Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
ian. 29, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 1352 vizualizari
Parlamentarii UDMR Bihor continuă să descopere anomalii financiar-administrative. După ce, nu demult, deputatul Cseke Attila a vorbit despre situația absurdă a unor cetățeni care ar trebui să plătească sute de lei la Fisc pentru venituri obșinute din plasarea celebrelor acțiuni / cupoane distribuite de Stat în anii 90, a venit și momentul celuilalt deputat, Szabo Odon (foto), să dea de gol modul de lucru al instituțiilor centrale.
Joi, 29 ianuarie, președintele executiv al UDMR a prezentat situația Legii 126 din 2014, care corectează o Ordonanță de Urgență din 2010 a Guvernului; aceasta vizează concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului, resepctiv măsuri pentru recuperarea unor debite înregistrate cu titlu de indemnizație pentru creșterea copilului. Concret, oamenii care, fiind în concediu maternal (inclusiv bărbați care au ales să stea acasă cu bebelușul) au ales să primească indemnizația stabilită prin lege, dar au mai obținut și alte venituri trebuie să dea înapoi sumele încasate de la Stat. Pentru că Ministerul Muncii Familiei Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și-a dat seama că există multe cazuri în care așa zisele venituri suplimentare nu au fost nici constante și nici substanțiale, s-a convenit ca plafonul nepedepsibil până la care să fie posibilă realizarea de venituri suplimentare în timpul concediului maternal să fie de 3.000 lei pe an. De asemenea, Parlamentul României, prin Legea 126, a hotărât negru pe alb că sumele suplimentare realizate de cetățenii în cauză și care nu depășesc 3.000 lei / an nu mai sunt imputabile.
Necazul este că, de la apariția Ordonanței inițiale, au fost persoane care au primit de la Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială adrese prin care li se comunica faptul că au de dat înapoi diverse sume de bani. Și mulți s-au și conformat. Noua Lege oprește rambursarea și pune Statul la plată: adică banii plătiți se înapoiază cetățenilor cu pricina. Problema, spune deputatul Szabo Odon, este că încă nici acum nu au apărut Normele metodologice de aplicare a Legii 126, deși textul actului normativ stabilește clar că ele ar fi trebuit elaborate în maximum 30 de zile. Legea a fost adoptată în 23 septembrie 2014. Oricum socotim, a trecut deja termenul, iar oamenii au început să primească, în această lună, nu decizii de stornare și bani înapoi, ci epistole prin care li se cer în continuare banii.
„Cine e în culpă? Omul de rând care citește legea și vede că e scutit de la plată? Legea este în vigoare, deci trebuie aplicată!”, a tunat Szabo. Parlamentarul de la UDMR consideră că avem de a face cel puțin cu neglijență în serviciu, aspect care se pedepsește în instanță, mai ales că este vorba despre ceva ce cauzează prejudicii cetățenilor. „Atunci când Statul prejudiciază propriii cetățeni, cine răspunde?!”, s-a întrebat deputatul bihorean.
În opinia lui Szabo Odon, Ministerul de resort fie aplică legea în vigoare, fie o modifică. Iar persoanele care se regăsesc în această situație absurdă ar trebui să acționeze în judecată Statul Român și Ministerul Muncii.
aug. 23, 2023 0
apr. 01, 2019 0
mart. 15, 2018 0
aug. 08, 2017 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0