Actualizat noiembrie 25th, 2024 10:28 PM
dec. 10, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1453 vizualizari
O mai veche preocupare a senatorului bihorean Biro Rozalia are un prim debușeu. Deocamdată doar scriptic. Este vorba despre semnarea unui pact interinstituțional menit să elaboreze cele necesare pentru luarea de măsuri concrete în vederea îmbunătățirii stării de sănătate a minorilor din România. „Fără acest prim pas nu putem avea eficiență în punerea în practică a zecilor de strategii care zac prin sertare”, a declarat parlamentarul udemerist.
Miercuri (10 decembrie), la Oradea, Biro s-a arătat mulțumită că, la aproximativ 6 luni de la prima conferință organizată la București pe acest subiect, 5 ministere și o serie de alte instituții și ONG-uri, precum și foruri profesionale cu activitate adiacentă situației medicale a copiilor și adolescenților au ales să participe la o nouă reuniune și să parafeze acest Pact național interinstituțional.
În opinia senatorului Biro Rozalia, un lucru esențial este că se pornește cu dorința de a schimba ceva în mod real, dar și cu deschiderea de a recunoaște multiplele carențe ale sistemului, respectiv acele minusuri cu care copii, părinți, medici, profesori și alte categorii de persoane se tot confruntă de ani lungi. De exemplu, în sfârșit, se pare că se ia cu adevărat la cunoștință faptul că țara noastră e pe locul 1 în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea infantilă, abandonul copiilor sau violența în școli. De asemenea, ne confruntăm cu o acută lipsă a educației sanitare, atât la copii, cât și la adulți, iar pachetul medicale (de bază) este „sărac în servicii preventive”. Semnatarii Pactului consemnează, totodată, că nu mai există o Facultate de Pediatrie, cu toate că ar fi necesară în condițiile în care, actualmente, specializarea respectivă presupune doar câteva săptămâni.
Biro Rozalia arată că interesul copilului trebuie să fie prioritar, motiv pentru care toți cei care au agreat să parafeze acest Pact vor trebui să facă tot posibilul pentru atingerea unor obiective precum: armonizarea legislației naționale cu prevederile / normele europene, dezvoltarea serviciilor comunitare, asigurarea medicației gratuite, incluziunea reală a copiilor cu probleme de sănătate mintală în învățământul de masă, obligativitatea controalelor periodice la toate grupele de vârstă pentru copii, adolescenți și tineri, respectiv îmbunătățirea pregătirii personalului medical și a principalilor responsabili privind sănătatea copiilor din sectorul social. În același timp, prin Pact ar urma să fie luate măsuri pentru reducerea factorilor de risc care duc la suicid, dar și să fie implementate programe de sănătate și bunăstare care să prevadă o evaluare a riscurilor și planurilor de intervenție precoce. Se intenționează, de asemenea, elaborarea de strategii de dezvoltare a resurselor umane din domeniul Educației și Sănătății.
Pactul interinstituțional rămâne deschis spre aderare și altor instituții care doresc să contribuie la cele de mai sus. „Gestionarele” activităților de sub umbrela documentului parafat ieri la București vor fi Comisia senatorială pentru Drepturile Omului Culte și Minorități (n.b.: președinte fiind chiar Biro Rozalia) și Comisia pentru Sănătate. În decembrie 2015, ele vor prezenta un Raport al acțiunilor întreprinse pe parcursul anului. Senatorul Biro promite că va reveni asupra acestui subiect cel puțin trimestrial. Fostul viceprimar al Municipiului Oradea speră că cei care au semnat nu au făcut gestul doar pentru că dă bine, ci pentru că doresc în mod real să acționeze.
mart. 22, 2017 0
ian. 25, 2017 0
dec. 19, 2016 0
nov. 10, 2016 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0