Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
apr. 17, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 6131 vizualizari
Dacă, în 1919, numărul cetățenilor care au întâmpinat Armata Română condusă de generalul Traian Moșoiu ar fi fost identic cu cel de vineri, 17 aprilie, totul ar fi fost o cruntă dezamăgire pentru militarii care au readus administrația românească în Oradea. E clar: nu e an electoral, astfel nici partidele și nici oficialitățile nu s-au înghesuit să participe la momentul inclus în ediția a II-a a Zilelor Bihorului. Organizat de Consiliul Județean Bihor, evenimentul de azi a fost, desigur, doar un fel de repetiție pentru ce va urma luni, în ziua în care vom marca 96 de ani de la eliberarea orașului. Însă e de remarcat dezinteresul oamenilor la adresa manifestării pentru care colonelul (r) Gheorghe Nedelcu și-a reluat rolul de anul trecut transformându-se în gen. Moșoiu. Nici organizarea generală a evenimentului de la statuia lui Aurel Lazăr nu a excelat, de data asta nefiind luate măsuri pentru o oarecare delimitare a perimetrului, respectiv pentru oprirea temporară a accesului mașinilor care mai trec pe artera pietonală. Așa se face că „armata” comandată de pseudo-generalul Traian Moșoiu a dat nas în nas cu un autovehicul de transport valori, mașina fiind nevoită să oprească între cei adunați să privească momentul istoric și „trupele române”. În mod cert, gen. Moșoiu nu a avut ocazia să vadă așa o năstrușnicie acum aproape 100 de ani.
La ceremonia de azi au luat parte, printre alții, președintele CJ, Cornel Popa (co-președinte al PNL Bihor), colegul său co-lider, senatorul Găvrilă Ghilea, primarul Ioan Bota de la Rieni și directorul general al Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac. Acesta din urmă a și avut ocazia să prezinte momentul de la 1919, după care gen. Moșoiu li s-a adresat tuturor oamenilor din Oradea, așa cum s-a întâmplat și în realitate, cerându-le să devină supuși loiali ai Regelui Ferdinand și ai Reginei Maria, indiferent de etnie și de religie.
Una dintre cele mai sărăcăcioase festivități de depunere a coroanelor de flori a fost marcată la statuia lui Aurel Lazăr. Spre deosebire de anul precedent (n.b.: cu mențiunea că, în 2014, această manifestare a avut loc fix în 20 aprilie – link), doar Consiliul Județean, Serviciul de Pază și Protecție, Teatrul Regina Maria, PNL Bihor și Colegiul Național „Emanuil Gojdu” au trecut pe la monumentul dedicat fostului primar al Oradiei. După care participanții au putut savura un scurt moment folcloric marca Ansamblul Profesionist „Crișana”. Partea folclorică are, însă, o continuare: de la ora 18, sala Filarmonicii de Stat găzduiește concertul „Bate vânt de la Orade”, in memoriam Florica Ungur. Va fi lansată și o carte dedicată defunctei artiste, scrisă de dr. Elis Râpeanu.
aug. 06, 2024 0
iul. 15, 2024 0
mai 21, 2024 0
mai 02, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0