Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
mart. 03, 2016 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 2472 vizualizari
Alarmați de rezultatul aplicării Codului Fiscal conform normelor metodologice aprobate la jumătatea lunii ianuarie (n.b.: după ce consiliile locale au fost nevoite să aprobe taxele și impozitele pe 2016 încă din luna decembrie), primarii și viceprimarii UDMR Bihor ies la înaintare. La inițiativa lor și a conducerii filialei județene a formațiunii maghiare, premierului Dacian Cioloș i se cere să modifice de urgență Codul și / sau normele metodologice astfel încât să nu mai existe inadvertențe, inechități fiscale și pericolul ca administrațiile locale să nu reușească să adune nici cât adunau până acum din biruri locale. Joi, la sediul din Oradea al UDMR Bihor, primarii și viceprimarii maghiari ai localităților din județ au semnat și ei petiția care urmează să ajungă la București prin intermediul deputatului Szabo Odon, președinte executiv al filialei. Edilii reclamă îăn principal 3 probleme majore depistate de specialiști, dar și semnalate de către cetățenii care au de plătit taxe și impozite.
Pe de o parte, Guvernului i se cere să renunțe la asimilarea terenului arabil din jurul construcțiilor până la suprafața de 400 mp ca teren cu construcții. Această prevedere a Codului generează inechități, spun udemeriștii, mai ales la țară și în orașele mici. Acolo unde casele dispun, prin tradiție, de grădini familiale folosite chiar în scop agricol. Potrivit deptatului Szabo, pentru un procent de 5% de cetățeni care, eventual, nu sunt corecți și declară în mod fals că au teren de tip agricol deși ei au acolo vile sau piscine și gazon, nu trebuie ca majoritatea covârșitoare a românilor să fie pedepsiți.
În al doilea rând, UDMR consideră că e nevoie de mai puțină birocrație în privința stabilirii sumei de plătit în chip de impozit pe clădirea mixtă / rezidențială deținută de o persoană fizică. Formațiunea maghiară arată, de asemenea, că prevedera cum că impozitarea persoanelor care desfășoară profesii liberale în clădiri nerezidențiale sau mixte la nivel de impozit datorat de persoanele fizice pentru clădiri rezidențiale este menit a evita împovărarea excesivă a acestor persoane, astfel încât ele să nu se vadă nevoite să renunțe la a-și mai face meseria sau să lucreze la negru.
Al treilea aspect relevat este cel legat de posibilitatea acordării de către consiliile locale a unor scutiri în caz de clădire de domiciliu pentru persoane care au venit mai mic decât salariul minim brut pe țară sau care încasează doar ajutor de șomaj, respectiv ajutor social. Deputatul Szabo Odon a arătat că scutirile de acest gen, în cazuri bine întemeiate, ar trebui să aibă efect imediat și nu să fie acordate peste un an, conform legislației în vigoare, atunci când familia cu pricina sau persoana singură ar putea să nu se mai găsească în situație de criză. Aici, parlamentarul bihorean a precizat că, deși textul de lege a fost preluat integral din vechea legislație, normele de aplicare nu sunt la fel; adică Guvernul interpretează diferit același text de lege.
La conferința de presă de joi, în care liderul UDMR Bihor a prezentat acest subiect, a fost prezent și fostul consilier local Pasztor Sandor, care a reamintit de scandalul de la Oradea privind supraimpozitarea din oficiu a terenurilor agricole intravilane trecute automat la curți – construcții. Pasztor spune că, prin dialog, s-a ajuns la reglementarea situației și la dezamorsarea conflictului dintre cetățeni și Municipalitate. Parcă mai puțin concilianți au fost primarul comunei Sălard, Nagy Miklos, și cel de Salonta. Torok Laszlo a criticat dur birocrații care inventează reguli și legi fără să fi fost pe teren și fără să trebuiască să dea ochii cu cetățeni revoltați.
Edilul-șef salontan a mai menționat că li s-a adresat cu solicitări pe tema modificării Codului Fiscal celor trei parlamentari din zona municipiului pe care îl conduce: lui Ioan Roman (PSD), respectiv liberalilor Găvrilă Ghilea și Valeriu Boeriu. Acesta din urmă, susține Torok, a fost total de acord că este nevoie de modificări și l-ar fi asigurat pe primar de sprijin în Parlament pentru schimbările menite a ajuta cetățenii. De altfel, având în vedere sumele uriașe la care se poate ajunge chiar și în Salonta, primarul a avertizat că e foarte posibil ca Hotel Slavia să se închidă. Birul pe care proprietarul ar trebui să îl plătească ajunge la 550.000 de lei. „În aceste condiții, patronul hotelului ia în calcul să închidă afacerea”, spune Torok Laszlo.
Demersul de modificare a Codului Fiscal și / sau a normelor metodologice ale acestuia va fi pornit efectiv săptămâna viitoare. Inițiativa locală a UDMR ar putea să se extindă și în alte județe. În Bihor, în aproximativ o săptămână, aproximativ 10.000 de cetățeni (români și maghiari) au semnat în favoarea acțiunii inițiate de primarii și viceprimarii Uniunii.
mart. 06, 2024 0
aug. 24, 2021 0
iun. 18, 2020 0
ian. 29, 2020 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0