Actualizat noiembrie 24th, 2024 10:54 PM
oct. 16, 2015 Andrei Şandor Actualitate, Eveniment 1 6441 vizualizari
Prima zi a primei ediții a proiectului de redescoperire a unor clădiri simbol din Oradea, „Loisir stil Art Nouveau”, a adus în același loc apropiați ai organizatorilor de la Fundația Euroregiunea Bihor – Hajdu-Bihar, pasionați de arhitectură, cetățeni îndrăgostiți de acest oraș și iubitori de muzică. Primul imobil țintit de proiectul care le propune oamenilor să redescopere mai ales grădinile / curțile interioare ale monumentelor istorice este Palatul Veiszlovits. Care e acela? Păi cel cunoscut drept Hotel Parc. Da, acea clădire rămasă în semi-paragină, dar care are șanse să renască acum grație proiectului și noilor proprietari care și-au asumat cel puțin reabilitarea fațadei. De altfel, în acest weekend, cei care se plimbă pe corso au ocazia să vadă cum va arăta imobilul după reabilitarea promisă.
Amfitrioana evenimentului din 16 – 18 octombrie este criticul de artă Ramona Novicov, care, cu o dedicare cum nu mulți au, povestește grupurilor de oameni adunați la Hotel Parc despre această perlă arhitectonică a Municipiului Oradea. O clădire care, așa cum a spus-o și la conferința de presă în care a fost prezentat proiectul Fundației, este un adevărat „tunel al timpului”, în care sălășluiesc împreună mai multe stiluri. Și care, în ciuda multidudinii de evenimente (nu numai pozitive) care s-au întâmplat în veacul de existență al construcției (război, comunism, delăsarea proprietarilor), încă mai conține elemente originale! Iar acestea, fie că este vorba despre uși și tocuri de uși, fie despre decorațiunile de pe pereți / tavane sau despre ferestre lucrate manual în urmă cu aproape 100 de ani, toate sunt arătate cu mândrie de Novicov. Dar și cu ironie, în cazul faianței tipic comuniste care a apărut în baia de epocă (foto).
Primul tur ghidat al clădirii care s-a (re)deschis, provizoriu, a avut loc vineri, în cadrul inaugurării proiectului girat și de Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor și care a primit finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național. Cei curioși pot urca la etaj, pot vedea fostele camere de hotel (stabiliment care, pe vremuri, a făcut parte din rețeaua Ritz, beneficiind de servicii pe măsură și de dotare corespunzătoare) și pot lua aer în curtea interioară specială. Seara deosebită s-a încheiat cu un concert al unui cvartet de coarde care a știut să încropească un repertoriu plăcut, pe placul celor aproximativ 30 de ascultători adunați în fostul restaurant Promesse.
Sâmbătă (17 octombrie), evenimentele de la Hotel Parc vor începe la ora 17: va fi acolo o lansare de carte, dar și un nou tur al imobilului. De la ora 17:30, participanții vor avea ocazia să urmărească piesa „Shakespeare’s Love”, regizat de Elvira Platon Rîmbu. Duminică (18 octombrie), tot de la ora 17, orădenii interesați de această clădire-monument de pe artera pietonală vor avea parte, de la ora 17:20, de un concert de muzică de cameră a Orchestrei Simfonice de Suflători Oradea (dirijată de Szekelyi Istvan), iar de la ora 18:30 va fi prezentat spectacolul „Doctor fără voie” în regia lui Șerban Borda.
sept. 17, 2020 0
iun. 27, 2017 0
apr. 27, 2017 0
mart. 02, 2017 0
nov. 24, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
Concepem site-uri pentru industria turismului la preturile cele mai bune.
Detalii la tel:0743 901 605
Email: ddatabaze@gmail.com