Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
apr. 12, 2014 Andrei Şandor Editorial 0 3011 vizualizari
Sezonul de încălzire se cam încheie. Încă un sezon rece bifat înainte de dezafectarea bătrânei centrale de pe Șoseaua Borșului, dar „femeia” primește o nouă lovitură. Amenda de aproape 34 milioane de euro, care a trezit din amorțeală conducătorii orașului, politicienii locului și cetățenii care se văd în continuare captivi ai sistemul centralizat de furnizare a apei calde și încălzirii. Atâția bani nici nu există! 33,4 milioane de euro. Și pentru ce? Pentru că niște șefi și-au zis că nu face nimic dacă întârziem cu o zi sau două în procesul de depunere a certificatelor verzi? Sau pentru că, de data asta, Primăria nu a făcut pe Dracu în patru pentru a scoate de undeva banii pentru acel rest de certificate în vederea depunerii lor în termenul stabilit de Uniunea Europeană. Termen care, să subliniem, a fost cunoscut din timp. 33,4 milioande de euro! E mult și să spui…
De când e în funcție, încă nu l-am văzut niciodată pe primarul Ilie Bolojan lamentându-se. Și nici să dea vina pe alții în halul în care a făcut-o la aflarea amenzii. Mă mir că intransigentul ales al orădenilor nu a procedat în stilul său clasic: scurt, tăios și la obiect. Adică să zică așa: „Stimați cetățeni, ceea ce a spus ministrul Korodi este adevărat. CET Oradea primește amendă pentru că nu a respectat termenele impuse pentru încărcarea în sistem a certificatelor verzi. Situația e dificilă. Vom încerca să contracarăm decizia Bucureștiului pentru că, chiar dacă greșeala e a noastră, există precedente în care alții nu au fost amendați pentru neconformări mult mai grave”. Și era să uit: primarul mai trebuia să spună că va face tot posibilul pentru a găsi vinovații și pentru a le imputa cât mai mult posibil din amendă, în caz că ea rămâne definitivă.
O să ziceți că nu pot fi serios când cer ca vinovații să plătească de la ei amenda. Că nu există să poți imputa cuiva (fie și unei întregi echipe manageriale) o asemenea penalitate. Ba da. Sunt foarte serios. Într-adevăr, e posibil ca o asemenea sancțiune să nu poată fi recuperată niciodată de la vinovat / vinovați și de la copiii și nepoții lor. Dar cred că ar fi momentul ca pentru o astfel de greșeală, pentru un astfel de management defectuos sau pentru o astfel de delăsare imensă cinvea să rămână în fundul gol. Oricât de dur sună, da, vreau să văd că este găsită persoana care a răspuns de gestionarea problemei și că ea este pusă la plată. Așa cum și clienții CET riscă să fie executați silit și să rămână fără acoperiș dacă acumulează anumite sume ca restanță la plata întreținerii. Și nu pentru 33,4 milioane de euro!
Are dreptate Cristian Pușcaș. Și mă întreb și eu: Când au plătit cu adevărat politicienii pentru greșelile administrative pe care le-au luat sau le-au girat? A plătit cineva în Oradea (altfel decât electoral) modul în care a fost refăcut corso-ul în mandatul lui Petru Filip? Plătește cineva pentru faptul că de 8 ani de zile Consiliul Județean tot nu a mutat Muzeul deși a investit deja 16 milioane de euro în noul sediu? A fost cineva sancționat în mod real pentru țeapa de 500.000 de euro pe care italienii cu Podul Macio au tras-o prin neplata garanției aferente investiției abandonate? Dacă săpăm, cred că mai putem găsi astfel de greșeli, delăsări, incapacități administrative. Iar în timp ce politicienii care ne conduc au mereu explicații, motive și scuze, oamenii simpli nu pot face altceva decât să asiste la această piesă de „teatru” cu morală binecunoscută: doar cei mici sunt trași mereu la răspundere și plătesc. Ceilalți se vor scoate mereu invocând decizii politice potrivnice și transmițând, ca în cazul CET, că amenda nu merita dată pentru că ea nu va putea fi niciodată încasată. Adică ceva de genul „Sâc! Electrocentrale SA e în insolvență, deci va intra în faliment și nu are nimic valoros de vândut. V-am fentat!”.
Eu unul mă tem că amenda va rămâne valabilă. Că nu cred că Justiția din România va alege să fie umană și că va prefera să ignore regulile europene. Iar suma e mult prea importantă pentru ca Ministerul Mediului să nu o vrea în pușculița proprie. Iar atunci Oradea va fi în rahat termic și mai mare. Deja plătim 50 euro pe gigacalorie. Ce scumpire mai poate suporta populația orașului? O întrebare care va cântări greu în campania electorală din 2016. Nu-l invidiez pe următorul primar!
nov. 20, 2024 0
nov. 18, 2024 0
nov. 15, 2024 0
nov. 12, 2024 0
iul. 21, 2018 0
iun. 25, 2018 0
iun. 21, 2018 0
iun. 04, 2018 0