Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
aug. 14, 2015 Andrei Şandor Actualitate, Învăţământ 0 2827 vizualizari
A mai fost pe rol și va reveni în atenție. Fuziunea colegiilor tehnice „Traian Vuia” și „Andrei Șaguna” are să reapară în curând, mișcarea fiind considerată un element important în susținerea formării profesionale în Oradea (foto – FAN). Așa cum a mai relatat de multe ori, mai ales de când avem parc industrial funcțional în oraș, primarul Ilie Bolojan mizează pe tineri care să aibă de lucru imediat după ce termină școala. Adică ar fi nevoie ca școlile – și mai ales cele profesionale – să scoată pe porțile lor absolvenți de care companiile implantate în Municipiul Oradea să se poată folosi.
Vineri, 14 august, într-o conferință de presă în care a prezentat o serie de direcții pe care administrația locală le va aborda în perioada următoare în vederea susținerii dezvoltării economice a urbei, edilul-șef a promis că va încerca din nou să obțină aprobările necesare pentru fuziunea școlilor profesionale „Vuia” și „Șaguna”. Mai ales că, spune Bolojan, rata de promovare a Bacalaureatului în ceea ce privește aceste două instituții de învățământ lasă mult de dorit. Așa că, decât să rămână aproape fără niciun viitor, fără nicio speranță, mai bine lucrurile ar fi organizate astfel încât elevii de acolo să învețe o meserie cerută. Și plătită bine. Primăria ia drept model învățământul dual din Germania, iar entitatea născută din fuziunea „Vuia” – „Șaguna” ar urma să se specializeze pe asigurarea forței de muncă pentru piața locală. Cum? Prin colaborarea tocmai cu firmele care, în căutare de angajați pricepuți, vor fi de acord nu numai să ajute la dotarea noii infrastructuri școlare profesionale din Oradea, dar și să detașeze specialiștii de-ai lor la clasele de elevi pentru ca aceștia să învețe meserie așa cum trebuie. Nici celelalte școli profesionale orădene nu ar rămâne fără obiectul muncii. Dacă lucrurile merg bine și se va găsi consesnul necesar, s-ar dori ca acestea să se specializeze în anumite domenii de activitate.
În opinia lui Ilie Bolojan, firmele vor avea de câștigat din toate punctele de vedere dacă colaborează cu învățământul de specialitate de pe plan local decât dacă își formează singuri oamenii. Noua mare școală „Vuia” – „Șaguna” ar urma să existe din anul școlar 2016 / 2017, dar pentru asta va trebui ca rețeaua școlară să fie aprobată sub noua ei formă cel târziu la începutul anului 2016. Primarul Bolojan e optimist și spune că, de data asta, Inspectoratul Școlar Județean nu ar mai avea de ce să se opună fuziunii între cele două colegii tehnice.
mai 17, 2017 0
iun. 22, 2016 0
mai 12, 2016 0
mart. 19, 2016 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0