Actualizat februarie 5th, 2025 3:44 PM
dec. 16, 2014 Andrei Şandor Sănătate 0 1607 vizualizari
Pregătirile pentru masa de Crăciun nu au cum să ocolească subiectul cărnii de porc. Specialiștii în Sănătate publică avertizează cetățenii să aibă mare grijă la modul în care prepară carnea de porc și, în primul rând, la locul din care aceasta e cumpărată. Pericolul prinicpal: trichineloza. Aceasta, potrivit DSP Bihor, apare în urma consumului de carne (de porc, de cal, de mistreț etc.) infestată. „La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei şi de rezistenţa organismului”, transmite șefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă. În cazul în care aveți tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături) care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale și faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare si adinamie e foarte posibil să vă fi ales cu trichineloză. De știut că această boală nu se transmite interuman. Pentru a preveni astfel de cazuri de îmbolnăvire, bihorenii sunt sfătuiți să controleze trichineloscopic carnea de porc, dacă acesta a fost sacrificat în gospodăria proprie. De asemenea, oamenii ar trebui să cumpere carne numai din centre comerciale specializate, autorizate igienico-sanitar, care pun în vânzare doar produse avizate sanitar-veterinar. DSP mai sugerează renunțarea „la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate de carne crudă sau insuficient prelucrată termic”. În același timp, trebuie reținut și faptul că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spiralis, care cauzează trichineloza. La primele semne ale unei posibile boli cauzate de carnea infestată, cetățenii trebuie să se prezinte la medic.
dec. 11, 2024 0
nov. 26, 2024 0
sept. 17, 2024 0
sept. 16, 2024 0
feb. 05, 2025 0
feb. 04, 2025 0
feb. 04, 2025 0
ian. 31, 2025 0