Actualizat noiembrie 22nd, 2024 3:12 PM
iul. 29, 2015 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 2818 vizualizari
Războiul lor cu Guvernul ne periclitează sănătatea. Este vorba despre o posibilă înțelegere absolut neortodoxă între principalii distribuitori de medicamente, care au contracte în derulare cu spitalele publice, care presupune un șantaj voalat. Invocând o situație „fortuită”, firme precum Farmexpert, Sanifarm, Fresenius, Remedia sau Polisano nu mai sunt dispuse să furnizeze medicamente conform noilor prețuri. Acestea au fost reglementate prin mult discutatul Ordin de ministru care a redus, în medie cu 15% – 20%, prețurile unui număr semnificativ de medicamente.
Situația, aparent neprevăzută de Guvern și de Ministerul Sănătății, devine periculoasă pentru pacienți și pentru spitalele care deja caută soluții. Un exemplu concret este cel al Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea, unde, dacă nu se acționează repede și dacă forurile competente nu reușesc să-i readucă la sentimente bune (și la lege!) pe distribuitorii de medicamente, e posibil ca în scurt timp să nu mai poată fi tratați cum trebuie pacienții.
Primarul Ilie Bolojan și directorul economic Maria Silaghi au ieșit miercuri, 29 iulie, în fața presei locale pentru a trage un semnal de alarmă. Edilul a explicat că problema pornește de la noile prețuri ale medicamentelor și de la faptul că, existând acest Ordin de ministru, unitatea spitalicească nu are voie să plătească mai mult decât prețul maxim actual pentru produsele cu pricina. Or, firmele în cauză nu vor să își respecte angajamentele asumate prin contract (în urma câștigării de licitații în acest sens), invocă acea situație „fortuită” și pur și simplu nu livrează medicamente. „Suntem în imposibilitatea de a asigura tratament complet tuturor pacienților”, a declarat primarul Bolojan cerându-și scuze pentru o chestiune în care Municipalitatea și conducerea spitalului nu au nicio vină.
De fapt, după cum a precizat directorul Silaghi, Spitalul „Curteanu” încă nu se confruntă cu cazuri în care pacienți ar fi fost puși să își aducă anumite medicamente sau în care să nu se fi putut aplica tratamentul adecvat, însă nu a ascuns că lucrurile pot evolua în direcție negativă. Practic, la ora actuală, unitatea spitalicească din Rogerius se confruntă cu lipsa totală a câtorva zeci de medicamente (n.b.: pentru toate tipurile de afecțiuni), pentru care farmaciștii încearcă să găsească variante alternative. Doar că, în caz că situația se prelungește, cam de pe la mijlocul lunii august vor fi mari probleme. „Mergem pe avarie”, a declarat Silaghi, confirmând că toate firmele de profil refuză să livreze medicamente la noile prețuri.
Primarul Ilie Bolojan a precizat că au fost făcute demersuri în scris către Ministerul Sănătății, Casa de Asigurări de Sănătate, Direcția de Sănătate Publică Bihor și chiar către Agenția Națională a Medicamentului în speranța că se va lucra la o soluție prin care „bomba” să fie dezamorsată cât de curând. Bolojan spune că ar putea urma ca și Spitalul Județean să aibă asemenea probleme, contractele acestuia cu furnizorii de medicamente fiind pe expirate și neștiindu-se cum vor proceda la negocieri reprezentanții firmelor de profil. Șeful Primăriei Oradea nu a vrut să acuze direct distribuitorii de procedee de constrângere la adresa Guvernului și a Ministerului Sănătății, însă nu exclude ca ceea ce se întâmplă să fie oglindirea nemulțumirii privind decizia ministrului Nicolae Bănicioiu de reducere a prețurilor medicamentelor.
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
iul. 10, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0