Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mart. 15, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 4906 vizualizari
Mesaje acide la adresa UDMR și a administrației locale orădene, azi (15 martie), în cadrul primei runde de manifestări derulate la statuia lui Szacsvay Imre din Parcul Libertății. În organizarea Consiliului Național Maghiar din Transilvania (CNMT) și a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), marcarea a 167 de ani de la Revoluția pașoptistă – moment cunoscut drept Ziua maghiarilor de Pretutindeni – a însemnat în primul rând mesaje clare în direcția diriguitorilor României și ai Oradiei.
Steaguri, limbă și statui
În prezența unui parlamentar din Ungaria, a unui reprezentant al Consulatului maghiar de la Cluj-Napoca, a viceprimarului Huszar Istvan și a consilierului Ritli Ladislau (ambii de la UDMR), europarlamentarul Tokes Laszlo (președinte al CNMT) a ales să își îmbrace cuvântarea festivă din 2015 în haine simbolistice. Într-o atmosferă garnisită cu steagul Ungariei și al Ținutului Secuiesc, fostul episcop reformat li s-a adresat celor aproximativ 250 de oameni prezenți în parc în cheia necesității luptei pentru păstrarea simbolurilor maghiarimii în ciuda celor care ar urmări distrugerea acestora, respectiv minimalizarea importanței cetățenilor de etnie maghiară din Oradea. „Avem tendința să ne desconsiderăm simbolurile … Sunt și în politică persoane care blamează politica simbolurilor spunând că fac politica realității…Nu are rost să antagonizăm simbolul cu realitatea. Fiecare simbol are un conținut real”, a spus Tokes menționând că, spre exemplu, steagul secuiesc înseamnă autonomia Ținutului Secuiesc. Dar liderul CNMT s-a oprit pentru o secundă și la recentul scandal al unei beri din zona Ciucului, produs interzis prin decizia celor de la Protecția Consumatorului.
Cine nu-l vrea pe Szent Laszlo nu ne vrea nici pe noi
Referitor la sensibilul subiect orădean al statuilor, Tokes Laszlo a menționat că lupta demarată pentru amplasarea unui monument închinat Regelui Ladislau nu este o acțiune nesăbuită. „Cel care l-ar pune pe Szent Laszlo pe o simplă străduță din oraș – căci doar o astfel de străduță poartă numele celui care a întemeiat orașul – acela vrea ca noi (maghiarii) să nu fim acasă aici, în Oradea. Cel care nu vrea ca în piața centrală să existe o asemenea statuie vrea ca maghiarii să nu fie acasă în centru, să nu se simtă bine în propriul lor oraș, în locul lor natal…”, a declarat Tokes. De aici concluzia că simbolurile au o importanță deosebită, iar îndemnul fostului episcop a fost ca maghiarimea să nu se lase intimidată și să nu permită să i se pună căluș în gură. De altfel, eurodeputatul i-a felicitat pe orădenii care au demrata acțiunea de strângere de semnături în vederea realizării din bani publici orădeni a unei statui a lui Szent Laszlo. De asemenea, cel puțin spre mirarea jurnaliștilor prezenți, Tokes Laszlo a adresat felicitări și UDMR pentru implicare sau pentru viitoarea implicare în acest proces (n.b.: formațiunea încă nu a anunțat oficial dacă susține sau nu campania).
Temere privind unirea cu Sânmartinul
În opinia fostului episcop reformat, cei ai căror statui sunt scoase din centru sunt „înlăturați nu numai din piața centrală, ci și din societate”, iar potențiala unire cu Sânmartinul ar face și ea ca procentul maghiarilor din Oradea să scadă. Tokes a dezmințit zvonurile potrivit cărora ar fi părăsit România după ce a devenit parlamentar european pe lista FIDESZ: „Nici nu mă gândesc să plec din Transilvania. Poate, alături de voi (n.b.: cei prezenți), voi fi ultimul care să plece de aici!”. Deci încă un motiv la apelul conform căruia maghiarii din Oradea / Ardeal nu trebuie să se lase marginalizați, scoși din localitățile lor de baștină. „Noi nu suntem niște venetici. Noi aparținem acestor locuri! Regele nostru a fondat acest oraș”, a conchis liderul CNMT.
Fără să pronunțe numele fostului său partid, în contextul minorității maghiare, Tokes Laszlo a tras de urechi UDMR atenționând că, deși formațiunea se fălește mereu cu multitudinea de drepturi câștigate în ultimii 25 de ani, „suntem încă departe de momentul în care putem fi mulțumiți”.
Va fi autonomie în Transilvania!
Parcă mult mai înverșunat decât antevorbitorul său, liderul PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan, a făcut un intro cu recus la istoria anului 1848 și la rolul pe care maghiarii l-au avut în perioada revoluției din secolul 19. „Avem o sarcină în această lume, deci suntem condamnați la viitor”, a spus tânărul politician care nu s-a sfiit și s-a aruncat rapid în critici punând o întrebare retorică: „Ne asumăm apărarea drepturilor noastre și lupta pentru interesele noastre chiar cu riscul unor conflicte sau rămânem la politica ‘Să îndrăznim să fim mici’?”. Aruncând săgeți în direcția UDMR, Csomortanyi a menționat că niciuna dintre drepturile la care spera generația părinților săi nu s-a materializat în ultimii 25 de ani. Liderul filialei bihorene a PPMT a criticat faptul că maghiara este „o limbă de categoria a II-a” și că este „imposibilă” utilizarea ei în instituțiile statului român, dar nu a uitat nici de faptul că nu a fost rezolvată problema universității de stat în limba maghiară. De asemenea, Csomortanyi Istvan a menționat că autonomia Ardealului, a regiunii Partium și a secuilor este foarte departe, fără să uite că până și unii reprezentanți ai maghiarimii preferă să depindă de București. Iar rezultatul, potrivit președintelui PPMT Bihor, se vede inclusiv în recenta scăpare de către Parlament a liderului udemerist Borbely Laszlo în privința ridicării imunității de demnitar. Cu toate acestea, Csomortanyi s-a arătat optimist: „Ungurii din Transilvania vor avea parte de autodeterminare și de autonomie”, a rostit junele la statuia lui Szacvay aplaudat fiind de către toți cei prezenți.
Atac la UDMR
În conflict netăgăduit cu liderii UDMR Bihor, șeful local al PPMT s-a legat de președintele executiv al Uniunii, deputatul Szabo Odon (n.b.: care obișnuiește să apară în straie de husar la anumite evenimente), pe care l-a acuzat de intimidare la adresa presei. „Trăim vremuri în care șefi de partid atacă libertatea de exprimare. Unii, care în campaniile electorale fac paradă în uniformă revoluționară, iar după ce se dezbracă de aceste veșminte sfinte, în zilele normale, hărțuiesc ziariști. Numai pentru că aceștia au curajul să scrie adevărul”.
Mihai Viteazul, străinul de pe osemintele strămoșilor
În ceea ce privește tema statuii lui Szent Laszlo, Csomortanyi Istvan spune că actuala conducere a Oradiei trebuie să înțeleagă „că nu suntem cetățeni de rangul II” și că „nu putem fi mereu ignorați”. Politicianul de la PPMT le transmite concetățenilor săi (și administrației locale) că „va fi cântec maghiar la Oradea, fie că place unora, fie că nu!”. Totodată, mesajul către Primărie este că nu se va permite ca osemintele înaintașilor să fie „îngreunate de statui ale unor străini, fiindcă Cimitirul Olosigul va rămâne mereu Olosig”. Referire la intenția ca statuia „Mihai Viteazul să fie mutată în actualul parc amenajat pe teritoriul cimitirului dezafectat din Rogerius.
Anti-unificare cu Sânmartinul
Se pare că PPMT nu va renunța nici la chestiunea denumirilor stradale istorice. Potrivit celor spuse duminică de Csomortanyi, comunitatea maghiară nu vrea să oblige pe nimeni să învețe / utilizeze acele denumiri, însă nu va accepta nici să-i fie băgate pe gât denumirile „altora”. Cât despre fuziunea administrativă cu Sânmartinul, președintele PPMT Bihor pune semnul egal între această intenție și metodele ceaușiste de manipulare și modelare a procentelor etnice.
mart. 15, 2018 0
iun. 29, 2017 0
apr. 18, 2017 0
mart. 27, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0