Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
iun. 22, 2014 Andrei Şandor Editorial 1 4917 vizualizari
Anul trecut am fost șocat să aud că UDMR a încercat să își „salveze” brandul Szent Laszlo Napok – Zilele Sfântului Ladislau. Mișcarea a fost făcută după ce principalul partid maghiar a văzut că, deși organizat cu finanțare redusă și fără a beneficia de sprijin deosebit din partea Primăriei Oradea (care, mai ales în perioada când UDMR conducea și ea orașul, se implica în foarte multe evenimente organizate de maghiari) a avut succes. Zic că vreo 30.000 de oameni care au participat la cele 3 zile de evenimente a fost un succes.
Dincolo de patima unora care încercau să desființeze totul implicând în eveniment partea controversată a imaginii lui Tokes Laszlo și de o mediatizare care nu a luat în calcul foarte mult că și populația română din oraș ar putea fi interesată de manifestare, Zilele Sf. Ladislau și-au dovedit potențialul. Chiar și prin gestul UDMR de a „ataca” organizatorii la București via OSIM. Cum era normal, această instituție nu avea cum să decidă dacă imaginea Regelui Ladislau poate fi exploatată de un partid sau altul. Așa că lucrurile s-au stins, iar în acest an avem din nou Zilele dedicate regelui care a întemeiat Oradea. Și e foarte bine că e așa!
Am avut ocazia să arunc o privire în programul complet al manifestării din perioada 26 – 29 iunie. Cu mâna pe inimă pot spune că, în proporție de 50%-60%, au fost create evenimente la care pot participa fără frică și românii orădeni care nu știu o boabă ungurește. Deși, sincer, caracteristic pentru Oradea este ca românii să se descurce și în limba maghiară, iar maghiarii de aici să cunoască cel puțin satisfăcător limba română. Chestiuni despre care nu prea se polemiza în urmă cu 30 – 40 de ani. Dar să trecem peste faza asta.
Cu siguranță, cel puțin la unele concerte, prezentări, acțiuni sportive, expoziții și alte activități din Parcul Bălcescu și alte locuri marcate de eveniment și românii get-beget se vor putea simți bine. Știu, pentru unii pare sacrilegiu să cred/scriu așa ceva, dar ăsta e adevărul. Organizatorii ni-l vor aduce acasă, de exemplu, pe AG Weinberger. Muzicianul orădean pe care am avut șansa să-l ascult la „Groapă”, acum 23-24 de ani, bluesman care face cinste României chiar și în țara de baștină blues-ului. Dar vor fi și alte evenimente de artă (nu numai muzicală) care ne pot aduna în același loc, în fața aceleiași scene sau a acelorași simeze. Și nu o să ni se întâmple nimic rău. Garantez pentru asta!
Zilele Sfântului Ladislau – și gândesc așa nu pentru că organizatorii mi-au cerut ca bihorstiri.ro să fie unul dintre partenerii media! – sunt ceva de care Oradea are nevoie. Într-o perioadă a dezbinării, a greutăților, a problemelor cotidiene, comunități precum a noastră poate arăta că știe să înțeleagă și să prețuiască trecutul și memoria celor care au clădit acest oraș vestit la un moment dat pentru modelul de conviețuire între diversele etnii care trăiesc în el. Așa cum, din fericire, și la momentul oficial al Zilei Orașului, la concerte și alte manifestări în aer liber, deși programul e mai multe pentru cei de limbă maternă română, Nelu, Ghiță și Raul mănâncă mici și beau bere împreună cu Sanyi, Otto și Geza, așa se poate întâmpla și acum. La concerte și manifestări orientate mai mult către maghiarii din Oradea și către cei care au plecat în alte țări (dar revin special pentru acest weekend), Bela, Csaba și Elek pot degusta pălincă și consuma un gulyas împreună cu Florin, Mircea și Ilie. (Prenumele folosite sunt luate la întâmplare)
Și poate, măcar pentru câteva zile, se mai estompează tot mai pregnantele tensiuni etnice. Iar la toamnă, de ziua oficială a orașului, apropierea va fi și mai mare. După care, la anu’, cine știe, poate că ediția 3-a a Zilelor Sfântului Ladislau va figura în calendarul de evenimente pe care Primăria Oradea le va co-organiza. Și nu aș vrea să cred că acest lucru nu s-a întâmplat în 2013 și în 2014 doar pentru că „ceilalți” reprezentanți ai maghiarimii locale nu au (încă) membri în Consiliul Local. Totul are un început. Iar lucrurile frumoase ar trebui promovate și sprijinite. Iar pentru că am pomenit de promovare, o idee pentru organizatori: știind că își doresc și atragerea românilor la evenimente, le sugerez ca în viitor să se axeze și pe o mediatizare outdoor în limba română. În rest, lucrurile par a fi pe calea cea bună.
Deci ale cui sunt Zilele Sfântului Ladislau?
Eu cred că sunt ale Oradiei și ale locuitorilor ei!
apr. 18, 2017 0
mart. 27, 2017 0
mart. 27, 2017 0
feb. 04, 2017 0
iul. 21, 2018 0
iun. 25, 2018 0
iun. 21, 2018 0
iun. 04, 2018 0
Da, domnilor. Si intre timp dumneavoastra continuati sa umpleti strazile orasului furat cu scuipat…