Actualizat februarie 4th, 2025 7:12 PM
oct. 27, 2015 Andrei Şandor Administrație 0 1959 vizualizari
Supraimpozitarea cu 100% a imobilelor neîngrijite (permisă de Codul Fiscal nou) vine la pachet cu scutiri de la plata impozitului pe clădirea – monument care e păstrată în stare corespunzătoare. Dar numai dacă acea clădire se află în zona centrală a Oradiei. Noile măsuri au fost prezentate azi, 27 octombrie, de city managerul Eduard Florea și de arhitectul-șef al Municipiului, Adriana Lipoveanu.
Conform celor relatate de Florea, se apelează la măsura supraimpozitării deoarece, din câte se constată, avertismentele și amenzile date de Poliția Locală pe linie de stare a clădirilor nu au dat rezultate. În 2016, așadar, conform unei prevederi care va fi parte a proiectului de taxe și impozite ce urmează să primească girul Consiliului Local, imobilele lăsate în paragină sau cele care prezintă diverse stricăciuni vor fi trecute la impozit majorat cu 100%. Adică se dublează birul datorat către bugetul local. Primele zone ale orașului în care reprezentanții Primăriei vor trece la verificarea în teren a stării imobilelor sunt centrul istoric, arterele principale și platformele industriale. În vederea consemnării celor descoperite la fața locului, oamenii de la departamentul de Disciplină în Construcții (din cadrul Poliției Locale) vor avea la ei un șablon de notă tehnică de constatare, în documentul respectiv urmând să fie trecute datele necesare. A fost elaborată o grilă de punctaj prin care se notează diversele aspecte ale clădirii. În final, dacă imobilul primește calificativul „nesatisfăcător” el va fi trecut la supraimpozitare. Primăria urmărește 3 linii principale: acoperiș/fațade (50 de puncte din total), structură (45 de puncte din total) și împrejurimi (5 puncte din total). Dacă, spre exemplu, o clădire inspectată primește 25 de puncte la capitolul „Acoperiș/fațade”, ea va fi cu impozitul dublat.
Arhitectul-șef Lipoveanu spune că de scutiri vor beneficia acei proprietari care și-au reabilitat clădirile importante din zona centrului istoric. În situația în care reabilitarea a avut loc în cadrul programului multianual inițiat de administrația locală, scutirea va fi acordată numai dacă lucrările au respectat totalmente avizele și s-au derulat cu respectarea tuturor normelor aferente imobilelor monument. De asemenea, e nevoie ca procesul verbal de recepție aferent clădirii monument care a fost reabilitată să fie însușit fără observații și fără anexe cu lucrări neterminate. Există și situații în care imobile monument au fost reabilitate înainte de debutul programului multianual menționat mai sus. Și proprietarii acestora vor putea beneficia de scutirea de impozit, dar vor fi nevoiți să solicite acest lucru. Iar cei de la Primărie vor merge la fața locului pentru a vedea în ce stare efectivă se află la momentul respectiv imobilul cu pricina. Arhitectul-șef al Oradiei a mai precizat că, cu anumite excepții, proprietarii vor fi nevoiți să depună an de an solicităr pentru scutirea de impozit posibilă în urma reabilitării clădirilor monument.
Estimările Municipalității arată că cel mult 50 de asemenea clădiri vor putea fi eligibile pentru această facilitate fiscală locală. Administratorul public Eduard Florea a precizat la solicitarea bihorstiri.ro că majorarea cu 100% a impozitului datorat pentru clădirile neîngrijite este prima treaptă din Codul Fiscal. Conform noilor reglementări în domeniu, primăriile pot supraimpozita cu până la 500% (!) aceste imobile. De știut că nici Oradea nu va rămâne la dublare. În 2017 se va merge pe mărirea cu 200% a acestui bir, în 2018 se va ajunge la + 300% și așa mai departe. Speranța edililor este că-i vor responsabiliza pe proprietari.
Mai merită precizat că, prin lege, clădirile monument aparținând unor instituții publice beneficiază din oficiu de scutire de la plata impozitului pe imobil. De aceea nu poate fi amendat, spre exemplu, Consiliul Județean în chestiunea fostei Policlinici Mari de pe str. Republicii și în ceea ce privește Filarmonica de Stat (n.b.: până la soluționarea litigiului cu cei care doresc retrocedarea în natură a celor două clădiri, se consideră că proprietar este CJ Bihor). Și tot din același motiv, dacă ar fi cazul, nici Primăria Oradea nu ar putea fi supraimpozitată pentru eventuala stare necorespunzătoare a clădirii din Piața Unirii.
feb. 04, 2025 0
ian. 28, 2025 0
ian. 23, 2025 0
ian. 20, 2025 0
feb. 04, 2025 0
feb. 04, 2025 0
feb. 03, 2025 0
ian. 31, 2025 0