Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
dec. 14, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 3395 vizualizari
După ce prefectul Claudiu Pop a pus presiune constantă pe CNADNR în privința lucrărilor de reabilitare a celor aproximativ 50 de kilometri de DN 76 (între Oradea și zona Bitii), cei trei constructor care au câștigat licitațiile pentru cele 3 tronsoane ale acestui drum au reușit să își facă treaba. Pop a promis că își dă demisia din funcție dacă șoseaua nu va fi circulabilă la finalul acestui an. Nu va fi nevoie de acest gest de onoare deoarece drumarii au făcut ceea ce trebuia și, folosind controversata metodă a reciclării asfaltului, au reușit să aducă drumul la un nivel la care nu a mai fost de mulți ani. Luni, 14 decembrie, în prezența șefului CNADNR Cluj, Eugen Cecan, și a celui de la Oradea, Octavian Balog, prefectul de Bihor a avut ocazia să arate pe teren ceea ce s-a realizat în aproximativ 3 luni de zile.
Cu mențiunea că va mai fi nevoie de turnarea stratului de uzură, de rezolvarea podurilor de pe traseu și de finalizarea unei porțiuni de aproximativ 130 de metri (după Răbăgani, în direcția de mers spre Beiuș) – unde șoseaua încă nu este în regulă din cauza solului apos -, drumul este mai mult decât practicabil. Mai în glumă, mai în serios, oficialii spun că Poliția a și amplasat deja radare pe acest tronson de DN 76, șoferii începând deja să profite de starea bună a șoselei și să ruleze cu viteze mult peste limita maximă admisă.
Adevărul e că se poate constata o mare schimbare: au dispărut semafoarele, nu mai sunt cratere, șanțuri și gropi, iar distanța dintre Oradea și zona Bitii poate fi parcursă, în funcție de mașină (și de curajul / portofelul șoferului), în vreo 40 – 45 de minute. Față de ce era astă vară și anul trecut, când drumul Oradea – Beiuș putea să dureze chiar și 2 ore, acum e ceva incredibil. „Am ajuns să ne bucurăm pentru normalitate!”, a exclamat la un moment dat Pop (foto), care se arată extrem de satisfăcut de această reușită, profitând de ocazie pentru a mulțumi și fostului director general al CNADNR, recent demisul Narcis Neaga, dar și actualului șef mare al Companiei. Prefectul spune că acesta din urmă i-a promis că finalizarea reabilitării acestei șosele va rămâne prioritară.
Lucrarea (pe toate cele 3 tronsoane executate de firmele Viarom Contruct, Eldiclau și Trameco) are garanție de 2 ani. În 2016, întreaga șosea (până la Deva) va fi terminată. În ianuarie vor fi scoase la licitație lucrările conexe: consolidări, lărgirile în curbă, stratul de uzură. Potrivit directorului Cecan, pentru a nu exista nelămuriri, ceea ce s-a încheiat în aceste zile cu ajutorul tehnologiei de reciclare a asfaltului este doar „o etapă intermediară”. Întrebat despre cât de bun este acest tronson, șeful CNADNR Cluj a precizat că s-au mai făcut asemenea lucrări și în zona noastră, adăugând că procedeul reciclării este folosit de zeci de ani și în Occident sau în China. „Va rezista!”, a conchis inginerul, foarte sigur pe el și asigurându-l încă o dată pe prefectul Claudiu Pop de calitatea lucrării efectuate.
Investiția pe întreaga lungime de 52 de kilometri se ridică la aproximativ 42,5 milioane de lei.
oct. 27, 2022 0
iul. 06, 2020 0
mai 14, 2020 0
mai 11, 2020 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0