Actualizat noiembrie 22nd, 2024 3:12 PM
mart. 27, 2014 Andrei Şandor Sănătate 13 3195 vizualizari
Zeci de studenți la Fizioterapie, din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie (FMF) Oradea, au protestat joi în stradă, mărșăluind pe corso și ajungând în Piața Unirii, înarmați cu pancarte și sloganuri specifice. Aceștia s-au arătat nemulțumiți de veșnica ignorare a unei probleme considerate extrem de grave: nereglementarea separată a acestei profesii. Lucru care, în opinia lor, nu numai că îi prejudiciază pe absolbenții de Medicină care au ales această cale în viață, dar îi pun în pericol și pe pacienții care ajung pe mâini nepotrivite. „În Europa, în mod normal, doar un absolvent de medicină, un fizioterapuet cu diplomă de rigoare, poate pune mâna pe pacient”, a declarat în centrul Oradiei reprezentanta protestatarilor, Alina Balog. Aceasta spune că e inadmisibil ca de atâta vreme, deși situația e cunoscută la nivel central, să nu se facă ceva pentru reglementarea profesiei de fizioterapuet. În opinia Alinei Balog, manifestația de azi ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toți cei care apelează la servicii de fizioterapie, în sensul că de foarte multe ori oamenii sunt „tratați” de absolvenți de Educație Fizică și nu de persoane care au terminat Fizioterapia la FMF. La oradea, specializarea există din 1993, iar numărul de absolvenți este de aproximativ 30 în fiecare an. O delegație a protestatarilor s-a deplasat de la statuia lui Mihai Viteazul la Primărie, unde a fost depusă o petiție în atenția primarului Ilie Bolojan. De ce îl implică oamenii și pe primar? „Pentru că spitalele orădene sunt în subordinea Primăriei și ar trebui ca și conducerea orașului să se intereseze de subiect și să se implice pentru rezolvarea problemei”, a precizat Balog. Fizioterapeutul mai susține că acest subiect le-a fost semnalat de ani de zile tuturor miniștrilor Sănătății și Muncii care au ocupat funcțiile respective, dar nimeni nu a făcut ceva concret pentru reglementarea profesiei de fizioterapeut.
[nggallery id=2223]
feb. 15, 2017 0
feb. 09, 2017 0
iun. 08, 2016 0
mart. 31, 2016 0
nov. 18, 2024 0
nov. 12, 2024 0
nov. 06, 2024 0
oct. 29, 2024 0
Bai tu asta care ai scris articolul, ce facultate ai terminat?
Gasesti cuvantul “absolbenții ” in DEX?
Cat despre bolnavi, sunt tratati de oameni care au terminat kinetoterapia, nu educatia fizica, documenteaza-te inainte de a scrie ceva.
Bai inteligentule care te semnezi „asdfghj”, la ce pseudonim de rahat ti-ai gasit nu e de mirare ca nici citi nu stii un articol. Lasa tu studiile altora! Ai uitat ca la Educatie Fizica a functionat ani de zile specializarea de kineto? Nu, tu nu ai uitat, nici nu ai stiut, desi pari absolvent de asa ceva. Tare te-au mai piscat fizioterapeutii cu activitatea lor de azi. Calmeaza-te ca poate faci AVC. Vezi ca nu te-am trimis la WC. Am zis AVC. Boule!
Majoritatea celor care termina la facultatea de medicina specializarea fizioterapie sunt foarte dar foarte neimplicati, neinteresati, am fost martora la cateva evenimente. Chiar daca faci o facultate de Educatie Fizica si Sport specializarea kinetoterapie daca iti place, inveti si te implici nu faci rau nici unui pacient, din contra sunt mult mai informati in ceea ce priveste anatomia, biomecanica si fiziologia corpului uman. Nu sunt suficiente niste cursuri de balneofizioterapie…
Una e fizioterapia si alta e kinetoterapia. Imi pare rau pentru studentii de la UMF care se afla intr-o mare eroare. Sunt 2 profesii care abordeaza acelasi tip de afectiuni cu mentiunea ca fizioterapeutii au in plus pregatirea pentru folosirea agentilor fizicali(curenti, ultrasunete, parafina, etc.). De exemplu, in strainatate exista „physical therapist” care absolveste o facultate de sport pe ramura kinetoterapie si apoi „physiatrist” sau medicul de recuperare din domeniul „physical medicine and rehabilitation”. Sa nu confundam intentionat merele cu perele si sa denigram alta profesie ca fiind sarlatanie.
In primul rand aveti greseli in a scrie cuvintele (absolbntii, fiziotepuet). In al doilea rand cuvantul fizioterapeut nu inseamna acelasi lucru cu KINETETERAPEUT.
Absolventii FACULTATII DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT sunt licentiati in KINETOTERAPIE SI MOTRICITATE SPECIALA.
Nicidecum nu ofera servicii de fizioterapie.
Cu aparatele oricine sti lucra si sa devina fizioterapeut, dar daca vrei sa devi kinetoterapeut trebuie sa inveti anatomie, biomecanica si sa isi foloseasca creierul.
Iar in ultimul rand, cine a scris acest articol nu are nici in clin nici in maneca cu acest domeniu.
Stimati cititori,
nu-mi sta in obicei sa raspund unor comentarii, fie ele si incorect formulate la adresa mea. O voi face de data asta pentru ca observ ca acest material a provocat dispute destul de vii.
Referitor la cuvintele „scrise gresit”, da, pot interveni tastari de litere in mod gresit din cauza grabei. Sunt greseli neintentionate si mi le asum fara ezitare. Se intampla si la case foarte mari.
In privinta controverselor si certurilor de ordin profesional intre voi, fizioterapeuti si kinetoterapeuti, e strict problema voastra. Sa stiti ca nici nu trebuie sa fiu in tema cu una sau cealalta dintre profesiile implicate atata timp cat tot ce am facut a fost sa relatez despre protestul de azi si sa redau cele declarate de oamenii de acolo. Nu eu am criticat kinetoterapeutii si nu eu am sugerat ca acestia ar fi necalificati pentru lucru cu pacientii. Daca aveti nemultumiri referitoare la modul in care fizioterapeutii si-au spus oful, va rog sa le raspundeti lor, adresandu-va persoanei care a facut declaratii presei.
Va multumesc pentru intelegere si pentru comentarii!
Marsaluind prin oras cu acele mesaje atasate pe ei, acei studenti dau dovada de ignoranta in ceea ce priveste diferenta dintre cele doua profesii.
Eu, ca fost pacient (post AVC cerebelos), am apelat la un kinetoterapeut, care intamplator a absolvit la facultatea de educatie fizica si am fost foarte multumit de serviciile lui. Un om foarte bine pregatit si pasionat de ceea ce face. Parerea mea, e ca fiecare dintre ei sa se pregateasca cat mai bine pentru ca noi, pacientii sa avem de castigat.
Autorul articolului nu are nicio vina, el doar transmite ineptiile spuse de studenta respectiva. O scuzam pentru ca este studenta si mai are multe de invatat. Multumesc!
Bai „Fizioterapeut”cat de prost poti sa fi? Sunt socata ca ai inceput/ terminat o faculta!!! Probabil ca ai aceeasi atitudine tampita si agresiva si cu pacientii tai( in cazul in care ai).
in acest fel nu se va reglementa niciodata nimic. nu stiti sa colaborati! sunteti numai voi si nimeni altii. ce urmariti sa va gasiti „pacienti” asta-i defapt cursa pentru a primi increderea unor oameni bolnavi, care saracii dezorientati nici nu stiu unde sa mearga, in loc sa cladim impreuna un sistem de reabilitare format din kineto + fisio, doamne fereste cata fala aveti in voi, medicinistilor! tot asa faceti si voi 3 ani, la fel si ca cei de la sport, pe urma mergeti tot la acolo sa plecati capul pentru un loc la master. mai bine v-ati lua jucariile si v-ati asezata langa un aparat de electroterapie si sa aplicati procedurile pe care vi le scrie medicul care si-a irosi 10 ani din viata pentru a salva pacientu, nu pentru a-l face sa mearga la el. asa poate chiar si un asistent generalist sa aplice 2 electrozi si un ultrasunet. Maniosilorrrrr!!!
Domnu’ ziarist, in virtutea dreptului la replica, iata si raspunsul oficial la articolului de ieri! Macar din respect pentru meseria dumneavoastra, daca nu si pentru a noastra, ar trebui sa il publicati?… Ce ziceti?… Mie imi cam seamana a comunicat de presa…
Federatia Romana a Asociatiilor de Fizioterapie isi exprima dreptul la replica pentru articolul” Fizioterapeuți în stradă: Vor ca meseria să fie clar reglementată și atrag atenția asupra șarlatanilor”.
Federația Română a Asociațiilor de Fizioterapie este profund indignată de declarațiile tendențioase, nejustificate și neargumentate ale organizatorilor și participanților la protestul organizat la Oradea, care induc în eroare cu rea-voință mass-media și populația României, precum și de jignirile adresate unei profesii cu o istorie de peste 90 ani.
Pentru clarificarea anumitor aspecte legate de conținutul articolului și de declarațiile protestatarilor, vă aducem la cunoștință următoarele:
– în România NU EXISTĂ ”studenți la fizioterapie” ! Conform Hotărârii de Guvern nr. 493/2013, în prezent există doar specializările Kinetoterapie și motricitate Specială și Balneofiziokinetoterapie și recuperare;
– în Europa, specializarea Fizioterapie se regăsește atât în cadrul Facultăților de Educație Fizică și Sport, cât și al Facultăților de Medicină, dar există în cadrul unor Universități, ca specializare de sine stătătoare (www.wcpt.org);
– absolvenții Specializării Kinetoterapie și Motricitate Specială din cadrul Facultăților de Educație Fizică și Sport, respectiv kinetoterapeutul și prof. CFM, au dreptul legal de a exercita profesia conform:
– competențelor obținute în urma calificării (http://www.rncis.ro/portal/page_pageid=117,1&_dad=portal&_schema=PORTAL);
– autorizației de liberă parctică eliberată de Direcțiile de Sănătate Publică (Ordinul Ministrului Sănătății nr. 979 din 30/07/2004 privind eliberarea autorizației de liberă practică);
– încadrării kinetoterapeutului și prof. CFM în COR, la Fizioterapeuți – 2264, alături de fizioterapeut, fiziokinetoterapeut, cercetător în fiziokinetoterapie și asistent de cercetare în fiziokinetoterapie (Ordinul Ministrului Muncii, Familiei și Protecției Sociale nr 1832 din 6 iulie 2011 și al Președintelui Institutului Național de Statistică nr. 858/11 iulie 2011 privind aprobarea Clasificării Ocupațiilor din România, conform Clasificării Internaționale Standard a Ocupațiilor ISCO-08); toți profesioniștii încadrați la aceasta subgrupă evaluează, planifică și implementează programe de reabilitare care îmbunătățesc sau restabilesc funcțiile motorii umane, măresc capacitatea de mișcare, calmează durerile și tratează ori previn problemele fizice asociate cu leziuni, boli și alte deficiențe. Aceștia aplică o gamă largă de terapii fizice și tehnici, cum ar fi mișcarea, ultrasunetele, laserul și alte tehnici similare;
– încadrării activităților de kinetoterapie și educație fizică adaptată la activități conexe serviciilor medicale (Ordinul Ministerului Sănătății și Familiei 612/19.iulie 2003);
– încadrării fizioterapeutului în echipa multiprofesională de reabilitare medicală (Ordinul Ministrului Sănătății nr. 361/14.03.2013);
Federația Română a Asociațiilor de Fizioterapie este profund contrariată de atitudinea protestatarilor de a adresa cuvinte jignitoare și a denigra o profesie existentă, conform unor Ordine și Hotărâri de guvern asumate de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale și susține necesitatea reglementării urgente a profesiei de fizioterapeut, din următoarele motive:
– populația care are nevoie de îngrijiri de fizioterapie va beneficia de servicii standard de cea mai înaltă calitate;
– responsabilizarea specialistului în fizioterapie și perfecționarea continuă a acestuia;
– dezvoltarea cabinetelor de liberă practică, ceea ce înseamnă degrevarea Statului Român de responsabilități și cheltuieli necesare asistenței de specialitate;
– fizioterapeutul va avea un cadru de referință privind statutul și rolul acestuia în echipa multiprofesională;
– rezolvarea inadvertențelor existe între categoriile de specialiști (kinetoterapeuți, fiziokinetoterapeuți, profesori CFM și balneofiziokinetoterapie), care, deși au aceleași competențe, desfășoară aceeași activitate, sunt încadrați diferit.
În speranța că mesajul nostru a fost corect înțeles, nădajduim că demersurile ulterioare vor duce la reglementarea profesiei.
Se pare ca respectivii s-au facut de ras nu doar cu lipsa de informare dar si cu necunoasterea limbii romane. In sintagma „Nu tacea spune si altora” de pe banner, imperativul de la verbul „a tacea” este „tace”. Dar vorba aia, cine mai pune pret pe corectitudinea limbii romane in ziua de azi?
Am vazut absolventi care au terminat la educatie fizica si sport-kinetoterapie si nu stiau ce inseamna AVC si absolventi de BFT care nu stiu nimic. Problema este ca nu exista o diferentiere clara intre profesii, si dincolo de incadrarea profesionala conform COR sunt institutii care scot de ex la concurs un post de kinetoterapeut la care nu se pot inscrie fiziokinetoterapeuti. De ce? Pt ca se ia in considerare un statut nescris, vechi, al profesorilor CFM, dar nu exista niciun cadru legal prin care sa accepte fiziokinetoterapeut sau numai kinetoterapeut pe post. De aceea avem nevoie de aceste reglementari. Am gasit acum ceva timp pe internet un statut al kinetoterapeutilor (la fel de ambiguu prinvind problema de fata) care era in discutii inca, si nu a fost adoptat. La el ar trebui sa se mai lucreze, nu sa se faca proteste in strada.