Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mart. 20, 2014 Andrei Şandor Politică 0 1309 vizualizari
În chestiunea mascaradei aferente subiectului Codului Insolvenței propus de Guvern – care vizează doar „profesioniștii” și „comercianții” – PNL ia atitudine și cere răspicat ca prevederile să fie orientate și în direcția persoanelor fizice. Adică a simplilor cetățeni care sunt de bună credință și care, cu tot efortul depus, nu reușesc nicicum să își achite ratele/datoriile către bănci.
Deputatul Ioan Cupșa a relatat miercuri, 19 martie, că au început dezbaterile pe Cod în Comisia Juridică și că nu există niciun dubiu că România are nevoie de o asemenea lege a insolvenței. Doar că nu de una incompletă. Potrivit parlamentarului orădean, Codul Insolvenței trebuie să fie „un ansambli care să acopere întregul spectru” de beneficiari. Inclusiv spectrul social, luând în calcul și insolvența persoanei fizice. Deputatul Cupșa a explicat că, în cazul unui cetățean cu credite, care chiar vrea să plătească dar a ajuns în situația în care (din motive diverse) nu mai poate să facă acest lucru, procedura insolvenței ar fi de dorit nu numai pentru ca omul respectiv să fie cât de cât protejat/ajutat. Demnitarul liberl atrage atenția că un astfel de Cod protejează și interesele creditorului, acest lucru făcându-se prin modalitatea de desfășurare a insolvenței. Precum în cazul firmelor care solicită intrarea în insovlență, din momentul în cauză, persoana fizică are parte de un control judecătoresc în privința averii și veniturilor. În funcție de decizia pe care o va lua Parlamentulul, în caz de insolvență, timp de 3, 5 sau mai mulți ani, întreaga avere a debitorului va fi monitorizată, respectiv toate activitățile sale financiare. „Dacă se va constata că cetățeanul în cauză a făcut tot ce a putut pentru a plăti, dacă și-a vândut toate bunurile care puteau fi vândute în vedere achitării din datorii, respectivului i se va da șansa să înceapă de la zero”, explică Ioan Cupșa.
Fostul consilier local nu ascunde că un astfel de Cod al Insolvenței, care ar prevedea un fel de „fresh start” pentru datornicii de bună credință, ar putea provoca niște pierderi băncilor. Asta pentru că, în momentul în care instanța va hotărî că persoana cu pricina poate beneficia de clemență și că, la finalul perioadei de „urmărire”, restul de datorii pot fi șterse, instituția creditoare rămâne cu o pagubă. În opinia lui Cupșa, „acolo unde este profitul, acolo să fie și riscul”. Adică și băncile trebuie să își asume un procent de risc, mai ales că, după cum a precizat deputatul liberal, nu trebuie uitat că băncile au specialiști/profesioniști care analizează dosarele de solicitare de împrumut. Deci, pe undeva, și eu sunt de vină pentru creditele neperformante. „Nu vrem să plângem de milă doar persoanelor fizice care s-au îndatorat prea mult și nu mai reușesc să își plătească datoriile”, a declarat Ioan Cupșa, subliniind că forma de Cod cerută de PNL ar fi și în folosul băncilor, căci prin procedura de insolvență se va merge și pe ideea recuperării a cât mai mult posibil din datoriile clienților.
Desigur, Asociația Română a Băncilor se opune unui astfel de act normativ, însă deputatul orădean speră că dezbaterile din Comisia de specialitate și apoi din plen vor conduce la o formă a Codului Insolvenței care să cuprindă și prevederi legate de persoanele fizice. În acest moment, se pare că numai România și Bulgaria nu au o asemenea legislație.
iun. 22, 2017 0
iun. 12, 2017 0
iun. 10, 2017 0
feb. 23, 2017 0
nov. 19, 2024 0
nov. 07, 2024 0
nov. 06, 2024 0
nov. 04, 2024 0