Actualizat noiembrie 24th, 2024 10:54 PM
iul. 22, 2014 Andrei Şandor Administrație 0 1886 vizualizari
Votarea din oficiu a multor proiecte de hotărâre de Consiliu Local a devenit un fel de cutumă și la Oradea. Motiv pentru care atunci când vreun consilier îndrăznește să ia la întrebări un reprezentant al Primăriei sau al unei companii subordonate atunci când pe ordinea de zi a ședinței de plen se regăsește un subiect anume acest lucru scoate peri albi celor întrebați. Iar nedumerirea e și mai mare atunci când sunt făcute propuneri ce par de bun simț. Mai ales dacă propunerile vin într-un context atât de fierbinte și de nebulos precum mega amenda încasată de Electrocentrale Oradea SA pentru neconformarea pe anul 2012 privind certificatele verzi.
Luni, în ședința ordinară a lunii iulie, referitor la aprobarea de către aleși a tranzacționării de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, atât grupul PSD, cât și cel al UDMR au avut de ridicat anumite probleme. Pe de o parte, consilierul social-democrat Adrian Stângă a vrut să afle mai multe despre situația sancțiunii de peste 33 de milioane de euro (despre care nu se știe decât că a fost contestată). Singura reacție a directorului general Călin Ungur a fost că amenda respectivă nu are legătură cu anul 2014.
La rândul lui, consilierul Ritli Ladislau de la UDMR a cerut, tot în contextul amenzii, ca în proiectul de hotărâre actual cu tranzacționarea certificatelor verzi să fie inserat un articol care să prevadă în mod clar responsabilitatea administratorului special al Electrocentrale SA și al celorlalți din conducerea societății în materie de conformare la cerințele Comisiei Europene. Adică să nu ne trezim din nou că nimeni nu e de vină dacă cumva s-ar mai întâmpla ca Oradea să nu depună în timp util acele certificate. Deși în mod evident un asemenea articol ar fi redundant, căci legislația europeană e clară și valabilă pentru toată lumea, Ritli a insistat asupra propunerii sale. Iar directorul Ungur a confirmat ceea ce cu toții intuiam: este de la sine înțeles – și reiese din textul proiectului – că responsabilitatea aparține conducerii societății.
Teoretic, așadar, vinovatul pentru neconformarea de anul trecut nu mai trebuie căutat căci se știe cine a condus CET-ul.
ian. 08, 2021 0
iul. 16, 2020 0
dec. 18, 2019 0
sept. 01, 2017 0
nov. 24, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 19, 2024 0