Actualizat noiembrie 22nd, 2024 1:19 PM
apr. 02, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1592 vizualizari
Electrocentrale Oradea SA și Primăria Oradea așteaptă hârtia oficială din partea Administrației Fondului pentru Mediu prin care să se certifice amenda de 33,4 milioane euro dată pentru neconformarea privind certificatele verzi. Cu toate că nu contestă că CET este în culpă pentru că a întârziat cu 48 de ore, primarul Municipiului Oradea este revoltat de modul de lucru al Ministerului Mediului care, anul trecut, nu a notificat din timp administrația locală cu privire la posibilitatea emiterii unei astfel de amenzi. De asemenea, deși spune că nu vrea neapărat să judece în cheie politică cele întâmplate, Ilie Bolojan a declarat miercuri (2 aprilie) că în mod cert Ministerul de resort are o dublă măsură și că acesta aplică legea în funcție de cum se schimbă conducerea. Referire clară la plecarea de la guvernare a PNL și la faptul că noul ministru, Korodi Attila (UDMR), a anunțat amenda șocantă într-o conferință de presă la sediul UDMR Bihor. În ceea ce privește dubla măsură, edilul orădean a prezentat dovezi din surse oficiale cum că, în ultimii ani, altor companii poluatoare care nu au depus deloc, ani de zile, certificate verzi, nu li s-a dat niciun leu amendă pentru neconformare sau pentru întârziere.
Azi, în preambulul precizărilor făcute de primar, administratorul special al Electrocentrale Oradea SA, Stănel Necula, a făcut o cronologie a evenimentelor de anul trecut, recunoscând că societatea nu a avut în timp util banii necesari pentru toate certificatele verzi necesare. În cele din urmă, „marfa” a fost achiziționată prin Bursă, în 29 aprilie, în plină perioadă de corespondență cu forurile de la București, acestea transmițând în teritoriu că, în ciuda insistențelor, termenele fixate de Uniunea Europeană nu pot fi modificate. După cele 26 de ore de verificări, transferul final al ultimei tranșe de certificate de la Oradea a avut loc în data de 2 mai 2013, în dreptul CET apărând pe portalul dedicat acestor transferuri „procedură terminată, dar incompletă”. Adică a fost menționată întârzierea care a fost dată, spune Necula, de intrarea tot cu întârziere a unor bani de la Transelectrica (în contul energiei electrice produse de Electrocentrale Oradea).
Invitat să ia parte la conferința de presă de azi, reprezentantul Casei de Insolvență „Transilvania” (care se ocupă de cazul CET Oradea), Bogdan Gorde a menționat că amenda poate fi contestată în două locuri. Mai întâi la instituția emitentă (Administrația Fondului pentru Mediu), iar apoi, dacă aceasta nu o anulează în ciuda argumentelor de la Oradea, se poate apela la Justiție. Având în vedere că CET este în insolvență, orice creanță care apare în timpul procedurii trebuie analizată inclusiv de judecător, spune Gorde. Acesta a declarat că amenda nu înseamnă „presiune pe bugetul” societății, iar în insolvență orice procedură de executare silită este suspendată automat. Iar în caz de proces împotriva Administrației Fondului pentru Mediu, CET nu va trebui să plătească taxă de timbru, a mai menționat reprezentantul Casei de Insolvență „Transilvania”.
Aflat într-o situație delicată, căci recunoaște că nu se poate ascunde de o oarecare responsabilitate în calitate de primar, Ilie Bolojan susține totuși că o parte de vină se află și în curtea Ministerului Mediului. Instituția nu a avertizat sub nicio formă oficială și concretă Electrocentrale Oradea sau Primăria despre intenția de penalizare pentru neconformarea la timp cu certificatele verzi. De asemenea, edilul s-a întrebat (retoric) „De ce nu ni s-a aplicat amenda anul trecu?”.
Bolojan vrea și nu vrea să dea o tentă politică subiectului. Deși e clar că prin invocarea tăcerii de anul trecut a Ministerului (n.b.: când PNL încă era în USL și guverna țara alături de PSD) și prin mențiunea acelei „măsuri duble” ne putem gândi și la o gândire politică. Miercuri, șeful Primăriei Oradea a spus că Ministerul „s-a comportat neprofesionist și părtinitor”, aceste acuze fiind legate de modul în care informațiile grave (amenda e de 33,4 milioane euro!) nu au fost comunicate nici CET-ului și nici Primăriei și de cazuri similare în care nu au fost date amenzi. Deși, spre deosebire de Oradea, care a cumpărat certificatele și le-a încărcat în sistem cu 48 de ore mai târziu decât deadline-ul, unele au întârziat ani lungi. Și nu au primit niciun fel de amendă. Exemplele date de Ilie Bolojan sunt Complexul Energetic Oltenia (care nu s-a conformat cu un număr de 6 milioane de certificate!), CET Arad (care nu a depus niciun certificat în anii 2009, 2010 și 2011) sau Aerostar Bacău. Edilul liberal de la Oradea spune clar că, aparent, în Ministerul Mediului legea este aplicată în funcție de culoarea politică a conducerii. De aici dubla măsură pe care Municipalitatea este dispusă să o invoce și în instanță, dacă se va ajunge acolo. Primarul crede că Direcției pentru Schimbări Climatice din cadrul Ministerului Mediului (n.b.: a cărei șefă nu-i mai răspunde la telefon, deși, susține Bolojan, a promis că se va documenta cu privire la caz) îi va fi greu să explice în sala de judecată de ce tocmai în cazul Electrocentrale Oradea s-a dispus amenda, în timp ce alți poluatori nu au depus certificate timp de 3-4 ani și nu au pățit nimic.
Ca mesaj pentru populația orădeană, Ilie Bolojan transmite că eventuala rămânere definitivă a amenzii nu va afecta sistemul de termoficare al municipiului. În caz de faliment al Electrocentrale, urmează ca o altă firmă (probabil creată de Consiliul Local) va gestiona acest domeniu, inclusiv noua centrală pe gaz. De asemenea, primarul orădean a precizat la solicitarea bihorstiri.ro că eventualele scumpiri ale prețului gigacaloriei nu vor fi operate pentru acoperirea acestei amenzi colosale.
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
iul. 10, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 21, 2024 0