Actualizat noiembrie 24th, 2024 10:54 PM
feb. 03, 2016 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 2674 vizualizari
Municipalitatea orădeană are o problemă cu proiectele care ating terenuri ale CFR. După tronsonul de drum expres care nu a putut fi realizat deoarece Căile Ferate nu și-au dat acordul pentru ca șantierul să se desfășoare pe teritoriul lor (n.b.: ar fi interesant de aflat cum s-a primit finanțare europeană pentru un proiect ce vizează și un teren care e al altcuiva decât al administrației locale…), nici exproprierile din zona fostului ștrand municipal nu pot merge înainte. Sau nu în ritmul impus de primarul Ilie Bolojan.
Cu mulți absenți în tabăra majorității politice din Consiliul Local, în ședința de miercuri, 3 februarie, grupul PSD a reușit să amâne inevitabilul: aprobarea planului de amplasament și delimitare a două imobile care se află în coridorul de expropriere aferent Complexului Nypmphaea. Despre ce este vorba: zona de vis-a-vis de noul aquaparc, acolo unde Primăria vrea să construiască locuri de parcare pentru clienții care ar trebui să ia cu asalt cel mai nou loc de agrement al orașului. Este suprafața de teren (de peste 15.000 mp) pe care se află și un depozit de materiale de construcție. De asemenea, se are în vedere exproprierea unui teren mai mic, de 161 mp, care însă e mai greu de expropriat deoarece se află în custodia CFR. Deci dacă în cazul proprietarilor persoane fizice Municipalitatea se mai descurcă, altfel se pune problema atunci când o altă instituție a statului trebuie scoasă de pe terenul cu pricina. Și asta pentru că, după cum a recunoscut directorul Cristian Popescu, CFR încă nu a transmis niciun punct de vedere cu privire la solicitarea / intenția administrației Bolojan.
În ședința de azi, consilierul PSD Adelina Coste (foto) a început să agite spiritele referitor la această temă. Fosta pedelistă a vrut să știe dacă Municipalitatea are sau nu toate aprobările necesare pentru demararea procedurilor, respectiv dacă proprietarii știu ce-i așteaptă. Popescu a precizat că proprietarii persoane fizice cunosc ce urmează, că unii și-au luat deja banii oferiți de Primărie și că alții, nemulțumiți de sumele înaintate de oraș, se vor adresa instanței. Dar directorul din cadrul administrației locale a admis că exproprierea e ceva „forțat”, deci, de fapt, că le convine, că nu, oamenii vor fi nevoiți să se împace cu ideea că autoritatea locală va intra peste ei. De asemenea, Cristian Popescu a reamintit că legea prevede o „justă valoare” pentru imobilele expropriate și că Primăria nu finanțează „îmbogățire fără temei”.
Având în vedere răspunsurile primite din direcția Executivului, consilierul Coste a făcut public că, atâta timp cât proiectele de acest gen nu vin la braț cu toate aprobările necesare, grupul PSD nu va mai vota pentru niciun asemenea demers al Primăriei Oradea. Iar cele 3 voturi „contra” ale social-democraților au făcut ca proiectul exproprierilor din zona Nymphaea să cadă. Desigur, este vorba despre o simplă amânare: în mod cert, la următoarea ședință a legislativului orădean, mașinăria de vot PNL se va mobiliza mai bine, iar proiectul va fi aprobat.
ian. 08, 2021 0
nov. 23, 2020 0
sept. 23, 2020 0
dec. 18, 2019 0
nov. 24, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0