Actualizat noiembrie 24th, 2024 10:54 PM
mai 24, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1429 vizualizari
Prezența la scrutinul europarlamentar de duminică, 25 mai, nu ar fi fost oricum excepțional, dar veștile meteo nu vin să ajute la mobilizarea românilor la urne. Sâmbătă, după videoconferința cu prefecții susținută de vicepremierul și ministrul de Interne, Gabriel Oprea, prefectul Claudiu Pop a cerut „raportul” de la șefii instituțiilor implicate în buna derulare a scrutinului european. Dacă din punct de vedere administrativ și logistic totul pare OK în vederea primirii la urne a cât mai mulți bihoreni cu drept de vot, vremea s-ar putea să contribuie la absenteism. Potrivit generalului de brogadă Ioan Baș de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana”, duminică va ploua. Iar având în vedere temperaturile foarte ridicate din ultimele două zile, s-ar putea să ne trezim și cu furtuni, motiv pentru care la Instituția Prefectului au fost luate măsuri pentru preluarea civilizată a buletinelor de vot din județ chiar dacă va fi rupere de nori în noaptea de 25/26 mai.
La videoconferința de azi au fost prezenți șefii Prefecturii Bihor (prefectul Pop și subprefectul Cristian Bitea), respectiv șefii de arme din cadrul MAI: col. Ioan Hulban (Jandarmerie), chestorul Liviu Popa (Poliție) și generalul Baș. De asemenea, a participat la scurta întrevedere la distanță cu ministrul Oprea și Dana Pașc, șefa Direcției Județene de Statistică.
În linii mari, vicepremierul a reamintit care sunt regulile pentru ca cetățenii să poată vota, dar a subliniat și că îi paște închisoarea pe cei care săvârșesc infracțiuni electorale în ziua scrutinului. Printre faptele nedorite a se întâmpla se numără oferirea de bani/bunuri în vederea influențării votului cetățenilor, introducerea de mai multe buletine în urnă sau prezentarea de acte de identitate false. Referitor la aceste acte, și bihorenii e bine să știe că dacă se trezesc acum că au o carte de identitate expirată pot solicita elibearea în regim de urgență a unui alt astfel de act la Serviciul de Evidență a Persoanei de pe raza localității în care domiciliază (duminică între orele 8 – 21). Din această seară, toate cele 651 de secții de votare din Bihor (alături de cele din țară) intră sub pază militarizată. Urnele se deschid duminică, 25 mai, la ora 7, procesul electoral finalizându-se la ora 21. Conform precizărilor făcute de Gabriel Oprea, după ora închiderii nu vor mai putea vota decât cetățenii care se aflau deja în incinta secției. Un alt aspect ce merită precizat este că jurisdicția președintelui de secție de votare e pe o rază de 500 m.
Prefectul Pop a mai arătat că instituția pe care o conduce pune la dispoziție, în caz de nevoie, doi șoferi la care se va putea apela în vederea transportului de buletine de vot către secțiile în care acestea se epuizează înainte de vreme. Deja, în Parcul Traian a apărut obișnuitul cort militar în care se va face „triajul” celor veniți din teritoriu după închiderea urnelor.
De altfel, pe site-ul Biroului Electoral Județean există și programarea pe care cei din teritoriu trebuie să o respecte în materie de livrare la Oradea a buletinelor de vot (link). Pentru a-i sprijini pe oamenii care își vor petrece mare parte din noaptea de duminică spre luni la Prefectură, cei de acolo au făcut cele necesare pentru a le asigura acestora un minimum de confort. Personalul care însoțește buletinele de vot va avea acces la toaletă, Jandarmeria va aduce băncuțe, iar holurile ambelor instituții vor fi deschise pentru a-i găzdui pe oameni. Un amănunt care merită cunoscut mai ales pentru cazul în care vremea va fi urâtă.
oct. 31, 2024 0
aug. 06, 2024 0
iun. 27, 2024 0
iun. 10, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0