Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
apr. 22, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 3846 vizualizari
Primarul Ilie Bolojan și directorul regional al RCS/RDS, Nelu Dumea, au prezentat azi (22 aprilie) proiectul de asociere între Municipalitate și compania patronată de Teszari Zoltan în materie de curent electric. Concret, se pun bazele rețelei proprii de distribuție a energiei electrice a RCS/RDS cu sprijin de la Primărie. Asta înseamnă că firma privată – aflată acum în proces de licențiere și pentru distribuție de curent electric, furnizarea fiind deja posibilă – urmează să realizeze rețele de distribuție cu puncte de transformare în Municipiul Oradea, devenind un concurent și mai aprig al Electrica. Și va juca o carte a tarifelor mai prietenoase.
Potrivit primarului Ilie Bolojan, efectele asocierii (dacă aceasta va fi aprobată de Consiliul Local în ședința de săptămâna viitoare) vor fi vizibile din toamnă, administrația locală oferind în concesiune terenurile necesare pentru ca firma RCS/RDS să se poată desfășura în vederea construirii rețelei proprii de distribuție. Scopul și argumentul trecerii pe curent vândut de noul jucător de pe piață sunt economiile pe care Primăria le va putea face. Practic, instituțiile subordonate Municipalității vor putea avea parte de energie electrică mai ieftină. Într-o primă fază, cu 20% (pe furnizare), după care, grație viitoarei rețele a RCS/RDS, cu încă vreo 20% pe distribuție. Conform calculelor, Municipalitatea orădeană va putea economisi aproximativ 1,1 milioane de euro/an consumând curent furnizat (și distribuit) de „cabliștii” lui Teszari.
Directorul Dumea precizează că Oradea este orașul pilot pentru acest proiect ambițios al firmei RCS/RDS, provocarea principală fiind cea a distribuției de energie electrică prin rețeaua proprie. Pentru a creiona o anvergură a investiției, reprezentantul companiei spune că o stație trafo costă între 40.000 și 70.000 de euro. În Oradea sunt acum aproximativ 200 de asemenea stații. Desigur, dezvoltarea rețelei va depinde și de modul în care oamenii se vor raporta la această posibilitate de schimbare a furnizorului de curent electric. Cetățenii pot deja opta pentru furnizare (n.b.: formalitățile vor fi făcute de compania RCS), dar pentru distribuție mai este de așteptat. În momentul în care rețeaua va fi definitivată, orădenii care vor dori să beneficieze și de distribuție de curent electric via RCS vor avea introdusă în casă / apartament rețeaua respectivă. Așa cum s-a întâmplat și în chestiunea instalării de fibră optică. De fapt, noutatea va fi că, la un moment dat, cetățenii vor putea, în premieră, opta pentru furnizorul (și distribuitorul) de energie electrică. Piață care, deocamdată, e rezervată societății Electrica.
Ca exemplu de câștig la factură, primarul Bolojan a evocat cazul OTL: de când a achiziționat servicii de furnizare de curent (prin licitație) de la RCS/RDS, societatea de transport public plătește doar 130 de lei / MWh în loc de 169 de lei (tariful Electrica). În ceea ce privește asocierea care urmează să apară și pe masa consilierilor locali, șeful Primăriei a mai precizat că există în contract o clauză prin care RCS/RDS se obligă să cedeze orașului 10% din profitul anual rezultat din vânzarea de electricitate, dar nu mai puțin de 200.000 de euro.
Având în vedere că există contracte ale Municipalității cu Electrica ce sunt pe cale de expirare, urmează ca achiziția de curent să fie scoasă la licitație. Așa se face că, în curând, iluminatul public (tariful de zi și cel de noapte) ar putea costa mai puțin. Contractele cu pricina expiră la 30 aprilie. Ilie Bolojan spune că nu orice firmă din domeniu se poate prezenta la licitație și dacă vreuna oferă un preț mai bun decât RCS/RDS se va opta pentru ea. Majoritatea celorlalte contracte pentru energie electrică (AIO, ASCO, Termoficare, spitalele, ADP, Primărie) expiră la 31 decembrie 2015, iar cel aferent Companiei de Apă are valabilate până pe 31 august 2015.
Primarul Ilie Bolojan este convins că, în final, cetățeanul orădean și orașul în general vor avea de câștigat prin această asociere. De curent mai ieftin via RCS beneficiază deja mai multe firme orădene. Printre ele și Premagro. Directorul Nelu Dumea susține că există la această oră contracte semnate pentru aproximativ 45 GW/an.
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
iul. 10, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0