Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
oct. 20, 2015 Florin Coman Actualitate 0 1824 vizualizari
Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța (CIAS) Aviației Civile a făcut publice datele principale ale raportului redactat în urma investigației ample derulate pe tema accidentului din ianuarie 2014, când un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit în Munții Apuseni în timp ce se deplasa spre Oradea (foto – adevarul.ro). Se pare că, datorită deciziei comandantului, reputatul pilot Adrian Iovan, avionul a zburat la o altitudine prea mică înainte de prăbușire.
„La ora 14,35 pe radarul de control al controlului de trafic s-a declanșat alarma, ceea ce înseamnă că aeronava evolua sub altitudinea minimă de siguranță, în zonă. Controlorul de trafic a luat legătura cu aeronava, i-a cerut încă o dată comandantului, comunicându-i starea de alertă, să crească altitudinea de zbor a aeronavei. La 14,42, comandantul comunică controlului de trafic că va coborî la 8.000 de picioare, ceea ce înseamnă aproximativ 2.400 de metri și va intra în legătură cu Centrul de Informare al zborului București…În momentul în care a luat o asemenea decizie, aeronava nu va mai beneficia de control radar și pilotul își asigură responsabilitatea siguranței siguranței aeriene. Asta se întâmpla după ce avionul trecuse de Carpații Meridionali. Pe parcursul acestui zbor aeronava s-a confruntat cu un givraj nu la nivelul structurii, ci la nivelul carburatoarelor motoarelor, ceea ce a afectat puterea dezvoltată de motoare. Singura persoană care are toate datele și este îndreptățită să ia decizii este comandantul echipajului”, a spus luni (19 octombrie) Eugen Suciu, investigator la CIAS și parte a echipei care s-a ocupat de acest caz. Accidentul din ianuarie 2014 s-a lăsat cu decesul pilotului Iovan și al studentei voluntare Aura Ion.
Evenimentul rămâne în istorie și din cauza bâlbâielilor autorităților care ar fi trebuit să asigure descoperirea mult mai rapidă a epavei, condiții în care cel puțin tânăra ar fi putut fi salvată, după cum susțin diverse surse medicale. Printre cei care se aflau la bord se număra și bihoreanul Sorin Ianceu, medic la Spitalul de la Beiuș. În ciuda celor făcute publice de CIAS, din care reiese că deciziile pilotului au cântărit mult în deznodământul zborului, Ianceu îl consideră și acum un erou pe Adrian Iovan. „Pentru mine rămâne același om, nu schimbă nimic ce am declarat imediat după accident, în ochii mei va rămâne un erou, pentru că cinci din șapte supraviețuitori cred în mare măsură că viața li se datorează celui care a fost Adrian Iovan”, a precizat medicul beiușan pentru Agerpres.
mai 16, 2016 0
mart. 07, 2014 0
feb. 03, 2014 0
ian. 26, 2014 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0