Actualizat noiembrie 23rd, 2024 1:47 PM
apr. 23, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1849 vizualizari
În total 530 lei pe angajat este suma pe care conducerea Electrocentrale Oradea SA a recunoscut-o drept cuantum total oferit în chip de premii pascale pentru angajați. Administratorul special Stănel Necula a declarat că banii cu pricina apar în ultima versiune a contractului colectiv de muncă negociat de sindicate, deci nu prea era cale de ocolire a plății respective. Lucru „aplaudat” de președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP) Bihor filiala Bihor, Mircea Matei (foto). Ironia este în contextul situației dezastruoase a CET Oradea, care avea probleme foarte mari financiare chiar și înainte de a primi amenda colosală de la Ministerul Mediului.
Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, liderul PMP Bihor a făcut câteva precizări referitoare la Electrocentrale Oradea SA și în calitate de fost președinte al ANRSC, legat de care Primăria Oradea și fostul manager, Dragoș Gligor, au încercat să acrediteze ideea că ar fi la originea problemelor prin retragerea licenței. Așa cum a mai făcut-o, Matei a precizat din nou că pe vremea în care el a fost șef mare la ANRSC, CET Oradea nu a fost niciodată amendat. Și, de asemenea, că ridicarea licenței nu este opera sa, ci a succesorului său, Doru Ciocan (susținut de PSD). Cu alte cuvinte, spune liderul PMP, încă din acel moment (iunie 2012), practic centrala termică de pe Șoseaua Borșului funcționează „ilegal”. Aste deși, din câte se știe, s-a reușit obținerea unor prelungiri ale avizelor de funcționare a termocentralei pe cărbune.
Potrivit celor spuse de Mircea Matei (și relatate la vremea respectivă de bihorstiri.ro), este de necrezut că, în situația dată, Electrocentrale Oradea SA a oferit prime de Paște. Iar explicația conform căreia recompensele sunt cuprinse în contractul colectiv de muncă nu sunt înghițite de politicianul de la PMP. Matei susține că nimeni nu a obligat conducerea societății aflate în insolvență (și titulară a unei amenzi de peste 33 de milioane de euro!) să acorde primele cu pricina, mai ales că, potrivit legislației în vigoare, dacă negocierile nu duc la un anumit debușeu convenabil, nu este obligatorie încheierea unui contract colectiv de muncă local. Deci se poate merge pe contractul național, valabil pentru domeniul de activitate.
Președintele PMP Bihor consideră că ar fi mometul ca administrația locală orădeană să își asume responsabilitatea cu privire la situația în care se află CET Oradea, asta și în contextul în care, după cum se știe, Consiliul Local este forul care gestionează activitatea CET. Mircea Matei reamintește că producătrorul local de energie termică are deja pierderi totale de peste 100.000.000 de dolari americani, ceea ce nu dă bine deloc. Fostul președinte ANRSC spune că, în perioada în care Municipalitatea orădeană îl acuza de îngroparea Electrocentrale SA, instituția pe care o conducea nu a făcut altceva decât să respecte lega și să propună soluții pentru redresrarea lucrurilorl. În iarna din 2011, ANRSC a verificat modul de funcționare a CET Oradea, depistând tot felul de nereguli, printre care și încasarea ilegală de bani de la clienți. Matei precizează că, în perioada în care el a fost șeful acestei instituțiii, producătorul orădean de enerigie termică nu a fost amendat. În schimb, ANRSC a propus unele măsuri care, dacă erau aplicate, Electrocentrale Oradea SA nu ajungea în actuala stare. Desigur, mai era nevoie de un management responsabil, care ar fi reușit să depună la timp certiuficatele verzi. În același context al problemelor CET, liderul PMP Bihor precizează că, la un moment dat, firma Dalkia (n.b.: care gestionează cu succes sistemul de termoficare din Iași și care acționariat francez) a avut discuții cu coducerea Oradiei, dar lucrurile nu au ajuns la un deznodământ. De fapt, Mircea Matei nu înțelege de ce Primăria Oradea a ținut mereu la a ține în viață Electrocentrale SA, în condițiile în care aceasta s-a dovedit a fi falimentară. Totodată, fostul consilier local precizează că Consiliul Local ar fi fost obligat ca, în timpul celor 12 luni de la ridicarea licenței de funcționare, să scoată la licitație serviciul de gestionare a prodicerii și furnizări energiei termice.
Referitor la declarațiile recente ale președintelui Partidului Forța Civică Bihor, Radu Pentie (fost comisar-șef adjunct la Gard Națională de Mediu), Mircea Matei spune că, de fapt, CET Oradea este în ilegalitate din momentul retragerii licenţei de către noua conducere a ANRSC. Potrivit şefului PMP Bihor, Consiliul Local Oradea ar fi trebuit să scoată la licitaţie acest serviciu în decurs de un an de la ridicarea licenţei.
Dar acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce alimentează suspiciunile cu privire la interesul unora privind Electrocentrale Oradea SA.
Cu toate că situaţia nu e deloc pozitivă, şeful PMP Bihor crede că Oradea nu riscă să rămână fără apă caldă şi încălzire centrală. Căci, aşa cum s-a întâmplat în ultimii 2 ani, ANRSC s-ar putea să îşi bage în continuare capul în nisip şi să nu sancţioneze Electrocentrale Oradea SA.
iul. 16, 2020 0
aug. 30, 2017 0
aug. 29, 2017 0
aug. 28, 2017 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0