Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
mart. 13, 2014 Andrei Şandor Politică 2 1849 vizualizari
Liderul PDL Oradea, Cristian Pușcaș, contestă planul de amenajare a Muzeului Țării Crișurilor (MTC) în Palatul Princiar din cadrul Cetății. Consilierul local reclamă o nouă atitudine arogantă din partea Primăriei și depistează un „tratament de la înălțimea buldozerului” aplicat de conducerea orașului (n.b.: referire la intenția de demolare a unei părți a străzii Avram Iancu, idee trecută în Planul Urbanistic General al Municipiului Oradea în ciuda nemulțumirilor manifestate de cetățeni și de specialiști). Dar declarațiile politice de joi, făcute de Pușcaș (foto) la sediul PDL Bihor nu se opresc aici: decmocrat-liberalul spune că partidul său se va opune mutării, că va încerca o „coagulare a unei majorități suficiente pentru zădărnicirea proiectului” anunțat de primarul Ilie Bolojan. Adică PDL va încerca să faulteze în plenurile decizionale – Consiliul Local Oradea și Consiliul Județean Bihor – intențiile pe care șeful Primăriei le-a făcut publică încă de acum doi ani.
Potrivit lui Cristian Pușcaș, este regretabil că se încearcă luarea unei decizii privind o chestiune atât de importantă fără ca specialiștii să fie consultați și luați în seamă. „Nici directorul Chiriac nu a fost întrebat”, a precizat președintele organizației municipale a PDL, întrebând retoric câte zile va petrece Aurel Chiriac în fotoliul managerial, având în vedere că a îndrăznit să se manifeste public împotriva dorinței primarului Bolojan (link).
În opinia pedelistului Pușcaș, amenajarea MTC în Cetatea Oradea nu ar fi oportună din mai multe considerente: spațiul neadecvat, posibilitatea limitată de circulație a vizitatorilor sau costuri majore privind adaptarea încăperilor Cetății în camere expoziționale. Distrugerea și refacerea finisajelor deja efectuate ar necesita bani serioși, consideră Cristian Pușcaș subliniind că clădirea Garnizoanei a fost din start pregătită pentru a găzdui Muzeul. Iar pentru ca imobilul să poată deveni palat administrativ, conform unor calcule, ar fi nevoie de încă aproape 1 milion de euro. Liderul PDL Oradea spune că, mutând MTC la Cetate, acolo ar urma să fie „un amalgam de funcții” care va face că toate activitățile din incinta monumentului istoric reabilitat cu bani europeni să aibă de suferit.
În ceea ce privește modalitatea prin care PDL va lupta pentru nepunerea în aplicare a planurilor anunțate de primarul Bolojan și de președintele Cornel Popa, Pușcaș ia în considerare „orice mijloc democratic”: atitudine/vot în Consiliul Local și Județean, organizarea de mitinguri, inițierea de petiții, dar și demiterea prin referendum local a celor responsabili de această idee considerată total greșită.
Referitor la majoritățile (politice) dorite de PDL în vederea blocării primarului Ilie Bolojan (și a PNL) în chestiunea Muzeului, președintele PDL Oradea spune că vor avea loc discuții cu UDMR și cu PSD. „Vrem să-i convingem că planul de mutare nu este în regulă”, spune consilierul Cristian Pușcaș care crede că și social-democrații ar putea fi de acord cu democrat-liberalii în ceea ce privește acest subiect. Cu toate că, în cursul săptămânii, liderul PSD Oradea, viceprimarul Ovidiu Mureșan, a dat un semnal destul de clar că partidul său (încă) îl mai susține pe primarul Bolojan (link).
Președintele democrat-liberalilor din municipiul reședință de județ speră că proiectul final de hotărâre nu va ajunge în discuția CL Oradea și a CJ Bihor fără ample dezbateri și consultări prealabile pe marginea subiectului mutării în Cetate a MTC.
nov. 22, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 08, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 07, 2024 0
nov. 06, 2024 0
nov. 04, 2024 0
Le trebuie un sediu pe masura lor, la performantele pe care le au … Jos laba de pe Muzeu, politruci, si la cotetzul vostru! Cand o sa aveti ceva realizari, vorbim.
Poate că în calitatea de aleşi locali, vă interesează şi ceea de prevede Legislatia actuala în caz de prejudicii grave aduse Patrimoniului National, situatie in care s-ar ajunge daca prin absurd s-ar muta Muzeul Ţării Crişurilor în cetate:
Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil, Art .85 de la SECTIUNEA 2 – INFRACŢIUNI
(1) Degradarea, aducerea in stare de neintrebuintare sau distrugerea unui bun cultural mobil clasat ori impiedicarea luarii masurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum si inlaturarea masurilor luate constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
Sau Legea nr. 311/2003, Legea muzeelor si a colectiilor publice, Art. 34
Constituie infractiune degradarea, aducerea in stare de neintrebuintare sau distrugerea bunurilor din patrimoniul muzeelor si al colectiilor publice si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda.