Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
mai 14, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1108 vizualizari
Începe (sau mai bine zis continuă) „show”-ul legat de construcția nului CET din Oradea. Așa cum era de așteptat, decizia prin care asocierea dintre firma Elsaco și o societate comercială din Italia a fost desemnată câștigătoarea licitației de peste 50 de milioane de euro e pusă sub semnul întrebării. Firma Romelectro a emis un comunicat prin care nu numai că își manifestă mirarea privind asocierea câștigătoare, dar prin care acuză Municipalitatea orădeană de mânăreli în organizarea procedurilor de licitație.
Concret, conducerea Romelectro vorbește despre „foarte multe inabilități sau accidente în coordonarea și desfășurarea procedurii”, ceea ceea conduce „în mod direct și indubitabil la bănuieli privind buna credință a unor persoane care au avut responsabilități în bunul mers al licitației”. Cei de la Romelectro susțin că descalificarea ofertei depuse de ei a avut la bază „argumente care denotă clar, ori reaua credință, ori interpretarea subiectivă a unor aspecte tehnice de către comisia de evaluare”. Asocierea din care Romelectro a făcut parte avansase o ofertă care, conform fișei de date a achiziției, s-a situat pe primul loc, în timp ce asocierea Elsaco a fost pe locul 3. Astfel, spun contestatarii deciziei Primăriei Oradea, „procedeul de descalificare a primilor doi ofertanți ca punctaj, în favoarea celui de al treilea, ar fi trebuit să aibă la baza argumente clare și de necontestat”. Romelectro arată cu degetul și spre specialiștii din cadrul administrației locale, menționând că aceștia nu erau nici ei siguri de veridicitatea și corectitudinea evaluării ofertelor deoarece au vorbit mereu despre faptul că „sunt așteptate contestații și întâlniri în instanță”. Nu trece neobservat nici faptul că firma Elsaco Engineering a fost înființată exact în ziua în care a fost publicat, în 2013, anunțul aferent licitației. Referitor la partenerii firmei românești, cei de la Romelectro remarcă faptul că societatea italiană are o cifră de afaceri care se mulează aproape fix pe cele cerute de Primărie în caietul de sarcini. De asemenea, Romelectro reclamă faptul că organizatorii licitației pentru termocentrala pe gaz de la Oradea nu au ținut cont de problemele firmei Elsaco. Despre ce este vorba: „…participarea societățtii Elsaco Electronic S.A. la această
licitație a fost respinsă de către C.N.S.C. prin Decizia nr. 3004/22.08.2013, datorită încadrarii acesteia în prevederile art. 181 din OUG 34/2006, respectiv îndeplinire în mod defectuos a obligațiilor contractuale din motive imputabile ofertantului…, în
cadrul unui contract de lucrări, culmea, tot la sistemul de termoficare din Oradea”. În opinia conducerii Romelectro, e ciudat că Comisia de evaluare nu a ținut cont de acest amănunt. Totodată, se vorbește în comunicat despre „proasta reputație a firmei mamă, Elsaco Electronic”, despre „lipsa totala de referințe a noii societăți Elsaco Engineering”, precum și despre „totala incapacitate financiară a acesteia”.
În mod cert, lupta firmei Romelectro nu va rămâne la stadiul de comunicat de presă, deci va mai curge multă apă pe Criș până la debutul construcției noii centrale termice de pe Șoseaua Borșului.
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0