Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mart. 28, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1371 vizualizari
Primarul Ilie Bolojan susține că până în acest moment nu a fost emisă nicio penalizare oficială pentru Electrocentrale Oradea SA în „dosarul” certificatelor verzi pe care societatea nu le-ar fi comunicat la timp anul trecut. Mai mult decât atât, edilul spune că, în urma discuțiilor avute la București cu ministrul de resort, Korodi Attila (cel care a și anunțat la Oradea amenda), urmează să se facă o anchetă internă la Minister pentru a se vedea cum a decurs relația pe această speță cu Electrocentrale SA, respectiv cu Primăria. Altfel spus, Korodi a aflat de la Bolojan că la Oradea nu a ajuns niciun fel de înștiințare oficială cu privire la problemele care ar fi generat penalizarea, dar și că, practic, societatea de termoficare a făcut ceea ce trebuia să facă, însă cu o mică întârziere. Una pentru care, spune primarul, nu ar fi corect ca Oradea să fie penalizată și pusă în aceeași categorie cu alți „neconformi” care în mod real nu și-au refăcut deloc stocul de certificate verzi.
Ilie Bolojan a recunoscut vineri în fața presei locale că a știut totuși ceva despre baiurile ivite în 2013 la Electrocentrale Oradea SA pe marginea acestor certificate. Mai exact că a existat un „schimb de mail-uri” între Ministerul Mediului – CET și Comisia Europeană, dar acestea nu au avut nicio consecință. De asemenea, potrivit lui Bolojan, în august 2013, cei de la CET au fost chemați la București „pentru o muștruluire verbală”, fără să li se comunice că ar fi demarat vreo procedură de penalizare. În schimb, în 12 martie 2014, Administrația Fondului pentru Mediu a înștiințat oficial Electrocentrale SA despre constatarea neconformării, dar fără emiterea unei amenzi concrete. Primarul a precizat că i-a povestit ministrului Korodi întregul șir al evenimentelor (cu achiziționarea cu o ușoară întârziere a restului de certificate și cu decalajul dat și de ziua liberă de 1 mai 2013, așa cum au transmis șefii de la CET – link), iar demnitarul nu exclude ca scurtcircuitul să fi fost undeva în aparatul de lucru de la Ministerul Mediului. Cu alte cuvinte încă nu este sigur că Electrocentrale Oradea va fi penalizată, deși, așa cum recunoaște Ilie Bolojan, este adevărat că încărcarea în sistem a certificatelor nu a avut loc la timp. Iar deadline-ul era bine cunoscut, însă CET nu a putut să îl respecte „din lipsă de lichidități”.
În cazul nefericit în care se va considera că, în ciuda argumentelor orădene, suma de 33 de milioane de euro va trebui plătită, banii nu vor fi ușor de colectat. Șeful administrației locale reamintește că Electrocentrale SA se află în insolvență, iar o asemenea penalizare s-ar adăuga la restul de datorii pe care compania de pe Șoseaua Borșului le are. Dacă se ajunge în această situație, în mod cert, CET-ul va intra în faliment, crede Bolojan, iar sumele cu pricina nu vor putea fi recuperate nicicum. Motivul: singurele active proprii ale Electrocentrale Oradea sunt câteva autovehicule. În rest, totul este proprietatea Municipiului Oradea, societatea fiind doar administrator. Cât despre vinovații de întârzierea care ar putea genera amenda colosală de peste 120 milioane de lei, șeful Primăriei nu vrea să numească, concret, pe nimeni. Dar lasă de înțeles că managementul defectuos al lui Dragoș Gligor se poate vedea și în această chestiune.
Singura veste aparent bună în toată harababura asta a certificatelor, termenelor nerespectate și modului incalificabil în care Ministerul Mediului (nu) a comunicat cu Oradea este că, din câte se spune, o eventuală amendă nu se va reflecta într-un nou preț mult crescut al gigacaloriei.
nov. 20, 2024 0
nov. 18, 2024 0
nov. 15, 2024 0
nov. 12, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0