Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
sept. 15, 2015 Andrei Şandor Cultură 0 2421 vizualizari
O recunoaște chiar managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu (foto): din cauze evident financiare, spre deosebire de revărsarea de spectacole de tot felul din 2014, de data asta, Festivalul Internațional de Teatru Oradea (FITO) va fi „mai sărac”. Cu toate acestea, evenimentul care va demara în 19 septembrie are cu ce atrage iubitorii de teatru, consideră Vulcu. Totuși, cu o oarecare amărăciune, actorul și regizorul (și consilierul local) menționează că „publicul nostru merită mai mult!”.
Printre principalele puncte de atracție ale FITO se numără cele 3 spectacole regizate de Alexandru Dabija, inclusiv celebra piesă „Gaițele” a Teatrului Odeon din capitală (n.b.: care va fi prezentată miercuri, 23 septembrie, de la ora 19, în sala mare), care a fost desccrisă drept cea mai longevivă piesă de teatru jucată după 1990. De asemenea, orădenii vor avea ocazia să urmărească „Ești un animal, Viskovitz!” (regia lui Tudor Lucanu), „Îndrăgostiții din Ancona” (regia – Andrei Mihalache) sau „Herghelia albastră” (regia: Nicoleta Dănilă). Accesați ACEST LINK și descărcați PROGRAMUL FESTIVALULUI pentru a vedea programul și locurile în care vor avea loc spectacolele. Din nou, FITO va fi perezent în mai multe săli: sala mare a Teatrului Regina Maria, Sala Arcadia din Pasajul Vulturul Negru, clubul de la Muzeul „Iosif Vulcan”, Casa de Cultură a Sindicatelor și Moara Răsărit. Un punct important din desfășurătorul festivalului îl reprezintă spectacolele de pe scena mobilă din fața Teatrului Regina Maria. Doritorii de a privi un spectacol în aer liber se vor bucura de piesele „Povești populare rusești” (spectacol pentru copii, gratuit) „Leonce și Lena”, „În inima nopții – episodul Hamlet” și „Îndrăgostiții din Ancona”.
Selecția pentru ediția din acest an a FITO îi aparține omului de cultură Mircea Morariu. Potrivit directorului Vulcu, au fost mult mai multe spectacole selecționate inițial, însă circumstanțele bănești nu au fost deloc favorabile unui eveniment mai cuprinzător. Bugetul pe 2015 este de aproximativ 200.000 de lei, principalii trei cotizanți fiind Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea și o instituție bancară. Chiar și așa, organizatorii mai adună bani de la sponsori, contribuțiile acestora fiind necesare inclusiv pentru premierea spectacolelor care intră în concurs.
De altfel, referitor la partea financiară, Daniel Vulcu nu își ascunde dezamăgirea față de modul în care evenimentele de acest gen sunt abordate. Nu doar la nivel local, ci și central. În opinia managerului Teatrului Regina Maria, Ministerul Culturii ar trebui să acorde o mai mare atenție festivalurilor și mai ales celor care, în timp, au dovedit că merită o asemenea atenție concretizată prin alocări bănești în vederea unei mai bune organizări. De menționat că FITO a figurat în topul național al manifestărilor de acest tip. Însă locul respectiv poate fi compromis dacă nu se găsesc soluții pentru un program mult mai variat decât cel din acest an. „Sunt convins că lucrurile se vor repara pe parcurs”, a declarat Vulcu în speranța că, poate și pentru că va fi an electoral, 2016 va fi din nou unul memorabil în „CV-ul” FITO.
Biletele sunt disponibile la Agenția Teatrului (telefon 0259.440.742) și online (biletmaster.ro). Prețurile sunt cuprinse între 10 lei și 60 de lei, în funcție de spectacolul.
nov. 07, 2024 0
nov. 06, 2024 0
oct. 18, 2024 0
oct. 09, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 19, 2024 0