Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
aug. 06, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 7152 vizualizari
Noua centrală termică a orașului va intra în testări „la rece” în toamna acestui an. Apoi, în funcție de cât de repede vor decurge lucrările de racordare la magistrala Transgaz (aprobările necesare fiind obținute nu demult în urma multiplelor demersuri făcute de primarul Ilie Bolojan), verificările vor putea fi făcute și „la cald”. Nu e imposibil ca măcar o parte a sezonului rece 2015 / 2016 să fie trecută de orădeni cu ajutorul ambelor centrale: cea veche și cea nouă. Ele ar putea funcționa în paralel o vreme, iar apoi ne vom putea lua adio de la bătrânul CET de pe Șoseaua Borșului. Cert este că iarna 2016 / 2017 va cădea exclusiv pe spinarea noii centrale termo-electrice, construită în această perioadă cu bani nerambursabili de la Uniunea Europeană, prin POS Mediu. Valoarea totală a proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare se ridică la aproximativ 78 de milioane de euro, din care 54 de milioane de euro reprezintă partea centralei noi.
Stadiul actual al lucrărilor a fost prezentat joi, 6 august, de către viceprimarul Mircea Mălan, chiar la locul faptei. Gradul de realizare de 58% – 60% înseamnă, printre alte realizări care nu se văd (fiind vorba despre elemente aflate în subteran), montarea turbinei – „un motor de avion adaptat necesităților noastre”, după cum s-a exprimat viceprimarul orădean -, amplasarea celor două cazane de apă fierbinte aferente centralei noi (cazanele pot produce câte 100 de gigacalorii și vor fi folosite mai ales în perioada de iarnă), echiparea aproape totală a sălii pompelor, clădirea cu stația electrică și cu viitoarele birouri, lucrări avansate la stația de tratare a apelor uzate și a apelor ce vor intra în sistem și montarea caznului cu ulei care va fi un fel de backup pentru situațiile în care instalația principală este oprită din diverse motive. De asemenea, a fost deja realizat un coș de evacuare înalt de 40 de metri și e în lucru un acumulator de căldură în care va trebui să poată fi înmagazinată o cantitate de 8.500 de tone de apă; pentru această parte a construcției a fost necesară turnarea unei fundații speciale în care au intrat peste 600 de metri cubi de beton (+ armătura de rigoare). La sfârșitul acestei luni vor începe și operațiunile de montare a unor coșuri de evacuare (înalte de 55 de metri) aferente celor două cazane uriașe cu apă fierbinte.
Potrivit lui Mircea Mălan, noua centrală termo-electrică a Oradiei va rezolva două probleme majore: „pe de o parte, va elimina pierderile tehnologice pe care azi le înregistrăm la sursă, cu consecința reducerii costurilor producerii gigacalorie, iar pe de altă parte va rezolva într-o măsură esențială problema de Mediu cu care ne confruntăm azi”. Edilul promite că fumul pe care îl vedem acum ieșind pe coșul CET-ului vechi va deveni istorie începând cu primăvara anului viitor.
nov. 09, 2024 0
aug. 06, 2024 0
apr. 26, 2024 0
apr. 09, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0