Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
dec. 11, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 5943 vizualizari
Investiția de aproape 7 milioane de euro de la fosta Piață Agroalimentară Rogerius, din care contribuția Municipalității este de 3,65 milioane de euro (incluzând aici cheltuielile neeligibile), a ajuns la final. Sau foarte aproape de final, căci consructorul mai are 45 de zile pentru a regla și ultimele mici probleme depistate. Vineri, 11 decembrie, la sfârșitul perioadei de 20 de luni pe care proiectul le-a acordat construcției, Primăria și Administrația Domeniului Public au tras linie și au concluzionat: este, fără îndoială, cea mai deosebită piață agroalimentară din România. Derulat pe fonduri nerambursabile transfrontaliere via Programul HU – RO (având ca partener Camera de Comerț și Industrie Hajdu-Bihar), proiectul a înlocuit din temelii vechea piață simplă.
Acum, în Rogerius, pe același amplasament, apare o clădire modernă în care își găsesc loc toți comercianții din fosta piață, clădirea având și etaj, acolo urmând să fie amenajate spații de alimentație publică. Va fi o zonă de food, de unde cei interesați vor putea urca și pe acoperiș. Acesta este, de altfel, punctul principalul punct de atracție al imobilului realizat de asocierea TIM Cluj-Napoca – Termoline – Grup 4, pe baza planurilor arhitectului Daniel Tivadar.
Azi, la conferința de presă, viceprimarul Mircea Mălan a menționat că întreaga lucrare a fost pusă în pericol de intrarea în insolvență a liderului de asociere, constructorul clujean. Așa s-a întâmplat ca frâiele să fie preluate de orădenii de la Termoline care, deși nu sunt specializați pe construcții, s-au angajat că vor duce mai departe investiția și că o vor finaliza. Asta s-a și întâmplat, chiar dacă, și din cauză că a fost greu să găsească mână de lucru, lucrarea a fost finalizată cu o întârziere de o lună. Ceea ce a generat penalități de 15.000 de lei, potrivit viceprimarului Mălan. El a menționat că e un paradox: Primăria a fost nevoită să penalizeze firma datorită căreia investiția nu a dat chix.
Șeful ADP, Liviu Andrica, cel care va gestiona construcția după predarea ei către administrația locală, a reamintit că șantierul a fost unul dificil și pentru că s-a lucrat într-o zonă locuită extrem de aglomerată. De asemenea, pentru că nu s-a putut ca fosta piață să fie eliberată complet pentru ca executantului să-i fie predat întregul amplasament, a fost nevoie de o zonare a lucrărilor. S-a lucrat pe 3 tronsoane, dinspre strada Pascal spre liniile de tramvai, vânzătorii de produse fiind mutați, pe măsură ce se avansa cu construcția, în cortul mare instalat în parcarea din fața Spitalului Municipal. Directorul spune că, în funcție de cereri, vor putea fi amplasate chiar și mai multe mese / tarabe decât cele actuale. De asemenea, ADP (încă) nu a majorat tarifele, iar spațiile de la etaj urmează să poată fi închiriate la prețuri de 180 de lei (+ TVA) / lună. Un număr de 10 asemenea spații vor fi scoase la licitație în data de 21 decembrie.
Construcția din Rogerius are o suprafață totală de peste 8.900 mp, e prevăzută cu panouri fotovoltaice și încălzire prin podea. Apa de ploaie e colectată și folosită la spălatul pe jos și la udatul plantelor. Există și lifturi, chiar și pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, noua Piață Rogerius (Centrul de Afaceri cu Produse Alimentare) va fi conectată printr-un pasaj subteran cu parcarea aflată în construcție în fața Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu”. Acel șantier e finanțat din banii orașului, iar legătura subterană cu piața va fi finalizată doar la primăvară. Acolo va fi nevoie de o subtraversare a șinelor de tramvai, operațiune care va putea fi făcută numai dacă se oprește circulația acestor mijloace de transport în comun. Iar pentru asta se așteaptă venirea vacanței de primăvară.
Referitor la acoperișul amenajat ca un parc, orădenii vor avea acces acolo în cel mult două săptămâni. Așa a promis reprezentantul firmei Termoline. Dar locul – prevăzut cu plante ornamentale și bănci de odihnă – nu va fi „deschis” non-stop, cu toate că există scări de acces pietonal dinspre cvartalul de bloc dinspre str. Transilvaniei. Directorul Andrica a menționat că se va avea în vedere elaborarea unui orar pentru acoperiș, probabil unul care va fi similar cu cel al Centrului de Afaceri proaspăt construit.
aug. 06, 2024 0
apr. 26, 2024 0
apr. 09, 2024 0
apr. 02, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0