Actualizat decembrie 21st, 2024 11:56 AM
mart. 10, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 1755 vizualizari
Senatorul Biro Rozalia a venit azi (vineri, 10 martie) cu o veste neplăcută pentru bărbații predispuși la violență contra femeii. Desigur, ar putea fi valabail și pentru femeile care-și terorizează în vreun fel consorții, însă aceste cazuri nu sunt semnificative ca număr. Parlamentarul bihorean a anunțat că România a ratificat Convenția de la Istanbul, document care, după promulgarea de către președintele Klaus Iohannis, va avea rang de lege. Una deloc favorabilă persoanelor violente.
Conform celor arătate de senatorul Biro, Convenția stipulează foarte clar că orice tip de violență (împotriva femeii) se încadrează la încălcarea drepturilor omului, în legislație apărând, de asemenea, noi infracțiuni precum: mutilarea genitală, obligarea la a face avort, sterilizarea forțată etc. Totodată, senatorul udemerist a declarat că o noutate importantă este că, practic, retragerea plângerii nu va mai fi posibilă. Adică toate cazurile de violență în care există plângeri vor fi soluționate exclusiv pe calea instanței de judecată.
În opinia Rozaliei Biro, Convenția ratificată și de România oferă un cadru juridic bine structurat care se referă la protecția victimelor, la cea a copiilor (unde e cazul), precum și la protecția martorilor. În timp ce, la nivel național, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice este cel care va trebui să se ocupe de implementarea prevederilor Convenției, acest document înființează, la nivel internațional, o Comisie de Monitorizare care va avea rolul de a urmări ce se întâmplă și la noi în țară, dar care va avea și dreptul de a descinde aici în caz de sesizări privind încălcările prevederilor actului parafat și de România.
Referitor la eficiența celor prevăzute în Convenția de la Istanbul, senatorul Biro a declarat că, în principiu, în decurs de un an de zile ar putea fi simțită existența prevederilor punitive, însă ar fi nevoie de cel puțin 2 – 3 ani pentru ca fenomenul violenței împotriva femeii să înceapă să se diminueze.
Conform unor statistici prezentate joi la sediul UDMR Bihor, în perioada martie 2014 – martie 2015, în România au fost luate în evidență aproape 3.380 de cazuri de violență domestică, dar numai 367 au ajuns la condamnări. Peste 250 de cazuri au fost „stinse” prin încetarea procesului (în urma împăcării / retragerii plângerii).
foto – thebetterindia.com
mart. 22, 2017 0
ian. 25, 2017 0
dec. 19, 2016 0
nov. 10, 2016 0
dec. 21, 2024 0
dec. 21, 2024 0
dec. 21, 2024 0
dec. 20, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!