Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
oct. 14, 2015 Andrei Şandor Administrație 0 5540 vizualizari
În premieră după 1989, Parlamentul României a legiferat în domeniul angajărilor la Stat. Este vorba despre limpezirea apelor în contriversa iscată în 2009, când Ordonanța de Urgență nr. 34 dată de Guvernul Boc a suspendat concursurile pentru posturile vacante în administrație. Inițiativa de act normativ care să facă ordine în haosul creat acum 6 ani (și care a fost petecit în 2013 de Guvernul USL prin OUG 77) aparține UDMR. Deputatul Cseke Attila a prezentat azi situația legată de subiect, considerând că a fost nevoie de o asemenea lege.
Parlamentarul bihorean spune că Guvernul Boc a instituit principiul angajării unei persoane după plecarea a 7 oameni dintr-o anumită instituție. Apoi, social-liberalii au venit cu ideea angajării de 1 la 1 (prin OUG 77), însă era nevoie de avizul prealabil al Guvernului. Ulterior, acest act normativ emis de Guvernul Ponta a fost declarat neconstituțional în integralitate, un argument invocat fiind cel al nerespectării autonomiei locale. „S-a creat un vid. Nu mai aveam legislație pentru ocuparea posturilor vacante”, a declarat miercuri Cseke Attila. Acesta spune că, totuși, pe baza unei Note transmise de Ministerul de resort către prefecturi, se puteau face angajări, doar că ele lăsau loc la interpretare și era posibil ca, după niște ani, în urma unor verificări, să se lase cu sancțiuni tocmai pentru că angajările erau făcute fără suport legislativ clar. Iar persoanele în cauză puteau fi obligate inclusiv la restiturea salariilor încasate de la ocuparea postului.
Noutatea pe care legea adoptată de Parlamentul României o aduce este posibilitatea fiecărei instituții publice (care se supune obligativității de a organiza concurs pentru ocuparea posturilor vacante) este că ele pot proceda autonom, cu angajare de 1 la 1 (n.b.: pleacă un om, vine un om), dacă postul / posturile în cauză figurează în organigramă (și se încadrează în numărul maxim de posturi acceptate pentru acea instituție). O altă condiție, spune deputatul Cseke, este ca postul pentru care se organizează concursul să aibă și bugetul aferent aprobat în prealabil.
Cseke Attila subliniază că legea inițiată de UDMR este pentru toată țara, iar necesitatea ei este dovedită și prin votul din legislativul național. Atât Senatul, cât și Camera Deputaților au aprobat în unainimitate proiectul de lege. Ieri, în Cameră, au fost 318 voturi „pentru”, nicio abținere și niciun vot „contra”.
mai 26, 2023 0
mai 13, 2023 0
mai 09, 2023 0
mai 08, 2023 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur