Actualizat noiembrie 22nd, 2024 3:12 PM
feb. 22, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1799 vizualizari
Singura echipă de fotbal american din județ, Oradea Stars, are de azi competenţe în acordarea primului ajutor. Asta nu înseamnă că tinerii din echipă vor fi cooptaţi în echipajele de urgenţă, însă ei nu mai trebuie să se panicheze în cazul în care se întâmplă vreo ciocnire violentă pe terenul de joc.
În cadrul cursurilor gratuite susţinute la sediul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Bihor, sâmbătă, sportivii de la Oradea Stars au fost iniţiaţi în tainele intervenţiei la un jucător căzut pe teren. Partea mai delicată a unei accidentări în timpul unui astfel de joc de fotbal american constă în accesul mai greoi al salvatorilor la trupul persoanei căzute pe pământ. Iar acest lucru se datorează echipamentului de joc purtat, mult mai complicat de desfăcut decât un simplu tricou şi nişte apărătoare puse la încheieturi etc. De asemenea, având în vedere că poate fi esenţial modul în care se acţionează pentru imobilizarea capului (şi gâtului), un punct principal în abordarea de azi a personalului de la Ambulanţă a fost cel privind scoaterea căştii de protecţie, parte a echipamentului de fotbal american. Antonio Ari, unul dintre membrii Oradea Stars, a precizat că motivul pentru care s-a considerat că ar fi oportună o participare la un asemena curs este că jucătorii sunt expuşi accidentelor şi la antrenamente. Iar acolo nu există echipaj medical profesionist, aşa cum se întâmplă în mod obligatoriu la meciurile oficiale. Deci e binevenit „furtul” tainelor operaţiunilor care pot fi făcute în caz de nevoie pentru salvarea colegului de echipă. Sau, de ce nu, a adversarului aflat la necaz. După runda teoretică, sâmbătă, sportivii prezenţi la sediul SAJ Bihor au putut asista la o prezentare efectivă a modului de intervenţie în caz de jucător de fotbal american (echipat full) rămas inconştient în urma unei coliziuni cu un alt sportiv. Cei prezenţi au putut învăţa despre cum trebuie verificat dacă cel în cauză mai respiră, cum trebuie să i se scoată casca şi să îi fie pus colierul cervical fără a pune în pericol coloana vertebrală, dar şi felul în care trupul poate fi întors pe o parte, în aşa zisa poziţie de siguranţă.
E fotbal american, nu rugby!
Prezenţa unor jurnalişti la acest moment a fost un bun prilej pentru reprezentanţii Oradea Stars în privinţa popularizării fotbalului american. Există în România 13 echipe, dintre care una este cea de la Oradea. Sportivii aşteaptă debutul campionatului, semn că antrenamentele invocate mai sus nu sunt doar aşa, pentru petrecerea timpului liber. Totul e foarte serios, un obstacol principal în pregătire fiind că, potrivit celor declarate de Antonio Ari, în ţara noastră nu există niciun magazin de profil sportiv care să poată furniza recuzita necesare acestui sport importat de peste Atlantic. Astfel, practicanţii trebuie să se descurce pe cont propriu, achiziţionând cele necesare via Internet. În altă ordie de idei, în speranţa că mai sunt oameni pasionaţi de această activitate sportivă mai deosebită, Oradea Stars face apel la donaţii. Poate cel mai la îndemână mod de a sprijini Asociaţia respectivă este prin direcţionare către ea a celor 2% din impozitul pe venit. Valabil pentru persoane fizice şi juridice. Ari mai spune că, în scurt timp, probabil într-un mall din municipiu, va avealoc o acţiune de mediatizare a acestui sport şi a activităţii Oradea Stars. Atunci, mult mai multă lume va putea afla date concrete direct de la cei care practică acest sport pe care unii îl mai confundă cu rugby-ul. Pentru mai multe informații despre echipă și despre sport în sine, accesați acest link.
ian. 02, 2021 0
aug. 11, 2017 0
mai 05, 2017 0
feb. 07, 2017 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0