor fiscali.
Bucuros că o astfel de inițiativă legislativă vine din partea unui parlamentar bihorean, Ioan Lucian a spus că Szabo Odon poate fi considerat „omul politic prieten al mediului de afaceri” și a prevestit noi colaborări cu acesta în vederea îmbunătățirii legislației în domeniu. De asemenea, pentru a da și mai multă greutate proiectului care va trebui să fie analizat de Guvern și de cele două Camere ale legislativului național, Lucian a anunțat că urmează să fie demarată o acțiune de strângere de semnături de susținere la nivel național.
apr. 18, 2024 0
mart. 04, 2024 0
apr. 21, 2023 0
apr. 10, 2023 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0