Actualizat noiembrie 25th, 2024 8:24 AM
mart. 15, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1893 vizualizari
UDMR nu are noroc cu vremea. Pentru a doua oară consecutiv, festivitățile de la Oradea prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni au fost faultate de vreme. În 2013, frigul pătrunzător a scurtat ceremonia de la statuia lui Szacsvay Imre. Acum, vântul puternic (care a și distrus un horn de pe casa Markovits-Mathezer de lângă Parcul Libertății – link) și picăturile de ploaie le-au dat de furcă celor prezenți în parc. Desfășurătorul ceremoniei nu a fost modificat, însă o parte a cetățenilor maghiari veniți acolo au renunțat la ultima parte a festivității, fiindu-le teamă că vor avea de suferit din cauza unei posibile furtuni.
Peste 500 de oameni au răspuns sâmbătă chemării UDMR Bihor și au luat parte la celebrarea uneia dintre principalele sărbători naționale a maghiarimii. În 2014 sunt 166 de ani de la izbucnirea Revoluției pașoptiste care a cuprins tot continentul, lupta pentru libertate a popoarelor înglobate în Imperiul Habsburgic făcând posibil ca, acum, liderii comunității maghiare să poată să se refere la acel moment istoric și în contextul actual. Cu modificările și adaptările de rigoare, desigur.
Principalul invitat al manifestării de la Oradea a fost președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor (ministru al Culturii în Guvernul României). De asemenea, în Parcul Libertății au venit toți liderii importanți ai celor mai importante partide politice, aceștia dând semnalul că în continuare UDMR este recunoscută ca fiind entitatea ce reprezintă în modul cel mai legitim această minoritate. De menționat că manifestarea PPMT/CNMT de azi (link) nu a fost onorată cu prezența de niciun trimis român al administrației municipale sau județene. Doar consilierul udemerist Huszar Istvan a fost acolo. Revenind la prezențele notabile de la acțiunea de sărbătoare a UDMR din după amiaza de sâmbătă, 15 martie, au asistat la ceremonie (și au depus coroane de flori) următorii: liderii PNL (președintele Cornel Popa, primarul Ilie Bolojan și viceprimarul Mircea Mălan), șefii PDL (senatorul Găvrilă Ghilea și consilierul local Cristian Pușcaș), dar și conducătorii PSD (vicepreședintele CJ, Ioan Mang și viceprimarul orădean Ovidiu Mureșan).
Conform programului, care a conținut și intermezzo-uri artistice (versuri, cântece), prefectul Claudiu Pop a citit mesajul premierului Victor Ponta, după care și primul ministru al Ungariei, Orban Viktor, și-a transmis mesajul de sărbătoare prin intermediul consulului Vizi Gabriella de la Consulatul General al Republicii Ungare.
Cel mai așteptat discurs a fost, în mod evident, cel al președintelui UDMR. Kelemen Hunor a adus un omagiu înaintașilor revoluționari și le-a spus celor prezenți că cele întâmplate în 1848 – 1849 trebuie să îi facă pe maghiari să se gândească și la alte momente similare de luptă din istoria contemporană: anul 1956 și anul 1989. De asemenea, președintele Kelemen a amintit de zilele sângeroase de la Târgu Mureș din 1990. „15 martie este o zi care ne învață și ne și amintește, în același timp. Ne învață că libertatea este cea mai mare comoară a noastră și ne amintește cât de ușor poate fi ea pusă în pericol”, a spus liderul central al UDMR. Acesta spune că este nevoie de o luptă continuă pentru păstrarea libertății, mai ales când este vorba despre o minoritate națională. Kelemen Hunor compară libertatea cu o pistă de concurs, un drum spre un țelul libertății, la care nu se poate ajunge decât printr-o luptă zilnică. „Libertatea este un bun de care trebuie să ne și folosim. Generația noastră învață acest lucru de 25 de ani. Îl învață și îl exersează. Însă dacă nu ne stabilim noi țeluri pentru mâine, chiar și realizările din trecut pot fi puse în pericol”, consideră șeful UDMR. „Dacă ar trebui să răspundem la întrebarea ‘Avem azi mai multă libertate decât aveam în urmă cu două decenii?’, răspunsul evident este ‘Da’. Dar trebuie să adăugăm că ‘Da, dar (libertatea) nu e stabilă’. Dușmanii libertății nu au încetat să existe, nu au dispărut. Pericolul nu a dispărut. În această regiune, an de an, sunt unii care vor să dovedească faptul că lucrurile încă nu s-au decis. Vor să dovedească faptul că îngrădirea drepturilor și libertăților e posibilă în continuare. Vor să arate ceea ce istoria a desființat de nenumărate ori. Vor să ne arate că dacă se ia o parte din libertatea unor popoare, unor populații, atunci ei vor avea mai multă libertate, vor trăi mai bine și mai fericiți”, a punctat cu subînțeles Kelemen Hunor, care a criticat înmulțirea din ultima perioadă a „atacurilor” împotriva maghiarimii din România. Președintele UDMR declară că e nevoie de luptă „pentru fiecare clasă maghiară, pentru fiecare școală ungurească” (n.b.: ar putea fi referiri și la administrația Bolojan). De asemenea, Kelemen consideră că maghiarimea trebuie să lupte și pentru dreptul de a-și folosi limba maternă, pentru plăcuțele bilingve sau pentru instituțiile culturale ale comunității minoritare.
Preluând, totodată, unele aspecte din acordul politic semnat cu PSD în vederea intrării la guvernare, liderul UDMR a menționat problema luptei pentru păstrarea imobilelor retrocedate și pe cea a proceselor intentate în vederea primirii înapoi a unor clădiri, procese care se derulează prea încet.
[nggallery id=2198]
Ca în fiecare an, după festivitatea de depunere de coroane, participanții – inclusiv președintele Kelemen, liderii locali și alți aleși și directori UDMR – s-au aliniat în spatele husarilor (veniți de la Diosig și de la Sâniob) și au mers pe jos până în Parcul Petofi, pe ruta str. Iosif Vulcan – str. Republicii. Conform tradiției, aproape toți cei din alaiul de sărbătoare au purtat torțe care, potrivit președintelui Kelemen Hunor, simbolizează libertatea.
Seara de 15 martie a rezervat maghiarilor din Oradea și un spectacol special găzduit de Teatrul Szigligeti Szinhaz.
mart. 16, 2022 0
mart. 15, 2019 0
mart. 15, 2018 0
aug. 31, 2017 1
nov. 25, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 23, 2024 0