Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
ian. 29, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 1602 vizualizari
Autoritățile au operat o serie de rețineri în urma unor descinderi în mai multe județe / localități, printre care și Oradea. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat joi, 28 ianuarie, percheziţii pe raza municipiilor Ploieşti, Bucureşti, Oradea şi a judeţului Ilfov. Au fost vizați membrii unei grupări infracţionale organizate specializată în infracţiuni de spălare de bani şi evaziune fiscală în domeniul comerțului cu produse accizabile (foto – FAN).
Potrivit datelor oferite de DIICOT, ancheta a fost declanșată după o sesizare primită de Direcţia Generală Antifraudă, persoanele fizice şi juridice implicate ocupându-se de comerţul ilicit cu produse petroliere.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că membrii grupării, în perioada 01.10.2012 – 31.08.2014, s-au constituit în cadrul unui grup infracțional organizat pentru a comite infracțiuni de spălare de bani și de evaziune fiscală în domeniul comerțului cu produse accizabile reprezentate de motorină EURO5 obținută din uleiuri minerale. Membrii grupării acţionau sistematic prin realizarea de achiziții intracomunitare de uleiuri minerale de la furnizori din Austria, Germania, Ungaria, cu beneficiari societăți comerciale controlate în fapt tot de aceștia de pe teritoriul Bulgariei și Ciprului, deși mărfurile au fost păstrate pe teritoriul României și comercializate prin intermediul unor persoane juridice controlate în fapt de membrii aceleiași grupări infracționale. După ce se crea prin intermediul unor persoane juridice din România aparenţa originii licite a motorinei EURO5 cu acciza plătită şi cu taxa pe valoare adăugată deductibilă creată, produsele accizabile erau livrate beneficiarilor finali din România. La același grup infracțional au aderat mai multe persoane care au rolul de a crea aparența transportului produselor accizabile în cadrul unei livrări intracomunitare, fără ca mărfurile să părăsească în fapt teritoriul României, membrii grupării fiind sprijiniți de mai multe persoane”, se arată într-un comunicat de pe site-ul DIICOT. Anchetatorii susțin că cei implicați în acest dosar s-au sustras de la plata accizei aferente cantităților de motorină EURO5 comercializate prin intermediul mai multor societăţi comerciale din România. Concret, deși nu a fost achitată acciza legală, totuși combustibilii cu pricina au fost eliberate pentru consum pe teritoriul României către mai mulți beneficiari finali. Mai mult decât atât, participanții la această infracțiune „…au dobândit sume de bani reprezentând TVA-ul (TVA deductibil creat artificial prin operațiunile fictive înregistrate în contabilitate) și acciza nevirate la bugetul general consolidat al statului provenite de infracțiunea de evaziune fiscală, aceste sume de bani fiind retrase de membrii grupării în numerar sau prin alte plăți efectuate către societăți comerciale controlate tot de aceștia, cunoscând că sumele de bani provin din comiterea de infracțiuni”. Autoritățile care se ocupă de acest imens caz de evaziune au calculat un prejudiciu total de 14.365.874,71 euro.
iun. 08, 2024 0
feb. 22, 2024 0
nov. 15, 2023 0
feb. 09, 2023 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0