Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
nov. 18, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 2141 vizualizari
Proiectul de reabilitare, restaurare şi introducere în circuitul turistic a Bisericii Romano-Catolice din Cetatea Oradea, a Bisericii Reformate de pe strada Primăriei și a Bisericii cu Lună (cu filiile Biserica Buna Vestire și Biserica Sf. Duh Mângâietorul), cunoscut drept „Punți crișene”, a ajuns la final. Este unul dintre proiectele derulate pe bani europeni transfrontalieri care era scadent la 31 decembrie 2015. După aproximativ un an de muncă, cetățenii orădeni și turiștii care vin pe aici pot vedea cele trei lăcașuri de cult în toată splendoarea lor. Miercuri, 18 noiembrie, viceprimarul Mircea Mălan a avut ocazia să anunțe finalizare cu succes a proiectului care a adus la Oradea peste 1,4 milioane de euro, contribuția Municipalității fiind de 20%. Mai trebuie spus că, grație economiilor de 200.000 de euro, realizate în urma licitației pentru execuția lucrărilor, Primăria Oradea a inclus în proiect renovarea unei părți a fațadei Bazilicii Romano-Catolice de lângă Palatul Baroc. Și această intervenție va trebui finalizată înainte de 1 ianuarie 2016.
La Biserica romano-catolică din Cetatea Oradea, lucrările efectuate (în valoare de 136.000 de euro) au fost următoarele: renovarea faţadelor, consolidarea tuturor podestelor şi planşeelor de lemn respectiv a scărilor turnului, înlocuirea pavajului spaţiului interior cu plăci de piatră, similipiatră sau gresie pozate în nisip sau şapă de ciment cu excepţia unei fâşii perimetrale de aerisire, realizarea unei hidroizolaţii cu folii de polietilenă extrudată de-alungul perimetrului clădirii, refacerea pavajului perimetral, reabilitarea finisajelor de tencuieli la soclu şi pe porţiunile inferioare cu tencuieli poroase de renovare pentru permiterea aerisirii zidăriilor, refacerea zugrăvelii tuturor faţadelor şi pereţilor interiori, realizarea unei reţele electrice de iluminat exterior arhitectural al turnului, realizarea sistemului de iluminat interior, suplimentarea circuitelor de prize de utilizare generală, realizarea unui sistem de încălzire cu panouri radiante, înlocuirea tablourilor electrice cu echipamente performante, realizarea unei reţele electrice de iluminat exterior arhitectural pentru turn și realizarea instalaţiei noi de paratrăsnet.
Pentru Biserica reformată de pe str. Primăriei (intersecția cu str. Jean Calvin), proiectul „Punți crișene” a însemnat 315.000 de euro: consolidarea fundaţiilor colţului nord-vestic al clădirii, renovarea faţadelor la zidul nordic, remedierea problemelor de etanşeitate şi racordare, înlocuirea segmentelor de burlane şi jgheaburi deteriorate, reabilitarea tâmplăriei ferestrelor şi uşilor, consolidarea tuturor planşeelor de lemn ale turnurilor, realizarea unei hidroizolaţii cu folii de polietilenă extrudată de-alungul perimetrului clădirii, refacerea pavajului trotuarului perimetral, reabilitarea finisajelor de tencuieli cu tencuieli poroase de renovare pentru permiterea aerisirii zidăriilor, refacerea zugrăvelii tuturor faţadelor și realizarea unei reţele electrice de iluminat exterior arhitectural şi a unei instalaţii de paratrăsnet.
Cele mai ample lucrări au fost efectuate la Biserica cu Lună. Suma de aproximativ 670.000 de euro investiți acolo au fost dați pe: realizarea unui drenaj subteran perimetral al bisericii şi coborârea cotei de teren pe latura nordică a bisericii inclusiv amenajarea curţii interioare cu pavaj din piatră naturală, reabilitarea sistemului de canalizare pluvială de-a lungul perimetrului bisericii, realizarea unui soclu de piatră perimetral, distanţat de parament, care permite aerisirea zidăriei, reabilitarea scărilor de acces la orologiu şi la etajul clopotelor, restaurarea mobilierului istoric al bisericii, realizarea unei noi porţi metalice cu grilaj pentru accesul dinspre Piaţa Unirii, realizarea unui sistem de siguranţă şi supraveghere interioară pentru biserică, reabilitarea sistemului de încălzire al bisericii, reabilitarea instalaţiilor de alimentare cu energie electrică și montarea unui număr de 15 vitralii. De asemenea, a fost făcut un mobilier cu pereți din sticlă care protejează mecanismul ceasului din turn. În schimb, vizitatorii vor putea admira mecanismul.
În conferința de presă de azi, părintele Teodor Cristea a adresat invitația turiștilor și tuturor celor interesați să vină la Biserica cu Lună pentru a vizita așezământul reabilitat. Pe lângă mecanismul special, celebru în toată Europa, biserica din Piața Unirii mai dispune acum de un muzeu cu obiecte specifice, printre care se numără câteva extrem de valoroase. Pr. Cristea (foto) a evidențiat un exponat special: baldachinul donat de mitropolitul Andrei Șaguna, când acesta era pe drum spre Viena și a trecut prin Oradea. Muzeul și biserica în sine pot fi vizitate aproape la orice oră, gratuit.
iun. 15, 2016 0
mai 13, 2014 0
ian. 26, 2012 2
iul. 03, 2011 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0