Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
ian. 19, 2016 Andrei Şandor Actualitate, business 0 1824 vizualizari
După apariția, în 14 ianuarie 2016, în Monitorul Oficial a noii versiuni a Legii Dialogului Social, reprezentanții patronilor de IMM-uri cer reanalizarea de urgență a actului normativ. Potrivit Consiliului Național al Intreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMM), varianta intrată în vigoare a legii 1/2016 (care modifică Legea 62/2011) calcă pur și simplu peste angajatori și avantajează în mod vădit sindicatele.
Aspectele criticate de CNIPMM se referă, printre altele, la instituirea obligaţiei angajatorilor de reţinere şi virare a cotizaţiilor de sindicat. Astfel, la cererea organizaţiei sindicale şi cu acordul membrilor acestora, angajatorii vor reţine şi vor vira sindicatului cotizaţia de sindicat pe statele lunare de plată. Cotizaţia platită de membrii de sindicat este deductibilă în cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat, potrivit prevederilor Codului fiscal. De asemenea, potrivit orădeanului Ioan Mintaș, prim-vicepreședinte al forului IMM-urilor, la nivel de unitate, în cazul în care sindicatul nu este reprezentativ, reprezentarea se face de către federaţia la care este afiliat sindicatul. Asta dacă federaţia este reprezentativă la nivelul sectorului din care face parte unitatea. Altă prevedere considerată exagerată este că un angajator poate fi afiliat, la nivel naţional, la o singură federaţie patronală. Cât despre negocierea contractelor colective de muncă și la nivelul regiilor autonome, companiilor naționale şi la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice, se prevede că părţile vor stabili expres modalităţile de negociere a contractelor colective de muncă la nivelul autorităţilor și instituţiilor respective.
CNIPMM consideră că noile prevederi ale Legii 62 din 2011 „constituie ingerinţe în constituirea, organizarea şi funcţionarea patronatelor şi încălcă grav dispoziţiile Constituţiei României, ale Convenţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii, dar și bunele practici europene în domeniu. Practic, patronii de IMM-uri reclamă „prevederi exclusiv pentru susţinerea intereselor sindicatelor, în detrimentul angajatorilor şi patronatelor”. Exemple: încasarea cotizaţiei de sindicat cu titlu gratuit, cu obligarea suportării de către angajatori a costurilor administrative şi bancare aferente, limitarea asocierii şi afilierii angajatorilor şi federaţiilor patronale la o singură organizaţie patronală, instituirea reprezentativităţii indirecte sindicale la nivel de unitate, prin afilierea la o federaţie sindicală, cu excluderea reprezentanţilor salariaţilor aleşi de peste 51% din numărul salariaţilor din acea unitate. Consiliul vede un dezechilibru grav între relaţiile dintre partenerii sociali şi o încălcare a dispoziţiilor Constituţiei României şi ale Convenţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii, ratificate de România.
În numele CNIPMM, prim-vicepreședintele Mintaș cere reanalizarea de către legiuitor a legii cu pricina în vederea restabilirii echilibrului între angajatori și salariați (respectiv reprezentanții lor).
oct. 07, 2024 0
mai 31, 2023 0
ian. 13, 2023 0
mai 24, 2022 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0