Actualizat decembrie 24th, 2024 7:11 PM
mart. 19, 2015 Andrei Şandor Editorial 5 5713 vizualizari
Unii orădeni se uită și acum cruciș în momentul în care apar anumite inițiative ale societății civile. Nu sunt(em) obișnuiți cu implicare din partea celor care, de regulă, nu vin la dezbateri publice și care își fac auzită vocea doar punctual, atunci când este vorba despre lucruri care îi interesează în mod particular. Și e și normal să se întâmple așa. Nu putem fi cu toții la fel de interesați de toate subiectele. Povestea cu statuia Regelui Ladislau ar trebui, însă, să fie una de larg interes. Dar nu din punct de vedere etnic, ci din perspectiva mult clamatului climat de normalitate și toleranță.
Parcă acum 2 ani s-a întâmplat să mă văd nevoit să ma iau de prostia unor concetățeni care aveau crampe la stomac deoarece în buletin scria că locuiesc pe strada Bajor Andor. Inadmisibil pentru patrioții noștri. Iar onor Consiliul Local – pe atunci fără UDMR la conducere, ba chiar cu votul lejer al consilierilor maghiari – a aprobat repede solicitarea de schimbare a numelui străzii de la marginea orașului. Dar noi nu avem nimic cu maghiarii sau cu o parte a trecutului orădean. Un trecut care, place sau nu, li se datorează în mare măsură ungurilor și evreilor. Un trecut care place doar atâta timp cât putem pune în materialele de promovare a turismului niște clădiri emblematice închipuite și construite de unguri și evrei. În rest, hai cu românismul înfipt în piept!
Aproape că nu-mi vine să cred, dincolo de inexplicabila neînțelegere și lipsă de comunicare între așa numiții reprezentanți politici ai cetățenilor orădeni de etnie maghiară, că marea Primărie se împiedică de „buturuga” dorinței unei părți (importante) a populației: punerea statuii „Szent Laszlo” în piața centrală. Ce-o fi atât de deranjant? Că sigur nu s-ar lua la luptă Ferdinand cu Ladislau, iar episcopii ce urmează să apară acolo ar trebui să fie mândri de multi-etnicitatea din Oradea. E cumva o chestiune de bani? Că maghiarii solicită ca din bugetul local să se aloce bani și pentru o statuie de-a lor? De fapt, de-a noastră, căci vorbim totuși despre întemeietorul orașului. Chiar de-ar fi o simplă legendă, Szent Laszlo ar merita un locșor în Piața Unirii. Sau ar fi o problemă că, vezi Doamne, ungurii ar avea mai multe statui ale aceleiași personalități în Oradea? Nu cumva avem și noi, românii, două monumente închinate generalului Moșoiu? Și foarte bine că le avem. Nu i-am auzit pe concetățenii mei de etnie maghiară să se plângă din această pricină.
Ciudat alege să gestioneze lucrurile româna noastră Primărie. Pe lângă faptul că pare să vrea să găsească orice cale pentru a nu pleca urechile (nici) la această solicitare a unui grup mare de orădeni, l-ar mai și pune pe Mihai Viteazul în zona Olosig. Din ciclul „Cum să-i mai enervăm pe unguri”. Și, momentan cel puțin, în ciuda unor semnăluțe că și noii vechi colegi ai PNL din conducerea municipiului l-ar vrea pe Szent Laszlo în centru, nici UDMR nu mișcă mare lucru. Ei vor merge pe „dialog”. Sau statuia e o liniuță în protocolul cu liberalii?
Până la un deznodământ, nimeni nu ar trebui să uite ceea ce spune Szabo Odon: maghiarimea din Oradea va pomeni mereu Piața Unirii sub numele de „Szent Laszlo Ter”. Iar Piața Ferdinand este „Bemer Ter”. Iar str. Avram Iancu e Kert Utca pentru ei. Lista poate continua. Eu și nenumărați alți concetățeni de-ai mei am crescut auzind (în familie și în cercul de vecini / prieteni) aceste nume. Și m-am / ne-am obișnuit cu ele chiar dacă, în mod evident, altele erau / sunt denumirile oficiale.
Îmi place când aud politicieni omagiindu-i pe ctitorii orașului pe care vremelnic îl conduc. Tendința este de a uita că urbea există, trăiește și merge mai departe nu numai grație decidenților din Piața Unirii nr. 1. Până la urmă, politica și administrația ar trebui făcute și cu gândul la necesitățile mai simple ale unor categorii de cetățeni, fie că vorbim despre gestionarea adăpostului de câini sau despre dorința unui sfert din populație de a avea o anumită statuie în centru.
Refuz să cred că în super-bugetul orașului nu și-ar găsi locul și o sumă pentru monumentul din bani publici dedicat Sfântului Ladislau. Aș înțelege, deși mă enervează, raționamentul electoral pentru care acest lucru nu se va întâmpla în 2016. Dar nu-i nimic. Oamenii au răbdare și vor primi cu bucurie gestul și mai târziu. Printre ei și eu.
Da: am semnat pentru statuia lui Szent Laszlo. Vă invit să faceți și voi același lucru. Viața nu vi se va schimba nici în bine, nici în rău dacă fondatorul maghiar al urbei noastre va sta în centru. Sunt un om al locului. Am crescut într-o familie mixtă, am fost învățat de mic copil să accept și să respect simbolurile ambelor comunități principale care formează populația acestui oraș. De când mă știu vorbesc ambele limbi și chiar îmi permit să le amestec în discuțiile cu prietenii și colegii care și ei procedează de multe ori la fel.
Faceți un gest, domnule primar, și păstrați un loc pentru Ladislau în piața centrală. Așa cum și sala „Traian Moșoiu” e ornată cu două picturi, așa cum spuneați chiar dumneavoastră, pentru „corectitudine istorică”. Va fi bine și imediat după alegerile locale de la anu’. Nici nu vă dați seama câți cetățeni v-ar aprecia (din nou) pentru asta!
dec. 24, 2024 0
dec. 23, 2024 0
dec. 23, 2024 0
dec. 20, 2024 0
iul. 21, 2018 0
iun. 25, 2018 0
iun. 21, 2018 0
iun. 04, 2018 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!
Sfântul Ladislau este de altfel tatăl multapreciatei sfânta Parasca/Paraschiva , sfânt ortodox, mult iubită de români. Astfel regele ar putea fi o persoană istorică care ne leagă, nu sț ne despartă.
http://stud-theol.blogspot.ro/2009/10/arpadhazi-szent-piroska.html
Toate respectele petru articolul aceasta, dar despre ce corectitudine vorbim? Pictura respectiva in sala mare a primariei cu regele Sigismund nu este un tablou istoric, ci o caricatura. Arata ca o particica dintr-un desen animat, nu ca o copie normala, dar reprezinta clar „gustul” primariei…
Emese, faci o mica confuzie. Piroska fica lui Ladislau a fost casatorita cu Printul Ioan de Constantinopol care ulterior a devenit imparat. Inainte de cununie Piroska s-a botezat ortodoxa si a luat numele de Irina. a avut 4 fii si desi a avut o viata evlavioasa nu a fost sanctificata.
Sf. Paraschiva pe de alta parte este o alta persoana care a ramas fecioara, s-a calugarit si dupa moartea ei a fost sanctificata.
Imparatul Ladislau a fost sanctificat deoarece a crestinizat poporul maghiar. A fost in tratative atat cu biserica ortodoxa cat si cu cea catolica optand in final pt cea catolica.
Andrei , eu consider ca e o eroare in ai atribui lui Ladislau intemeierea Oradiei. Putem sa ii atribuim construirea cetatii Oradea sau ridicarea localitatii la nivel de cetate. Insa e atestat ca aceasta zona a fost locuita inca de pe vremea dacilor . Respectiv zona Salca si Baile Felix a fost locuita de daci si romani.
Cat despre afinitatea ta pt statuile lui Ladislau si Ferdinand eu iti sugerez sa iti faci niste copii mici la tine in curte. Cat timp orasul nostru are o majoritate romana consider ca e normal ca in centrul orasului sa fie o personalitate romaneasca , Mihai Viteazal. Asa cum pe vremea cand romanii erau sub dominatie austro ungara desi erau majoritati, in centru era statuia lui Ladislau, mai tarziu cand a most monarhie a fost statuia lui Ferdinand iar pe vremea comunistilor era statuia ostasului sovietic, acum a venit vremea ca si romanii sa se bucure de acest spatiu prin statuia primului domnitor care a reusit unirea romanilor.