Actualizat februarie 4th, 2025 7:12 PM
feb. 23, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 1283 vizualizari
Vestea bună este că, după adoptarea Regulamentului, într-un termen previzibil, clădirile orădene nu vor mai fi pocite de cabluri și cutii de distribuție. Vestea potențial proastă pentru cetățeni este că firmele care își vor coborî infrastructura în canalizațiile tehnice de pe raza orașului ar putea recurge la majorarea tarifelor practicate. Nu de alta, dar utilizarea canalizației tehnice va costa. City managerul Eduard Florea a descris, luni (23 februarie), intențiile administrației locale, în plină perioadă de implementare a proiectului de săpare a unei astfel de canalizații tehnice de către firma RCS / RDS. În linii mari, Regulamentul de acces pe proprietățile Municipiului Oradea destinat furnizorilor de servicii în vederea amplasării rețelelor de distribuție își propune dezvoltarea rețelelor subterane, dar, foarte important, și utilizarea partajată a acestor canale tehnice. Cu alte cuvinte, în momentul în care un furnizor solicită aprobare pentru săparea unui canal tehnic, acest lucru va primi undă verde doar cu condiția ca respectivul canal să aibă o capacitate destul de mare pentru a prelua și cablurile celorlalți operatori care sunt prezenți în zonă. Iar aceștia din urmă, contra cost, își vor putea coborî propriile rețele sub pământ, în canalizația construită de furnizorul care a demarat lucrarea. Această prevdere din Regulament vine și pentru ca să fie preîntâmpinate situații în care mai mulți furnizori de servicii ar cere autorizație pentru canal tehnic în aceeași zonă a Oradiei. Potrivit lui Eduard Florea, se va săpa o singură dată, canalul rezultat urmând a fi utilizat de mai mulți operatori. Se dorește, de asemenea, o etapizare a lucrurilor. Pe de o parte, în centrul istoric al municipiului și pe arterele principale nu vor mai fi acordate aprobări pentru rețele aeriene noi. Acestea din urmă vor mai fi permise numai acolo unde (încă) nu există variantă subterană pentru cabluri.
De fapt, așa cum a recunoscut și city managerul Florea, va fi vorba despre un fel de taxă pe stâlp în versiune locală. După intrarea în vigoare a Regulamentului, Municipalitatea va lua bani de la cei care sunt deținători de diferite asemenea rețele de furnizare de servicii. Însă nu e nimic nou sub Soare. Dincolo de faptul că, potrivit administratorului public, Oradea se află printre ultimele municipii din România în care sunt adoptate astfel de măsuri într-un Regulament, chiar și la noi au existat deja taxări pentru utilizarea stâlpilor. Atât Luxten, cât și OTL iau bani de multă vreme de la cei care doresc să se folosească de infrastructura lor (stâlpi etc.). Dacă lucrurile par să fie înțelese de majoritatea furnizorilor de servicii care vor fi afectați de noile reglementări dorite de Primăria Oradea, administrația locală dă semne că se așteaptă la atitudini refractare din partea Electrica, poate cel mai mare deținător de infrastructură aeriană.
Vă invităm să descărcați Regulamentul privind accesul pe proprietatile Municipiului Oradea al retelelor de comunicatii. În document se regăsesc și tarifele pe care Municipalitatea intenționează să le practice. Până pe 3 aprilie, Primăria așteaptă reacții și sugestii la materialul propus. Dezbaterea publică va avea loc în 17 martie, iar aleșii locali vor avea pe masă Regulamentul în ședința ordinară din luna aprilie.
mai 03, 2022 0
mai 18, 2021 0
ian. 18, 2020 0
oct. 16, 2019 0
feb. 04, 2025 0
feb. 04, 2025 0
feb. 04, 2025 0
feb. 04, 2025 0