Actualizat noiembrie 25th, 2024 5:30 PM
apr. 07, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 2660 vizualizari
Ca și cum ar fi fost scos dintr-un spot publicitar aferent unui fixativ pentru păr, viceprimarul Mircea Mălan le-a mulțumit orădenilor pentru modul în care se comportă de la demararea șantierelor din centru. „Orădenii rezistă, suportă”, a declarat azi edilul care a profitat de ocazie pentru a prezenta și în teren cum se desfășoară reamenajarea din Piața Unirii.
Cea mai importantă noutate pare să fie începutul pozării pietrei cubice din porfir. Iar pentru ca lucrarea să fie cât mai de calitate, au sosit la Oradea specialiști italieni care se ocupă de problemă. Aceștia vor realiza întreaga parte de pavare a zonei, atât pe cea a arterelor pietonale, cât și pe cea a viitorului carosabil pe care mașinile vor putea circula dinspre podul central spre Universitate. Materialul, forma și dimensiunile pavajului au fost astfel alese încât Primăria să nu mai fie înjurată ca după reabilitarea corso-ului (n.b.: pe vremea lui Petru Filip) din cauza dificultății cu care femeile încălțate cu pantofi cu toc subțire se pot deplasa pe acolo. Cel puțin asta ne promite viceprimarul care susține că cubeții vor oferi „confort și pentru doamnele cu toc”. Partea de pavare a proiectului va dura aproximativ 8 luni de zile. Pietrele sunt amplasate bucată cu bucată de meșterii din peninsulă. Deocamdat, un grup de 4-5 persoane lucrează la acest aspect, însă pe măsură ce frontul de lucru va fi mai mare, firma executantă va putea aduce la Oradea mai mulți oameni care să se ocupe de pavaj. Pentru că se lucrează în paralel cu reabilitarea șinelor de tramvai de pe Independenței, iar o parte a tronsonului afectează și Piața Unirii, urmează ca în aproximativ 3 săptămâni să demareze și amplasarea de piatră cubică în zona șinelor.
Mai merită menționat că partea subterană a Pieței Unirii poate fi considerată terminată: rețelele de apă (cu sistem de udare pentru fiecare copac și fiecare spațiu verde) și de canalizare, de curent (inclusiv pentru viitoarea racordare la iluminatul arhitectural al fiecărei clădiri în parte) și canalizația tehnică au fost amplasate cu succes.
Există, totuși, probleme. Și pare inevitabil să fie așa ceva, spune Mircea Mălan. Viceprimarul a declarat că administrația locală s-a așteptat să nu fie ușoară implementarea proiectului, lucru care se verifică din plin pe teren. Astfel, spre exemplu, descoperirea unui puț pe la mijlocul zonei de șantier (aproape de intersecția cu str. Vasile Alecsandri) sau niște stâlpi de iluminat care apasă fix pe o magistrală termică sunt doar două dintre belelele întâmpinate. Dar lucrurile se rezolvă, spune Mălan.
Viceprimarul supraveghează îndeaproape derularea proiectului din centru chiar și când nu e în mijlocul muncitorilor. Vestea proastă pentru cei care, eventual, ar crede că pot mima lucrul, este că a fost instalat un sistem de camere video, deci totul poate fi controlat de la distanță.
Cu toate că s-ar putea înțelege că Primăria, și prin invocarea unor frecușuri instituționale (ex.: APM nu a dat aviz pentru tăierea a 10 stejari de pe aliniamentul Biserica cu Lună – Palatul Vulturul Negru), ar vrea să pregătească opinia publică pentru varianta de nefinalizare în timp util a reamenajării din Piața Unirii, Mircea Mălan spune că nu se pune problema ca proiectul să întârzie. Edilul liberal reamintește că Municipalitatea și-a asumat finalizarea astfel încât banii europeni să nu fie pierduți și speră că instituțiile care se dovedesc acum extrem de vigilente în privința activității Primăriei să conștientizeze că e interesul tuturor ca (și) acest proiect derulat din fonduri nerambursabile să se încheie cu bine.
[nggallery id=2883]
nov. 19, 2024 0
nov. 04, 2024 0
oct. 29, 2024 0
oct. 29, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0