Actualizat noiembrie 24th, 2024 10:54 PM
dec. 04, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 1999 vizualizari
Momentul bilanțului pe anul curent a fost, de data asta, și prilej de răbufnire pentru directorul general al Companiei de Apă Oradea (CAO), Ovidiu Gavra. Acesta s-a arătat oarecum nemulțumit de faptul că fostei Apaterm i se cere să fie și investitor, finanțator și gestionar de proiecte europene, în timp ce „alții ar trebui să se ocupe de asemenea chestiuni”. Gavra a lăsat să se înțeleagă, vineri, în cadrul evenimentului de la Hotel Continental, că instituția pe care o conduce e supraîncărcată cu sarcini diverse și că „mulți au pretenții de la noi fără să știe care e situația”.
Lucrurile s-au mai cristalizat în momentul în care managerul CAO a vorbit despre greutățile financiare pe care le întâmpină în derularea proiectului Aparegio, finanțat de la Uniunea Europeană (UE). Șeful Companiei a menționat că mai sunt doar 3 săptămâni până la momentul din care lucrările nefinalizate nu vor mai putea fi decontate din banii nerambursabili. Însă, se pare că situația e delicată și cu facturile depuse deja spre decontare. Ovidiu Gavra susține că, din motive pe care nu le cunoaște și pe care nimeni nu le explică, CAO așteaptă de luni de zile aproximativ 21 de milioane de lei de la UE. Sume în contul unor lucrări executate și recepționate, plătite constructorilor și pe care finanțatorul extern ar fi trebuit deja să le lichideze.
Referitor la stadiul implementării Aparegio, proiectul de aproape 240 de milioane de lei, împărțit în 15 contracte de lucrări, directorul Gavra spune că 8 astfel de contracte au fost deja terminate. Alte 4 sunt la un grad de realizare de peste 80%, dar sunt și cazuri cu grad de realizare de sub 50%. Aici se remarcă lucrările din Paleu (comuna care a intrat în Aparegio după retragerea Bihariei), Sânmartin, Giriș și Palota. În această lună ar urma să se încheie lucrările de la sursa de apă Finiș – Feredeu, precum și cele de canalizare din Oșorhei / Alparea / Fughiu.
Contracte cu termen de finalizare ăn 2016 sunt cele aferente stației de epurare a apelor uzate de la Tinca și cele de apă / canalizare din Oradea și Paleu (inclusiv Săldăbagiu de Munte). Mai există și câteva lucrări fazate, care vor putea fi finanțate din banii aferenți perioadei 2014 – 2020: stația de epurare și cea de pompare de transfer ape uzate din Beiuș, sistemele de apă / canal din Sântandrei, Palota, Girișul de Criș și Tărian, dar și cele de extindere/reabilitare a rețelelor de apă și canal în partea de sud-est a Oradiei.
În ceea ce privește municipiul reședință de județ, după ce CAO a reziliat contractul cu Selina, chiar în această dimineață au fost semnate noile contracte pentru cele 3 pachete de lucrări: două au fost adjudecate de o firmă din București, iar una de o companie din Târgu Mureș.
În anul 2015, pe lângă banii europeni investiți, Compania de Apă Oradea a realizat lucrări în valoare totală de peste 3,4 milioane de lei. Din această sumă, 1,26 de milioane au provenit din surse proprii, iar restul de la bugetul local al municipiului.
feb. 25, 2022 0
aug. 25, 2017 0
aug. 09, 2017 0
iul. 25, 2017 0
nov. 24, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0